Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекц-й ВстСпец.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
240.13 Кб
Скачать
  1. Завдання курсів «Країнознавство», «Історія країн, мова яких вивчається», їх місце в системі соціокультурної підготовки майбутнього вчителя іноземних мов і зарубіжної літератури

Формування соціокультурної компетенції майбутнього вчителя іноземної мови відбувається не лише на заняттях з «Практики усного та писемного мовлення». Це є основним завданням таких курсів за вибором ВНЗ, як «Країнознавство» та «Історія країн, мова яких вивчається». Перший з них вивчається на 4 к. і закінчується екзаменом, другий – на 2 к. і закінчується заліком. Обидва курси викладаються англійською мовою і мають на меті насамперед дати знання про історію, сучасну культуру, національні традиції, етнічні й інші особливості народів англомовних країн. Оскільки обсяг цих курсів невеликий, то й їхній зміст зосереджується переважно на двох англомовних країнах – батьківщині англійської мови Великій Британії та США. Ці знання дадуть вам змогу краще зрозуміти природу деяких особливостей у поведінці носіїв англійської мови й уникнути можливих міжкультурних непорозумінь. Однак це не означає, що ви маєте асимілювати іншу культуру й забути про свою національну ідентичність. Мова йде лише про такий рівень соціокультурної компетенції, який дозволяє представникам різних культур добре розуміти один одного, але не зачіпає їхньої національної гідності й ідентичності.

До кінця навчання у виші ви маєте досягти інтеркультурної та транскультурної свідомості, яка визнає існування інших центрів національно-культурної ідентичності, та сприймати іншу культуру як природне рівноправне явище.

  1. Позааудиторна робота як засіб формування соціокультурної компетенції студентів. Англійський Клуб, його гуртки та секції

Найважливішою формою організації позааудиторної роботи як засобу формування соціокультурної компетенції студентів спеціальності є студентський Англійський Клуб, що об’єднує найрізноманітніші гуртки й клуби за інтересами.

Так, Студентське наукове товариство організовує роботу тих студентів, які мають нахил до дослідницької діяльності. Щорічно на факультеті проводяться наукові конференції, публікуються збірки наукових праць. Міжнародні форуми студентів, які проводяться за підтримки Української філії міжнародної асоціації викладачів англійської мови для носіїв інших мов TESOL-Ukraine, сприяють участі студентів у міжнародних програмах і проектах.

Соціокультурні вміння й навички наші студенти формують і розвивають, беручи участь у роботі гуртків.

Така позааудиторна робота сприяє виявленню талантів і розвиткові різнобічних здібностей студентів, які життєво важливі для професії кожного вчителя й особливо вчителя іноземної мови та зарубіжної літератури.