Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Posobie_1_chast2_Excel

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

4.При необхідності, додайте власні коментарі.

5.Натисніть Отправить.

Для видалення повідомлення потрібно виділити його заголовок і натиснути Удалить або спочатку відкрити повідомлення, а потім натиснути Удалить. Повідомлення не губиться безвісти, оскільки Outlook Express переміщує його в папку Удаленные, де воно буде зберігатися до виконання команди з очищення папки Удаленные або автоматичного очищення цієї папки при виході із програми Outlook Express.

Для видалення окремого повідомлення в папці Удаленные

1.Перейдіть у цю папку.

2.Виконайте Правка/Очистка папки «Удаленные».

3.У запиті від Outlook Express на підтвердження видалення натисніть Да. Щоб настроїти автоматичне видалення записів з папки Удаленные

1.Виконайте Сервис/Параметры для відкриття однойменного діалогового вікна.

2.Натисніть вкладку Обслуживание.

3.У секції Очистка сообщений установіть прапорець Очищать папку «Удаленные» перед выходом, потім натисніть ОК.

Для формування нового повідомлення натисніть Создать сообщение у головному вікні програм – з'явиться вікно Создать сообщение (рис. 17). Коли отримувач повідомлення відзначений в Адресной книге, можна двічі натиснути його ім'я в списку Контакты– з'явиться вікно Создать сообщение, причому в полі Кому уже буде записане ім'я отримувача.

Рис. 17. Діалогове вікно Створити повідомлення

Вікно Создать сообщение має панель Форматирования, коли повідомлення створюється у форматі HTML. Для створення невідформатованого тексту варто сховати панелі форматування, виконавши команду Формат/Обычный текст Подальші операції:

1. При необхідності, введіть адресу першого отримувача в поле Кому. Якщо

180

повідомлення відсилається декільком отримувачам потрібно відокремлювати їхні адреси символом «крапка з комою». Якщо такі адреси вибираються в Адресній книзі (символ «крапка з комою» вставляється автоматично.

2.При необхідності вкажіть адреси електронної пошти в полях Копия.

3.Заповніть рядок теми (строку темы) повідомлення.

Про незаповнений рядок теми нагадає програма Outlook Express. Рекомендується написати хоч що-небудь у рядку теми, оскільки вона виводиться в заголовку повідомлення й за нею отримувач може попередньо оцінити важливість отриманої кореспонденції.

4.Введіть текст самого повідомлення.

5.При необхідності вкажіть важливість (важность) повідомлення. Для цього виконайте Сообщение/Важность та вкажіть Высокая, Обычная або або

Низкая. За замовчуванням для повідомлення використовується звичайна важливість.

6.Натисніть Отправить для запуску процесу передачі повідомлення.

Можна відправити повідомлення негайно, натиснувши кнопку Отправить або зберегти повідомлення в папці Outbox для відправлення пізніше, виконавши команду Файл/Отправить позже. Таке повідомлення буде відправлено за командою Доставить все або Отправить все.

Для створення поштового повідомлення у форматі HTML у вікні Создать сообщение виконайте Формат/Формат HTML і повідомлення стане схожим на веб-сторінку.

Змінити зовнішній вигляд повідомлення допомагають і готові бланки

(шаблони). У вікні Создать сообщение виконайте Сообщение/Создать с использованием і вкажіть у підменю один із бланків або натисніть Выбор бланка.

Для налаштування бланка користувача натисніть Создать, у діалоговому вікні Выберите бланк– запуститься Майстер створення бланків (Мастер создания бланков або). Дотримуйтеся інструкцій, які будуть виведені на екран.

Для застосування стилів HTML (наприклад, Definition Term – термін або Definition – визначення) натисніть кнопку Стиль абзаца на панелі

Форматирование.

Вставити в повідомлення малюнок можна двома способами:

як окреме графічне зображення;

як фон для тексту.

Для вставки графічного зображення (яке можна масштабувати й

181

переміщувати):

1.У вікні Создать сообщение на панелі Форматирование натисніть Вставить рисунок – відкриється діалогове вікно Рисунок.

2.Введіть ім'я малюнка у поле Источник рисунка або натисніть Обзор для вказівки потрібного графічного зображення.

3.При необхідності введіть у поле Текст для замены короткий опис, що виведеться замість малюнка, коли поштова програма не здатна показати графічне зображення. Вкажіть розкладку (тобто вирівнювання й товщину ліній контуру малюнка), а також інтервал по вертикалі й горизонталі (переміщати й масштабувати малюнок можна в самому повідомленні за допомогою перетягування мишею), натисніть ОК.

