Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Лекція № 2

Тема 4: Зміст та організація навчального процесу у виші

План

  1. Структура педагогічного вишу.

  2. Професіограма вчителя або ОКХ. Права та обов’язки студентів.

  3. Основні форми організації навчання у вищому навчальному закладі.

  4. Виховна робота.

  5. Система контролю та оцінювання знань.

  6. Особливості організації навчання іноземної мови у мовному педагогічному вищому навчальному закладі. Ступені навчання. Розподіл теоретичних і практичних курсів.

Література

  1. Закон України «Про загальну середню освіту» // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 28.

  2. Методика преподавания немецкого языка в педагогическом вузе: Из опыта работы / А.И.Домашнев, К.Г.Вазбуцкая, Н.Н.Зыкова и др. – М.: Просвещение, 1983. – 224 с.

  3. Освітньо-кваліфікаційна характеристика вчителя іноземної мови та зарубіжної літератури.

  4. Фіцула М.М. Вступ до педагогічної професії. – Тернопіль, 2003.

  1. Структура педагогічного вишу

На чолі педагогічного ВНЗ стоїть ректор, який призначається МОіНУ. Навчальною, науковою, виховною, адміністративно-господарською діяльністю вузу керують проректори.

Основним підрозділом університету є кафедра на чолі із завідувачем. Завідувачем може бути професор або доцент. Кафедра здійснює навчально-методичну і науково-дослідну роботу.

За відповідними спеціальностями кафедри об'єднуються у факультети, якими керують декани. Декан здійснює загальне керівництво навчальною, науковою та виховною роботою, переводить студентів з курсу на курс, допускає до складання іспитів, призначає стипендії та ін.

В системі вузівського самоуправління важливе місце займає профспілкова організація. Її діяльність спрямована на допомогу студентам, покращення умов навчання, побуту, проживання в гуртожитку.

У виші існують такі посади: професор (як правило, доктор наук); доцент (як правило, кандидат наук); старший викладач; викладач / асистент; старший лаборант; лаборант.

Вчені ступенікандидат наук, доктор наук.

Вчені звання доцент, професор.

Головним органом управління у виші є Вчена рада університету, до якої входять: ректор, проректори, декани, провідні професори та доценти, працівники суспільних організацій (напр., профспілок), студенти.

На факультеті є Вчена рада факультету.

2. Професіограма вчителя або окх

Зміст підготовки майбутнього вчителя у вищому педагогічному навчальному закладі будується на засадах професіограми вчителя середньої загальноосвітньої школи / освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика (ОКХ)випускника вищого навчального закладу є державним нормативним документом, у якому відображаються цілі освітньої та професійної підготовки, визначається місце фахівця в структурі господарства держави і вимоги до його компетентності, інших соціальне важливих властивостей та якостей.

ОКХ відображає соціальне замовлення на підготовку фахівця, встановлює галузеві кваліфікаційні вимоги до соціально-виробничої діяльності випускника вищого навчального закладу з певної спеціальності та освітньо-кваліфікаційного рівня і державні вимоги до властивостей та якостей особи, яка здобула певний освітній рівень відповідного фахового спрямування.

Згідно з ОКХ фахівець за спеціальністю 6.020303 «Філолог. Мова та література (англійська)» має бути здатний виконувати роботу згідно з Державним класифікатором України «Класифікатор професій» і може займати первинні посади: вчитель середнього навчально-виховного закладу; викладач професійного навчально-виховного закладу; вихователь-методист; керівник центрів, об’єднань, клубів; методист позашкільного закладу; організатор позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми; завідувач позашкільного закладу; педагог-організатор.

Вчитель англійської мови та зарубіжної літератури може працювати у загальноосвітніх школах, гімназіях, ліцеях, школах-інтернатах, вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, культурних, наукових і методичних закладах.

Діяльність вчителя англійської мови і зарубіжної літератури включає: викладання іноземної мови та зарубіжної літератури, переклад, виховну роботу серед молоді та за місцем проживання дітей, роботу в засобах масової інформації, державних та культурних установах.

Бакалавр іноземної мови та зарубіжної літератури може продовжити навчання за програмою підготовки спеціаліста.

На базі ОКХ складається освітньо-професійна програма (ОПП). В ОПП визначається нормативний термін та зміст навчання; рекомендований перелік навчальних дисциплін і практик; нормативні форми державної атестації. ОПП включає такі обов’язкові цикли дисциплін: 1. Цикл гуманітарної та соціально-економічної підготовки; 2. Цикл природничо-наукової підготовки; 3. Цикл професійної і практичної підготовки.

Кожний із них, у свою чергу, включає нормативну і варіативну частину циклу – дисципліни, що встановлює ВНЗ, та дисципліни самостійного вибору студентів.

На основі ОПП складається навчальний план спеціальності.

Навчальний план – нормативний документ, який визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення конкретні форми проведення занять (лекції, лабораторні, практичні, семінарські, індивідуальні, консультації, навчальні та виробничі практики) та їх обсяг, графік навчального процесу, форми і засоби проведення поточного та підсумкового контролю. У навчальному плані відображається також обсяг часу, відведеного на самостійну роботу студентів.

Навчальний план розробляється на весь період навчання і затверджується керівниками вищого навчального закладу. Різновидами навчального плану є робочий навчальний план та індивідуальний навчальний план студента. Робочий навчальний план складається кожний рік на базі навчального плану.

У навчальному плані з будь-якої спеціальності виділяється чотири групи дисциплін:

Соціально-економічні і гуманітарні науки, які створюють методологічну базу для всіх спеціальностей: історія України, філософія, основи економічної теорії, соціологія та ін.

Загальноосвітні дисципліни, що сприяють всебічному розвитку майбутнього вчителя: іноземна мова, обчислювальна техніка, фізична культура тощо.

Психолого-педагогічні дисципліни, що забезпечують психолого-педагогічну підготовку: педагогіка, психологія, історія педагогіки, методики викладання ІМ та ЗЛ тощо.

Спеціальні науки, що визначають профіль спеціаліста: практика усного та писемного мовлення, практична фонетика, практична граматика, лексикологія, теорграматика та ін.

Індивідуальний навчальний план студента – це нормативний документ, за яким здійснюється навчання студента з урахуванням вимог освітньо-професійної програми.