Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИЛОСОФИЯ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Тема 9. Аксіологія. Філософія цінностей

Найважливішою-тенденцією розвитку сучасної філософії є зроста­юча увага до людини, проблем її буття, ціннісних орієнтацій. Аксіологія (від грецької ахіог - цінність та Іо%о$ - вчення) - це філософське вчення про цінності та їхню природу. Важливими категоріями, без вивчення яких неможливе засвоєння цієї теми, є: цінність, ціннісні орієнтації, 'абсолютна цінність, вищі цінності, тип цінностей, ідеал, плюралізм цінностей. Ґрунтовне вивчення цих категорій дозволить студентам зрозуміти, то теорія цінностей пройшла довгий шлях розвитку, увібрала в себе різні філософські підходи, що накладає свій відбиток на розу­міння цінностей.

В аксіології були сформовані такі, найбільш впливові, теорії цінностей: натуралістичний психологізм (Дж. Дьюї), аксіологічний трансценденталізм (В. Відельбанд, Г. Ріккерт), персоналістський онтологізм (М. Шелер), соціологічна концепція цінностей (М. Вебер) і марксистська концепція цінностей (К. Маркс, Ф. Енгельс), вивчення яких необхідно розглянути в руслі конкретно-історичних умов їх створення, поваги до кожної з них та їх творчо-критичного аналізу.

Такий підхід дозволить також розглянути різні точки зору щодо природи цінностей. Найбільш розповсюджені визначення: цінність - це: а) предмет, що має конкретну користь і здатний задовольнити ту чи

44

іншу потребу людини; б) ідеал, який являє собою характеристику певно­го явища, яке повинне існувати; в) норма життєдіяльності; г) значущість чогось взагалі для людини, соціальної групи, суспільства.

Засвоєння різних точок зору дозволить студентам з'ясувати, що кожна з них має право на існування, бо вони відображають багатогранне ціннісне відношення людини до соціальної дійсності.

У спеціальній літературі аналізуються різні принципи класифікації цінностей. Рекомендуємо студентам дати подібну характеристику таких типів цінностей: а) матеріальні й духовні; б) релігійні й атеїстичні; в) реальні й міфологічні; г) раціональні та ірраціональні; д) цінності західної та східної культур.

Особливу увагу необхідно приділити характеристиці цінностей в умовах ринку, бо становлення ринкових відносин у постсоціалістичних країнах зумовлює якісні зміни ціннісних орієнтацій, мотивації поведінки людей, усього процесу соціалізації особистості.

Характеризуючи різні типи цінностей, слід уникати релятивістського підходу до них, бо існують абсолютна й вища цінності. Абсолютна цінність - це сама людина, її життя, і тому її не можна розглядати як цінність-засіб. Вона заслуговує на те, щоб до неї ставились як до цінності-мети, бо саме людина є носієм цінностей та ціннісного ставлення до інших людей. Вищі цінності: зміст життя, добро, соціальна справедливість, прекрасне, свобода, творчість, мудрість. Наявність цих та інших цінностей не заперечує існування загальнолюдських цінностей, роль і значення яких зростає на переломних періодах розвитку суспільства. Нині все частіше постає Питання: від яких цінностей треба відмовитися заради виживання людства та які ціннісні орієнтації можуть стати альтернативою теперішньому розвитку цивілізації?

Ще одна важлива проблема цієї теми ціннісні орієнтації людини, соціальних груп, націй, суспільства, усього світового співтова­риства. Ціннісні орієнтації визначають смисл життя всім суб'єктам історичного процесу. Залежно від конкретно-історичних умов та особистих якостей людей виникають різні ціннісні орієнтації. Великий випив на їх формування мають традиції народу, його менталітет. біологічні та психологічні фактори.

Залежно від цього в розвитку людства можна виділити три основні типи ціннісних орієнтацій: а) орієнтації на потойбічний світ; б) орієнтації на

45

Line 18Line 19самого себе; в) орієнтації на суспільство. Студентам необхідно дати характеристику кожного типу ціннісних орієнтацій.

Бажано дати відповіді на життєво важливі питання; 1) На кого чи на що слід орієнтуватися в ході подолання кризи українського суспільства? 2) Для реалізації яких ціннісних орієнтацій слід отримати диплом про вищу освіту?

Особливий інтерес у класифікації типів цінностей викликає процес взаємодії та взаємовпливу національних та загальнолюдських духовних цінностей. Цей процес дає можливості виявити духовні цінності кожного народу, його історичні традиції, самобутність, неповторне обличчя, відмінність від інших народів. Одночасно цей процес дозволяє виявити у національних духовних цінностях спільні риси, які властиві іншим народам, і тим самим збагатити загальнолюдські духовні цінності. Це свідчить, що загальнолюдські духовні цінності за своєю сутністю багатогранні, проявляються у національних духовних цінностях своєрідно, специфічно, збагачуються за рахунок їх розвитку, відкритості та поваги до них.

Таким чином, світ цінностей - це, насамперед, світ культури у широкому розумінні, сфера духовної діяльності людей, їх моральної свідомості, уподобань'- тих оцінок, якими виражається міра духовного багатства людини. . У системі цінностей особливою, абсолютною цінністю є людина як найбільш значима цінність взагалі, що визначає всі інші цінності: здоров'я людини, здоровий спосіб житгя, повноту .життя, щастя людини тощо. Пріоритетними цінностями для сучасної людини є свобода, демократія, смисл життя та ін.

Під час вивчення цієї теми рекомендуємо студентам прочитати не лише навчальні посібники, але й статтю Абишева А.К. О понятий ценность // Вопросьі философии. 2002. - № 3.