Для вставки фонового зображення:

1.У вікні Создать сообщение виконайте Формат/Фон/Рисунок для відкриття діалогового вікна Фоновий малюнок (Фоновый рисунок).

2.Введіть ім'я файлу малюнка або натисніть Обзор для вказівки одного із заздалегідь підготовлених бланків фонового малюнка або іншого файлу зображення.

3.натисніть Открыть, потім натисніть ОК для вставки фонового зображення.

Для встановлення певного кольору як фон повідомлення виконайте Формат/Фон/Цвет і виберіть потрібний колір в списку, що розкривається.

Для додавання фонового звуку:

1.У вікні Создать сообщение виконайте Формат/Фон/Звук для відкриття діалогового вікна Фоновий звук.

2.Введіть ім'я звукового файлу або натисніть Обзор для зазначення цього файлу.

3.Установіть кількість повторів відтворення звуку або режим безперервного відтворення, натисніть ОК.

Після вставки в поштове повідомлення гіпертекстового посилання

отримувач може натиснути її й перейти на зазначений посиланням інформаційний ресурс. Існують три способи вставки гіперпосилань:

Надрукувати його в тілі повідомлення (обов'язково варто ввести повну

URL-адресу).

У вікні Создать сообщение виконайте Вставка/Гиперссылка для відкриття однойменного діалогового вікна, де слід ввести URL-адресу посилання в текстовому полі.

В оглядачі Internet Explorer виконайте Сервис/Почта и новости /Отправить ссылку для відкриття вікна Создать сообщение URL-адреса

182

поточної веб-сторінки буде автоматично вставлена у тіло повідомлення.

Для створення підпису, що буде автоматично добавлятися в усі вихідні повідомлення:

1.Виконайте Сервис/Параметрыдля відкриття однойменного діалогового вікна.

2.Натисніть вкладку Подписи.

3.Натисніть Создать.

4.Для формування текстового підпису введіть інформацію в поле Текст секції Изменить подпись.

5.Якщо в якості підпису використовується вміст готового файлу, натисніть прапорець Файл і введіть ім'я файлу або натисніть Обор і вкажіть цей файл у файловому діалоговому вікні.

6.Якщо створено кілька облікових записів пошти, натисніть кнопку

Дополнительно для відкриття діалогового вікна Дополнительная настройка подписи , де виберіть для створеного підпису обліковий запис.

7.Натисніть прапорець Добавлять подпись ко всем исходящим сообщениям,

потім натисніть ОК.

Щоб скасувати автоматичне додавання підпису в усі вихідні повідомлення,

зніміть прапорець Добавлять подпись ко всем исходящим сообщениям. Після цього для додавання в повідомлення створеного підпису потрібно буде виконати у вікні Создать сообщение команду Вставка/Подпись.

В Outlook Express нескладно доповнити поштове повідомлення, вклавши один або кілька файлів.

1.У вікні Создать сообщение виконайте Вставка/Вложение файла для відкриття діалогового вікна Вставка.

2.Вкажіть файл і натисніть Вложить. Ім'я файлу буде відзначено в рядку

Присоединить заголовка повідомлення.

Коли доводиться пересилати великий файл, а отримувач має повільне підключення до Інтернету, рекомендується стискати вкладений файл. Для цього в діалоговому вікні Вставка натисніть файл правою кнопкою миші й виберіть у контекстному меню Отправить, потім натисніть Сжатая папка. У поточному каталозі з'явиться сжата папка для обраного файлу (на її значку зображена замок-блискавка) Windows ХР Professional використовує для стиснення файлів і папок програму WinZip, яка сумісна з будь-якою утилітою архівування, що використовується отримувачем повідомлення. Отримувачеві досить виконати витягнення файлу або папки, двічі натиснувши по них мишею. Файли цифрових малюнків можуть бути дуже великі, тому рекомендується завжди

183

виконувати стиснення таких файлів, коли в отримувача встановлена утиліта стиснення (архівування).

Редактор правил дозволить указати дії для завантажених повідомлень або блокувати непотрібні послання (що особливо корисно при великій кількості щоденної поштової кореспонденції).

