Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Лекція 3

Тема 5: Науково-дослідницька робота студентів. Організація самостійної роботи студентів у внз

  1. Мета науково-дослідницької роботи у ВНЗ. Написання курсових і кваліфікаційних (бакалаврських, дипломних, магістерських) робіт.

  2. Участь у наукових гуртках і секціях студентського наукового товариства, проблемних пошукових групах тощо.

  3. Роль та місце самостійної роботи студента в оволодінні фахом учителя іноземної мови та зарубіжної літератури.

  4. Ознайомлення з фондами бібліотеки, методичного кабінету та порядком користування літературою і навчально-методичними матеріалами.

  5. Правила поведінки та протипожежної безпеки.

Література

    1. Бобир О.В. Етикет учителя. Навчально-методичний посібник для ВНЗ. – К.: Видавничий Дім «Слово», 2009. – 216 с.

    2. Кічук Н.В. Формування творчої особистості вчителя. – К., 1991.

    3. Князян М.О. Самостійно-дослідницька діяльність майбутніх учителів іноземних мов: теорія і практика: [Монографія]. – Ізмаїл: Сміл, 2006. – 242 с.

    4. Радченко И.П. Принципы научной организации педагогического труда. В вопросах и ответах. – К., 1989.

    5. Фіцула М.М. Вступ до педагогічної професії. – Тернопіль, 2003.

  1. Мета науково-дослідницької роботи у ВНЗ. Написання курсових і кваліфікаційних (бакалаврських, дипломних, магістерських) робіт

Систему педагогічної діяльності вчителя складає в тому числі і науково-дослідна робота. Вона потребує певних знань, навичок і вмінь, тому студенти мають оволодіти основами науково-дослідницької роботи. З цією метою до навчального плану включені такі види індивідуальних дослідницьких завдань, як курсові роботи, з основних напрямків підготовки – зарубіжної літератури, методики навчання іноземних мов і мовознавства. Написання курсової роботи є обов’язковим для кожного студента.

Вся система вищої освіти стимулює й заохочує до пошукової діяльності студентів у різних галузях знань. Цьому сприяє написання рефератів, есе та доповідей, самостійне опрацювання окремих розділів програми, проведення наукових спостережень та експериментів під час педпрактики тощо, вивчення й узагальнення передового педагогічного досвіду.

Типовою для вишів є діяльність СНТ, які координують наукову роботу студентів, організовують студентські наукові конференції, конкурси наукових робіт і проектів, участь студентів у Всеукраїнських олімпіадах тощо. СНТ узгоджують свою роботу з Радою молодих науковців, що об’єднує молодих викладачів та аспірантів, а також студентів старших курсів, які виконують свої кваліфікаційні роботи.

Кваліфікаційні роботи (бакалаврські, дипломні та магістерські) виконують не всі студенти, а лише ті, які успішно вчаться і виявили інтерес до наукової роботи. Кваліфікаційна робота прирівнюється до усного державного екзамену.

  1. Участь у наукових гуртках і секціях студентського наукового товариства, проблемних пошукових групах тощо

На філологічному факультеті, на кожній кафедрі є наукові гуртки за профілем кафедри. Так, на кафедрі педагогіки та методики викладання іноземних мов працює два гуртки: з методики навчання іноземних мов у ЗОШ (керівник – ст. викл. Н.В.Богушевич), та любителів країнознавства (керівник – викл. Д.С.Замогильний). На кафедрі загального та германського мовознавства працює лінгвістичний клуб, літературна вітальня.

Студенти, молоді викладачі та аспіранти також об’єднуються у проблемні пошукові групи, якими керують найбільш кваліфіковані викладачі кандидати наук, доценти.

Студенти молодших курсів опановують ази наукової роботи у секціях СНТ, працюють зі своїми науковими керівниками над курсовими роботами. Старшокурсники та ті, хто виконує кваліфікаційну роботу, працюють у проблемних пошукових групах. Вони готують доповіді на студентські наукові конференції, а також беруть участь у тематичних конференціях, які відбуваються в інших вишах України. Наші студенти активно виступають на щорічних міжнародних форумах української філії міжнародної професійної асоціації викладачів англійської мови для носіїв інших мов – TESOL-Ukraine. Тези їх виступів англійською мовою публікуються у збірках матеріалів.

  1. Роль та місце самостійної роботи студента в оволодінні фахом учителя іноземної мови та зарубіжної літератури

Самостійна робота є основним шляхом оволодіння навчальним матеріалом у вільний від занять час. Самостійна робота регламентується навчальним планом і становить 1/3 – 2/3 від загального обсягу навчального часу студента.

Зміст самостійної роботи студента над конкретною дисципліною визначається навчальною програмою з дисципліни, методичними матеріалами, завданнями та вказівками викладача. Самостійна робота виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні аудиторних занять.

У процесі самостійної роботи здійснюється самоосвіта студента, яка сприяє поглибленню, розширенню, міцному засвоєнню знань.

Успіх самостійної роботи студента залежить від уміння організувати свій позааудиторний час.

Дотримуйтеся таких правил:

  1. Точно визначте свої цілі і намітьте перспективний план їх досягнення у реальні терміни.

  2. Привчіться виконувати режим дня і заплановані справи. Порушення зобов'язань розслаблює волю, породжує невпевненість.

  3. За вирішення намічених справ беріться, рішуче усуваючи перепони.

  4. Учіться цінувати свій і чужий час, раціоналізуйте прийоми праці.

  5. До складних справ приступайте після відпочинку. Починайте з завдань середньої трудності, затим переходьте до складних, легкими займіться наприкінці дня. Якщо справа не дається, відкладіть її, займіться іншою чи зробіть перерву. Потім знову візьміться за роботу.

  6. Не допускайте перевтоми. Не економте часу на сні та їжі. Вивчіть свої індивідуальні особливості, встановіть для себе правила чергування розумової та фізичної праці. Пам’ятайте: сторонні шуми /музика, телевізор/ відволікають, тому витратите більше часу.

  7. Систематично аналізуйте продуктивність своєї праці. Шукайте резерви робочого часу.

  8. У процесі творчої діяльності не пропускайте періодів натхнення, коли все дається легко і швидко.