Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Posobie_1_chast2_Excel

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Адміністрування Windows XP. Завантаження системи в альтернативному режимі. Облікові записи користувачів. Управління задачами та процесами. Службові програми.

ТЕМА 5. Сервісні програми персонального комп’ютера

Комп'ютерні віруси та антивірусні програми. Робота з антивірусними програмами в середовищі Windows XP. Програма-детектор Anti Viral Toolkit Pro (AVP).

Операційні оболонки Total Commander, FAR і їх практичне використання. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та

ін.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3 ПРИКЛАДНІ ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ ЗІ СТРУКТУРОВАНИМИ

ДОКУМЕНТАМИ (СИСТЕМИ ОБРОБЛЕННЯ ТЕКСТУ, ПІДГОТОВКА ПРЕЗЕНТАЦІЙ)

ТЕМА 6. Microsoft Оffice. Редактор текстів WORD (рівень спеціаліста)

Характеристика програми Microsoft Word. Склад та призначення елементів вікна Word. Огляд меню.

Створення, збереження, пошук та завантаження текстових документів. Перевірка правопису, використання тезаурусу. Вставлення і редагування тексту, спеціальних знаків. Операції з абзацами та фрагментами тексту: розбиття тексту на стовпчики, установлення виносок, створення та упорядкування списків-бюлетенів нумерованих та ієрархічних, створення та використання автотексту. Форматування тексту, абзаців. Встановлення параметрів сторінки (орієнтація, поля, верхній та нижній колонтитули, нумерація сторінок). Робота з кількома документами одночасно. Робота з великими документами. Таблиці: створення, оброблення, форматування, сортування, обчислення елементами «Формула». Редактор формул Microsoft Equation: запуск, створення та редагування формул. Створення гіперпосилань на інші документи. Робота з графікою. Створення, вставлення ілюстрацій, створення об’єктів WordArt. Створення документів за допомогою шаблонів. Друк документів.

ТЕМА 7. Microsoft Оffice. Редактор текстів WORD (рівень експерта)

Ділова документація: вимоги до оформлення, правила оформлення реквізитів, шаблони документів, стилі форматування. Створення стилів користувача. Створювання форм.

Сумісна робота над документом. Захист конфіденціальної інформації. Створення документів для мережі. Створення серійних листів та наклейок.

10

Зміна власних режимів роботи, створення макросів й установлення значень основних параметрів середовищ Word.

Створення поштової кореспонденції, використання сучасних засобів зв’язку (факсів, електронної пошти та Internet). Використання процедур автоформатування, автотексту, текстових спец ефектів і т. ін. Настроювання меню та панелів інструментів.

ТЕМА 8. Microsoft Оffice. Програма Power Point

Класифікація авторських засобів мультимедіа. Види презентацій: зі сценарієм, інтерактивне, автоматичне. Типи презентацій: торгові, маркетингові, навчальні, корпоративні.

Створення мультимедійних презентацій засобами MS Power Point. Характеристики за призначенням Power Point. Вікно Power Point. Основні способи створення презентації. Вставлення таблиць, діаграм, рисунків, звуків, фільмів. Використання гіперпосилань. Ефекти анімації. Завдання інтервалів часу показу слайдів. Керування показом слайдів.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4 ПРИКЛАДНІ ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ ЗІ СТРУКТУРОВАНИМИ

ДОКУМЕНТАМИ (СИСТЕМИ ТАБЛИЧНОГО ОБРОБЛЕННЯ ДАНИХ)

ТЕМА 9. Microsoft Оffice. Табличний процесор EXCEL (рівень спеціаліста)

Загальна характеристика табличного процесора, структура вікна MS Excel. Об’єкти MS Excel. Типи даних в ЕТ.

Типові операції редагування даних електронної таблиці. Форматування даних електронної таблиці. Встановлення параметрів сторінки: нумерація сторінок; вставка колонтитулів. Попередній перегляд та друк таблиць.

Керування файлами (книгами) в середовищі MS Excel. Поняття про принципи роботи з функціями і формулами. Табличні обчислення, функції та інформаційні зв’язки між таблицями, групові імена. Створення та оформлення діаграм. Типові операції редагування та форматування об’єктів діаграми.