Приклад №1: установлення правила, що пропонує переміщення всіх повідомлень певної людини в створену для нього папку Outlook Express:

1. У головному вікні Outlook Express виконайте Сервис/Правила для сообщений/Почта для відкриття діалогового вікна Создать правило для почты

(рис.18):

2.У секції Виберіть умови для даного правила (Выберите условия для данного правил) натисніть прапорець Искать сообщение, что содержат адресатов в поле «От»ю.

3.У секції Действия для данного правила натисніть прапорець Переместить в заданную папку.

4.У секції Описание правила натисніть посилання Содержание адресатов для відкриття діалогового вікна Выбор получателей (рис. 19).

Рис. 18.

184

Рис. 19.

5.Введіть ім'я й натисніть Добавить або вкажіть ім'я в Адресной книге, натисніть ОК.

6.Натисніть посилання Заданную для відкриття діалогового вікна

Переместить.

7.Укажіть папку для кореспонденції даної людини й натисніть ОК. Якщо буде потрібно створити нову папку, натисніть Создать папку

8.Погодьтесь із назвою правила, запропонованою програмою Outlook Express, або введіть для нього нове ім'я, натисніть ОК.

Тепер всі повідомлення від даної людини будуть накопичуватися в

зазначеній папці, а не в папці Входящие.

Для видалення правила виділіть його й натисніть Удалить у вікні Правила для сообщений Щоб змінити правило, виділіть його й натисніть Изменить.

Приклад №2: установлення правила, що блокує небажані повідомлення.

1.У головному вікні Outlook Express виконайте Сервис/Правила для сообщений /Список блокируемых отправителей для відкриття діалогового вікна Правила для сообщений на вкладці Заблокированные отправители.

2.Натисніть Добавить для відкриття діалогового вікна Добавить отправителя (рис.20):

Рис. 20.

185

3.Введіть адресу або домен та укажіть, що блокується: пошта, новини або те

йінше та натисніть ОК.

4.Натисніть ще раз ОК у діалоговому вікні Правила для .

Тепер пошта із блокованої адреси буде відразу відправлена в папку Удаленные. Новини від заблокованої адреси взагалі не будуть показані. Для зміни або видалення правила відкрийте вікно Правила для сообщений, виділіть потрібну адресу й натисніть Изменить або Удалить

Ідентифікація декількох користувачів. Коли декілька людей одночасно користуються домашнім або офісним комп'ютером рекомендується встановити в Outlook Express Удостоверения, що дозволяють кожній людині працювати тільки зі своєю кореспонденцією й власними параметрами настроювання або списками контактів. Після установлення декількох Посвідчень (Удостоверений) можна переключатися між ними без перезавантаження комп'ютера або відключення від Інтернету.

Під час установлення Windows XP Professional у програмі Outlook Express

формується Основное удостоверение Для додавання інших посвідчень:

1.У головному вікні Outlook Express виконайте Файл/Добавить удостоверение для відкриття діалогового вікна Новое удостоверение (рис. 21).

Рис. 21.

2.Введіть ім'я посвідчення, що додається.

3.Для встановлення пароля натисніть прапорець Запрашивать пароль, потім двічі введіть пароль – спочатку в поле Новый пароль, потім у поле

Подтверждение Двічі натисніть ОК.

186

4.Outlook Express запропонує переключитися на нове посвідчення. Натисніть

Да чи Нет.

5.У діалоговому вікні Управление удостоверениями натисніть Создать,

якщо потрібно встановити ще одне посвідчення, або натисніть Закрыть. Можна створити посвідчення в Адресній книзі (Адресной книге).

Виконайте Пуск/Программы/Стандартне/(Адресная книга. Потім виконайте Файл/Смена удостоверения для відкриття діалогового вікна Переключение на другое удостоверение,. Натисніть Управление удостоверениями) для відкриття однойменного діалогового вікна, натисніть Создать для відкриття вікна Новое удостоверение і виконайте п. 2-5 попередньої вправи.

При першому використанні нового посвідчення з'явиться запит на введення інформації про підключення до Інтернету. Для перемикання на інше посвідчення варто виконати Файл/Смена удостоверения - відкриється однойменне діалогове вікно. Укажіть потрібне посвідчення й натисніть ОК. Для скасування дії посвідчення виконайте Файл/Удостоверения/Отмена удостоверения.

Для видалення посвідчення виділіть його в діалоговому вікні Управление удостоверениями і натисніть Удалить.

Використання Outlook Express для читання новин. Група новин (Группа новостей або newsgroup) - це набір статей за визначеною темою. Групи новин схожі на повідомлення e-mail: можна відповісти на вже опубліковану в групі статтю або надіслати питання чи відповідь як всім членам групи, так й окремим її учасникам.

