Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Лекція 6

Тема 8: Методична підготовка вчителя іноземної мови та зарубіжної літератури План

    1. Опосередкована та безпосередня методична підготовка студента мовного педагогічного ВНЗ.

    2. Особливості оволодіння нормативними курсами «Методика навчання іноземних мов у середній школі»й«Методика викладання зарубіжної літератури в середній школі».

    3. Завдання спецкурсів «Новітні технології навчання іноземної мови», «Методика навчання іноземної мови в початковій школі».

    4. Педагогічна практика та її місце в системі професійної підготовки вчителя іноземної мови й зарубіжної літератури.

Література

    1. Виробничі функції, типові задачі діяльності та вміння учителя іноземної мови (спеціаліста)/ Колектив авторів під керівництвом С.Ю. Ніколаєвої – К.: Ленвіт, 1999. – 96 с.

    2. Наукові основи методики літератури. – К.: Ленвіт, 2002. – 344 с.

    3. Мірошниченко Л.Ф. Методика викладання світової літератури в середніх навчальних закладах. – К.: Вища школа, 2007. – 415 с.

    4. Рыбникова М.А. Избранные труды. – М.: Педагогика, 1985. – 247 с.

      1. Опосередкована та безпосередня методична підготовка студента мовного педагогічного внз

Методична підготовка студентів мовного педагогічного ВНЗ здійснюється згідно з навчальним планом і поділяється на безпосередню й опосередковану. Це означає, що у плані включені такі нормативні методичні дисципліни, як «Методика НІМ» і «Методика ВЗЛ», а також деякі вибіркові курси й спецсемінари, обов’язкові для засвоєння. Водночас опосередковано під час викладання інших професійно орієнтованих дисциплін формуються необхідні професійні навички, вміння, особистісні риси й характеристики майбутнього вчителя ІМ та ЗЛ.

Безпосередня методична підготовка вчителя іноземної мови та зарубіжної літератури здійснюється за допомогою курсів «Методика навчання іноземних мов у середній школі» та «Методика викладання зарубіжної літератури в середній школі». Студенти отримують теоретичні знання під час слухання цих курсів; поглиблюють їх, виконуючи курсову роботу з МНІМ, а затим, за бажанням, – кваліфікаційну роботу (бакалаврську, дипломну, магістерську) з того чи іншого напрямку.

Практичнаметодична підготовка відбувається під час проходження різних видів практик, з яких предметно-орієнтованими є навчально-виховна на 4 к. і виробнича на 5 к.

Опосередкована методична підготовка майбутнього вчителя ІМ і ЗЛ здійснюється з першого й до останнього дня навчання у педагогічному виші засобами всіх його структур і підрозділів. На неї спрямовані всі предмети, включені до навчального плану, а також поза аудиторна робота, що здійснюється на рівні університету, факультету, кафедри й академічної групи.

Так, на практичних заняттях з ПУПМ, ПГ, ПФ студентів вчать поводитися, як учитель, розробляти і проводити фрагменти практичного заняття з АМ, складати тести, перевіряти й оцінювати роботи своїх товаришів, готувати наочність / презентації, організовувати ігрову, проектну роботу в групі тощо.

На факультеті також проводиться активна позааудиторна робота, яка сприяє розвитку професійних умінь студентів. Це – студентський Англійський Клуб, що об’єднує різні гуртки і клуби за інтересами; Студентське наукове товариство, яке організовує роботу студентів, які мають нахил до дослідницької діяльності; театральна студія «АмаТеа»; методичний гурток; гурток любителів країнознавства; Debate Club; Video Club; Translators’ Club; Літературна вітальня та ін.