Поняття про бази даних (список) у середовищі MS Excel, обмеження та особливості створення і використання. Типові операції роботи з базами даних MS Excel. Впорядкування (сортування) та пошук даних в базі.

Використання форм для введення та редагування даних бази. Типи та технологія встановлення фільтрів. Функції обробки таблиць як бази даних і правила їх використання. Використання функцій.

11

ТЕМА 10. Microsoft Оffice. Табличний процесор EXCEL (рівень експерта)

Розрахунок загальних підсумків в базах даних і таблицях з використанням команд меню “Данные”. Встановлення загальних підсумків на лист з використанням команди “Итоги”. Підведення підсумків за допомогою команди “Группа и структура”. Підведення підсумків за даними декількох таблиць з використанням команди “Консолидация”.

Робота з зовнішніми базами даних: експорт та імпорт даних, проблеми інформаційної сумісності.

Аналіз даних у середовищі MS Excel з використанням “Мастера сводных таблиц”. Технологія створення макету та налагодження параметрів зведеної таблиці. Операції редагування та форматування об’єктів зведеної таблиці. Використання підсумків, формул та діаграм в зведених таблицях.

Поняття про обчислювальний процес. Типові види обчислювальних процесів та їх особливості. Етапи підготовки та організації розв’язання задач на комп’ютері. Поняття про задачу, її організаційно-економічну сутність, формалізація) постановка) і алгоритмізація.

Поняття про алгоритм. Основні властивості алгоритмів. Форми запису алгоритмів: неформальна мова і логічні схеми. Основні типи блоків, що використовуються в схемах алгоритмів.

Основні конструкції структурного програмування і їх відображення за допомогою логічних схем: конструкція вибору; цикли за умовами; цикли за лічильниками.

Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.

Аналіз даних в Excel: фінансовий аналіз, статистичний аналіз, аналіз типу “А що, коли...”. Аналіз даних з використанням апарату “Подбор параметров” та “Поиск решений”. Розв’язання прикладних задач. Обмін інформацією між додатками Microsoft Оffice.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 5 МЕРЕЖНІ ТЕХНОЛОГІЇ

ТЕМА 11. Комп’ютерні мережі

Визначення, призначення, класифікація комп’ютерних мереж. Архітектура та принцип роботи комп'ютерної мережі, апаратні та

програмні засоби. Поняття протоколу. Семирівнева еталонна модель узагальненого мережевого протоколу. Передання повідомлень у мережі: формування блоку, фрагмента, пакета та кадру. Модель «клієнт-сервер».

12

ТЕМА 12. Застосування Internet в економіці

Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet. Робота з браузером Microsoft Internet Explorer. Перегляд документів у World Wide Web (WWW). Визначення: гіпертекст, гіпермедіа, Webсторінка (HTMLдокументи). Створення та відкриття Web-сторінок. Операції з файлами: завантаження, пряме відкриття та робота з файлами. Пошук даних у мережі.

Система електронної пошти. Ведення електронної кореспонденції: створення, відправлення повідомлень і відповідей на листи, пошук і накопичення адрес. Адресні книги. Приєднання файла до повідомлення. Настроювання програми. Робота з представленнями. Папки

„Календар”(Calendar), „Задачи”(Tasks), „Контакты”(Contacts), „Заметки”(Notes):

параметри та режими роботи.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 6 ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ РОБОТИ З БАЗАМИ ТА СХОВИЩАМИ ДАНИХ

ТЕМА 13. Microsoft Оffice. СУБД ACCESS.

Загальна характеристика систем управління базами даних (СУБД). Основні визначення: дані, структура даних, база даних (БД), банк даних.

Реляційна модель даних. Основні поняття: реляційна таблиця, поле, запис, атрибут, схема відношень, типи зв’язків між таблицями.

Етапи роботи з базою даних: побудова інформаційно-логічної моделі даних, визначення структури БД, конструювання таблиць, створення схеми зв’язків, введення даних до таблиць, введення бази даних.

Загальна характеристика СУБД Microsoft ACCESS. Основні об’єкти СУБД MS ACCESS: таблиці, форми, запити, звіти, сторінки, макроси, модулі.