Основним (але не єдиним) джерелом для груп новин є Usenet. Це глобальна розподілена система підтримки інтерактивних дискусій, у якій тематика ідентифікується ієрархічною системою іменування груп. В імені групи новин кожен компонент відокремлюється символом «крапка». Наприклад, rec.crafts.metalworking – це група обговорення розважальної тематики (recreational), присвячена ремеслу (craft) художньої обробки металу (metalworking). Крайня ліва частина відзначає найвищий ієрархічний рівень, наступні частини – підрівні. У таблиці 14.1. перераховані декілька популярних високорівневих категорій груп новин і наведені теми, обговорювані в цих групах. Існують тисячі груп новин з всіх мислимих тематик. Повний список імен груп новин опублікований за адресою www.ibiblio.org/usenet-i/hier- s/master.html

187

 

 

 

Група новин

 

Тематика

 

 

 

 

 

 

alt

 

Поєднує групи, які не потрапили в інші категорії

 

 

 

biz

 

Комерційні продукти, послуги, огляди й т.д.

 

 

 

comp

 

Комп'ютерна тематика, включаючи операційні системи,

 

 

обладнання, штучний інтелект і комп'ютерну графіку

 

 

 

 

 

 

humanities

 

Живопис, література, філософія й т.д.

 

 

 

misc

 

Поєднує групи, що не потрапили в інші категорії

 

 

 

news

 

Інформація про Usenet і групи новин

 

 

 

геc

 

Розваги: хоббі, мистецтво, кіно, книги й т.д.

 

 

 

 

 

 

sci

 

Наука: математика, фізика й біологія

 

 

 

 

 

 

Soc

 

Соціологія й культура

 

 

 

Talk

 

Дискусії з питань обмеження продажу зброї, забороні абортів,

 

 

релігії й політиці

 

 

 

 

 

 

Для доступу до групи новин потрібно звернутися на відповідний сервер. На різних серверах підтримуються різні групи новин. Склад підтримуваних груп вибирає системний адміністратор або власник веб-вузла, а при запиті до певної групи через постачальника послуг Інтернету запит може перенаправлятися на інший сервер. Практично всі групи Новин використовують механізм «старіння» статей (тобто видалення повідомлення після декількох днів або тижнів зберігання), щоб не розростався обсяг опублікованої інформації. Однак є спеціальні архівні веб-вузли, що зберігають попередні публікації.

Перед читанням публікацій необхідно встановити для групи новин спеціальний обліковий запис Для цього потрібно знати ім'я (назву) групи й виконати наступні операції.

1.У головному вікні Outlook Express укажіть папку, потім на правій панелі натисніть посилання Настройка учетной записи группы новостей – буде запущений Мастер подключения к Інтернету.

2.Надайте запитувану майстром інформацію й натисніть Готово.

У списку Папки з'явиться папка для сервера новин.

Тепер потрібно завантажити список груп новин із зазначеного раніше сервера. Коли про це попросить програма Outlook Express, натисніть Да.

На комп'ютер завантажуються тільки імена груп новин, а публікації залишаються на відповідних серверах. Рекомендуємо періодично обновляти

188

список груп, натиснувши кнопку Сброс списка.

Після завершення завантаження списку назв груп з'явиться діалогове вікно

(Подписка на группу новостей– (рис. 22).

Рис.22. Діалогове вікно пошука і підписки на групи новин

Вибрати групу новин для підписки можна двома способами.

Прокручуючи завантажений список (на це піде багато часу);

Пошуком за ключовим словом.

Підписка на отримання статей із групи новин не вимагає оплати або інших витрат. Підписка припускає створення підпапки для обраної групи. Після цього групу можна вказати не тільки у вікні Подписка на группу новостей, але й у лівій панелі головного вікна програми. Натискання на значку групи новин призведе до виведенняу списку статей.

Обравши цікаву групу новин, виділіть її, натисніть Подписаться, потім натисніть Перейти к для відкриття групи. Щоб скасувати підписку, натисніть правою кнопкою значок потрібної групи й виберіть Отписаться або

Subscriptions).

Можна звернутися в групу новин через Інтернет за адресою: http//groups.google.com/googlegroups/deja_announcement.htm, причому це буде простіше й швидше, ніж із програми Outlook Express.

Література: [4] – [6], [8], [9], [11] – [15], [17], [18].

189

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]