Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
difa_ekzamen.doc
Скачиваний:
270
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
877.06 Кб
Скачать

6. Джерела формування поняття “психологічна норма”

Основним споживачем диференційно- психологічних знань є психодіагностика . У психології індивідуальних відмінностей народжуються поняття , для виміру яких потім створюються або підбираються методики. Тут же виникає уявлення про способи оцінки та інтерпретації отриманих результатів . У зв'язку з цим дуже важливим є поняття психологічної ( психічної ) норми , дуже неоднорідне за своїм змістом , на яке впливають щонайменше чотири фактори .

1 . Норма - статистичне поняття . Нормальним визнається те , чого багато, що відноситься до середини розподілу . А « хвостові » його частини , відповідно, вказують на область низьких ( « субнормальних » ) або високих ( « супернормальних » ) значень . Для оцінки якості ми повинні співвіднести показник людини з іншими і таким чином визначити його місце на кривій нормального розподілу . Очевидно , що приставки «суб » і « супер » не дають етичної або прагматичної оцінки якості ( адже якщо у людини « супернормальний » показник агресивності , навряд чи це добре для оточуючих і для нього самого ) .

Норми не абсолютні, вони розвиваються і виходять емпірично для даної групи (віковий , соціальний та інших). Так , наприклад , протягом останніх років показник маскулінності за опитувальником MMPI у дівчат стійко підвищений , а проте це говорить не про те , що вони поголовно поводяться як юнаки , а про необхідність перегляду застарілих норм .

2 . Норми обумовлені соціальними стереотипами. Якщо поведінка людини не відповідає загальноприйнятому в даному суспільстві , воно сприймається як відхиляється . Наприклад , у російській культурі не прийнято класти ноги на стіл , а в американській це ніким не засуджується .

3 . Норми асоціюються з психічним здоров'ям. Ненормальним може вважатися те , що вимагає звернення до клініцисту . Необхідно зазначити, однак , що і в психіатрії оцінний підхід дискутується , а в якості найбільш істотних вказівок на відхилення від норми приймається порушення продуктивності діяльності і здатності до саморегуляції . Так , наприклад , коли літня людина , усвідомлюючи слабкість своєї пам'яті , використовує допоміжні засоби ( записну книжку , розкладання необхідних предметів у поле зору) , то це поведінка відповідає нормі , а якщо він , ставлячись до себе некритично , відмовляється від необхідності « протезувати » своє життєвий простір , то це приводить в кінцевому рахунку до нездатності вирішувати поставлені завдання і свідчить про порушення психічного здоров'я.

4 . Нарешті , уявлення про норми визначається очікуваннями , власним неузагальнених досвідом та іншими суб'єктивними змінними: так , наприклад , якщо перша дитина в сім'ї почав говорити у віці півтора років , то другий , який до двох років ще не навчився вільно висловлюватися , сприймається як наділений ознаками відставання .

В. Штерн , закликаючи до обережності в оцінці людини , зазначав , що , по-перше , психологи не мають права з встановленої аномальності того чи іншої властивості робити висновок про анормальну самого індивіда як носія цієї властивості і , по-друге , неможливо встановлену анормальность особистості звести до вузького ознакою як її єдиною першопричину . У сучасній діагностиці поняття « норма» використовують при вивченні позаособистісних характеристик , а коли мова заходить про особистості , застосовують термін «особливості» , тим самим підкреслюючи навмисний відмова від нормативного підходу .

Отже , норми - це не застигле явище , вони постійно оновлюються і змінюються . Обов'язково повинні регулярно переглядатися і стандарти психодіагностичних методик .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]