Вікно MS ACCESS, характеристика команд меню. Створення баз даних і таблиць, режими створення. Редагування структури таблиць. Створення індексів полів. Введення даних до таблиць, створення схеми даних у базі. передача інформації у базу даних та з бази даних.

Конструювання форм і роботи з ними. Додавання у форму різних елементів керування. Конструювання багатосторінкових форм. Друкування форм.

Запити та їх застосування. Формування полів, що визначаються засобами запитів. Конструювання запитів різних типів.

Конструювання звітів. Розроблення багатотабличного звіту в режимі Майстра.

Передача інформації у базу даних та з бази даних. Зв’язок з іншою базою даних. Обмін інформацією між додатками Microsoft Оffice.

13

Тема 14. Організація комп'ютерної безпеки та захисту інформації

Організація безпеки інформації. Шифрування бази даних. Спільне використання бази даних.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 7 ОСНОВИ ВЕБ-ДИЗАЙНУ

Тема 15. Створення та розміщення ВЕБ-сторінок.

Основні поняття мови HTML. Структурні теги документів HTML і форматування тексту. Колір фону і тексту, стилі і заголовки, списки, текстові ефекти, гіпертекстові посилання, графіка, таблиці, звук у HTML-документах. Підготовка електронної публікації у PDF-форматі. Основні правила дизайну при оформленні HTML-документа.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 8. ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ

ТЕМА 16. Програмування на мові SQL

Основні поняття мови SQL. Опис SQL-інструкцій. Інструкції SELECT, UPDATE, INSERT, DELETE. Параметри From, Where, In, Group by, Having, Order by. Предикати All, Distinct і Distinctrow. Операція Inner join. Функції SQL-запитів. Функція Count, First/Last, Min/Max, Avg, StDev/StDevP, Sum, Var/VarP.

ТЕМА 17. Експертні системи

Характеристика, призначення сучасних експертних та навчальних систем. Огляд дослідів в області штучного Інтелекту. Базові концепції технології експертних систем. Приклади і основні можливості сучасних експертних та навчальних систем.

14

3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ЗМІСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Microsoft Office. Табличний процесор EXCEL (рівень спеціаліста) – 10 год.

Практичне заняття № 1 – побудова таблиць, проведення розрахунків у таблицях, редагування даних, форматування таблиць, завдання абсолютної адреси, збереження таблиць, автоформатування, побудова діаграм.

Практичне заняття № 2 – завдання погоджених форматів і формул, роботи з робочими листками, завдання зв’язків у формулах, присвоєння імені для комірки, додавання приміток до комірок, використання спеціальної вставки, копіювання формул на інший аркуш, об’єднання діапазонів, транспонування.

Практичне заняття № 3 – пошук та заміни даних на листках, автоматичного переходу і виділення спеціальних комірок, визначення комірок, що впливають на розрахунки і залежних комірок, використання гіперпосилань, збереження даних у форматі HTML.

Практичне заняття № 4 – використання логічних функцій ЕСЛИ, И, ИЛИ, СЧЕТЕСЛИ, обчислення математичних виразів.

Практичне заняття № 5- набути практичні навички створення списків, заповнення списку за допомогою форми даних, сортування даних списку, використання автофільтру, розширеного фільтру, впровадження проміжних підсумків.

Практичне заняття № 6 – ПМК.

Microsoft Office. Табличний процесор EXCEL (рівень експертата) – 10 год.

Практичне заняття № 7 – побудова зведених таблиць, зміна структури зведеної таблиці, підведення підсумків у зведених таблицях, приховання елементів полів зведеної таблиці, виконання операцій групування та розгрупування даних у зведеної таблиці, представлення даних зведеної таблиці у вигляді діаграми.

Практичне заняття № 8 – види захисту книги. Захист на відкриття книги Захист комірок і формул. Приховання формул. Захист листка Обмеження на введення даних у комірку.

Практичне заняття № 9 – використання таблиць підстановки з одним вхідним параметром, тблиць підстановки з двома вхідними параметрами, створення сценаріїв, створення звітів по сценаріях, підбору параметра, використання надбудови Пошук рішення.

Практичне заняття № 10 – використання фінансових функцій, ознайомитися з методами аналізу інвестиційних проектів і проведення фінансових розрахунків по цінним паперам. Придбати практичні навички використання засобів пакета MS Excel для аналізу фінансових операцій за інвестиціями і цінними паперами. Практичне заняття № 11 – ПМК.

