Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Особливості роботи над спецкурсами

Крім нормативних предметів навчальний план включає й дисципліни за вибором вишу та студентів. Як правило, це коротенькі курси, номенклатура яких може змінюватися і залежить від потреб регіону, вишу, а також від можливостей факультету і викладацького складу.

Спецкурси і спецсемінари викладаються на старших курсах – 4, 5 і 6-му. За нашою спеціальністю вам пропонуються спецкурси «Вступ до когнітивної лінгвістики», «Дискурс та теорія комунікації», «Культура мовлення вчителя англійської мови», «Сучасні технології навчання і виховання» та ін. Такі спецкурси поглиблюють підготовку фахівців у якійсь окремій галузі знань, заохочують до наукової роботи за певним напрямком. Слухання спецкурсів завершується заліком, а їх матеріал не входить до програми державного екзамену.

  1. Підготовка домашніх і лабораторних завдань. Робочі зошити та зошити для контрольних робіт. Робота зі словником.

Підготовка домашніх і лабораторних завдань на нашій спеціальності має здійснюватися щоденно.

Викладачі дозують такі завдання, намагаючись врахувати реальні можливості студентів. На заняття обов’язково треба ходити, навіть якщо не всі домашні завдання виконі досконало, адже тут створюється сприятлива атмосфера для розвитку механізмів непідготовленого іншомовного мовлення під керівництвом і контролем викладача.

Викладач вибудовує навчальний процес таким чином, щоб і лексика, і граматичні структури, і фонетичні явища засвоювалися системно, поступово ускладнюючись і вдосконалюючись. Оцінки дають студентам можливість слідкувати за успішністю своєї навчальної діяльності, і при потребі коригувати її. Кредитно-модульна система організації навчального процесу передбачає оцінювання роботи кожного студента на кожному занятті. Пропуск заняття автоматично позбавляє його певної кількості балів, які не будуть враховані при підведенні підсумків у кінці залікового кредиту. А це означає або додаткову роботу під час сесії або нижчу оцінку.

Домашні завдання виконуються вдома, в навчально-методичному кабінеті, в комп’ютерному чи лінгафонному класі і в бібліотеці.

Лабораторні завдання, як правило, записані на дисках, і їх треба виконувати не лише в режимі прослуховування, але й у режимі імітації чи діалогу з диктором, фонетичного диктанту чи аудитивного переказу і т.ін. До кожного завдання обов’язково дається інструкція щодо його виконання і її треба дотримуватися. Лабораторні завдання найефективніше виконувати у лінгафонному класі, де є можливість не лише прослуховувати, але й проговорювати матеріал, записувати своє мовлення для самоконтролю.

У студентів мовного факультету повинно бути кілька зошитів. Це робочий зошит (товстий загальний зошит для виконання аудиторних та домашніх завдань), зошит для лабораторних робіт (середньої товщини) та 2 тоненьких зошити для контрольних робіт. Оскільки поточний контроль здійснюється часто, треба, щоб завжди під рукою був один зошит для контрольних робіт, поки другий знаходиться на перевірці. Ведення робочих зошитів є частиною фахової підготовки майбутнього вчителя. Тому студентові вже з 1 курсу слід виробляти у собі вміння охайно вести записи, носити з собою необхідні робочі прилади.

Необхідно вміти грамотно працювати зі словником, знати його структуру, загальноприйняті скорочення та ін. Треба пам’ятати, що значення слова залежить від контексту, тому виписувати всі незнайомі слова підряд, а потім шукати їх значення у словнику неправильно.