Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИЛОСОФИЯ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Тема 15. Філософія цивілізації

Цивілізація стан функціонування суспільства, що виникає на основі певних досягнень в розвитку культури; цивілізація пов'язана із будуванням міст (латинський термін "стШ" перекладається як "міський"), із виникненням письма та держави, із виготовленням та використанням метанів, тому вона суттєво стабілізує суспільну історію; але внаслідок незбігу вихідних спрямувань цивілізаційних та культурних процесів, між культурою та цивілізацією можливі не лише взаємні впливи та стимулювання, аче й конфлікти. Цивілізація є найвищим соціально-культурним утворенням, яке об'єднує людей, рівнем культурної самобутності, що відрізняє їх від інших біологічних видів. Вона визначається як загальними об'єктивними елементами, такими, як мова, історія, релігія, звичаї, суспільні інституції, так і суб'єктивною самоідентифікацією людей. Це така об'єктивна форма людського буття,' яка включає все багатство людини та країни: матеріальні, технічні, моральні, естетичні та інщі ресурси. Однозначно, цивілізація - це активне та функціональне вираження сенсу й призна­чення культури, її буття; саме цивілізація повинна реалізувати вищі культурні цінності людства.

Взявши за визначальне ці положення, студентам необхідно визна­чити основні ознаки цивілізації:

а) цивілізацію як рівень розвитку культури;

б) цивілізацію як спосіб опанування культури.

56

57

Аналіз цих ознак дозволить виявити відмінність цивілізації від культури, зрозуміти, що ядром першої як цілісного соціокультурного утворення виступає соціальність і духовність буття самої культури.

Для поглибленого вивчення теми необхідно звернутися до найбільш відомих концепцій цивілізації. Насамперед - це теорії цивілізаційного процесу М. Данилевського, О. Шпенглера та А. Тойнбі. Сучасні дослідники (Д. Белл, Г. Кан, Р. Арон та ін.) характеризують цивілізації за рівнем розвитку техніки та визначають їх як доіндустріальні, індустріальні та постіндустріальні. Слід акцентувати увагу на трактуванні сучасної цивілізації як інформаційної, так і такої, що грунтується на знаннях і творчості.

Необхідно знати характеристику історичних типів цивілізації. З'ясування сутності та історичних особливостей різних цивілізацій слугує базою для характеристики їхніх суттєвих рис. Студентам потрібно засвоїти такі характерні риси цивілізації:

  • цивілізаційним може вважатися лише таке життя людини, народу, нації, країни, яке базується на загальнолюдському досвіді позитивної організації таких інститутів, як труд, власність, соціальна справедли­вість, влада, громадська культура, індивідуальна духовна свобода особистості тощо;

  • метою цивілізації є відтворення та примноження суспільного багатства;

  • розвиток цивілізації характеризується нарощуванням інтеграційних тенденцій у суспільному житті.

Розкривши основні питання філософського тлумачення цивілізації, студенти одержують необхідні знання для аналізу ще однієї складної проблеми цієї теми характеристики сучасної цивілізації.

Вона розвивається в умовах глобалізації економічної та інших сфер суспільного життя. У рамках цього розвитку існують протиріччя різного роду, особливо протиріччя між культурними (духовними) та матеріальними досягненнями. Наявність цього та інших протиріч зумовило актуальність питання про самовиживання сучасної цивілізації.

На основі вивченого матеріалу студентам слід розкрити цінності цивілізаційного підходу у розвитку нашого суспільства, всієї світової спільноти:

• використання цивілізаційного підходу дозволяє глибше та всебічно зрозуміти всю сукупність процесів та явищ суспільного життя;

58

  • поза цивілізаційним підходом не можна засвоїти сутність і специфіку сучасного суспільства, дати об'єктивну оцінку процесам і явищам у постсоціалістичних країнах;

  • цивілізаційний підхід дозволяє глибше зрозуміти генезу, характерні риси та тенденції розвитку різних соціально-етнічних спільностей, дати їхній "психологічний портрет", розкрити їхній менталітет;

  • він дає можливість з'ясувати роль різних факторів у розвитку цивілізації, економічного, техніко-технологічного, географічного, демократично­го та ін.

Основною ідеєю цивілізаційного підходу є розгляд історії людства як поліцентричного утворення, що є тенденцією до поступового зближення народів і націй. Цивілізація це багатолінійний, рівномірний процес надскладної конфігурації, розвиток якого аж ніяк не можна зводити до сукупності змін однолінійно-поступального характеру. Смисл буття властивий для кожного феномена, включаючи його власне буття.

Саме такий підхід дозволить студентам проаналізувати місце і роль України в сучасному цивілізаційному просторі. Ця тема може стати доповіддю на філософській олімпіаді, науково-практичній конференції з проблем філософської думки сучасності. Для підготовки доповіді слід використовувати рекомендовану літературу.