15

Застосування Internet в економіці – 6 год.

Практичне заняття № 12-14 – розгляд Internet-ресурсів законодавчої і нормативної інформації, державних органів законодавчої, виконавчої та судової влади, розгляд Internet-ресурси, які дозволяють швидко отримати інформацію про новини агентств, ЗМІ, про погоду, котирування валют, бібліотеки, роботу, юридичний консалтинг та інше, джерела аналітичної інформації. Програми Outlook Express, Outlook. Робота з електронною поштою.

Модульний контроль № 2 – 2 год.

Практичне заняття № 15

16

Практичне заняття № 1

Тема дисципліни: Microsoft Office. Табличний процесор EXCEL (рівень спеціаліста).

Тема заняття: Табличний процесор EXCEL.

Мета заняття: закріпити теоретичні знання щодо вивчення інтерфейсу програми Excel, набути практичні навички побудови таблиць, проведення розрахунків у таблицях, редагування та форматування даних, завдання абсолютної адреси, збереження таблиць на диску, автоформатування, побудови діаграм.

Хід виконання роботи

1.Увімкніть комп’ютер, увійдіть в систему з ім’ям USER.

2.Завантажте табличний процесор Microsoft Excel.

При виконанні практичних завдань ретельно ознайомтесь з розділами довідки про побудову таблиць, проведення розрахунків у таблицях, редагування та форматування даних, завдання абсолютної адреси, зміну посилання на комірку, збереження таблиць на диску, автоформатування, побудову діаграм.

Побудова таблиці з використанням стандартних функцій

3. Створіть таблицю:

 

А

B

C

D

E

 

F

G

H

1

 

 

Показники виробництва

 

 

 

2

 

Січень

Лютий

Березень

Квітень

 

Травень

Червень

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

півріччя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

План

4569

4693

4624

4895

 

4836

4723

?

4

Факт

4689

4755

4832

4899

 

4992

4632

?

5

% виконання

=B4/B3

 

 

 

 

 

 

 

 

плану

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Проведіть форматування за зразком.

5.У комірку B5 введіть формулу =B4/B3, яка обчислює процент виконання плану.

6.Для комірки B5 задайте процентний формат даних, з двома знаками після десяткової коми.

7.Скопіюйте формулу з комірки B5 до комірок C5:H5 за допомогою операції протягнення. Подивіться, які формули будуть при цьому утворені.

8.Змініть довільно дані у комірці B3. Подивіться на зміни у таблиці.

9.Підсумуйте дані за планом та за фактом. Для цього введіть до комірки H3 формулу =СУММ(B3:G3).

10.Скопіюйте формулу з комірки H3 до комірки H4 за допомогою двох

17

інструментів – Копировать та Вставить. Подивіться, які формули будуть при цьому утворені.

11.Дайте ім’я першому листу книги – Показники виробництва1. Для цього клацніть два рази на імені листка та напишіть нове ім’я.

12.Запишіть таблицю на диск за допомогою команди меню Файл/Сохранить, або інструменту Сохранить. Імя файлуПр_Прізвище.xls.

13.Скопіюйте таблицю на другий робочий лист. Дайте ім’я другому листу таблиці – Показники виробництва2.

14.Далі необхідно відпрацювати команди меню Правка та Вид для редагування та форматування таблиці, а саме:

випробуйте різні види та розміри шрифтів; для того, щоб швидко форматувати таблицю, оберіть пункт меню Формат/Автоформат та спробуйте кілька стилів;

зробіть ширше колонку H, змініть форму зображення чисел у цієї колонці, вибираючи Формат/Формат ячейки/ Числа/Денежный з

грошовою одиницею.

вставте вільний рядок після 2 рядка, введіть туди автоматично нумерацію стовпчиків, використовуючи автозаповнення комірок.

15.Побудуйте діаграми: гістограму, кругову. Задайте необхідні атрибути діаграми. Розмістіть діаграми на новому робочому листку.

16.Запишіть цю таблицю під іншим ім'ям – ПР1_Прізвище.xls.

Побудова таблиці з використанням абсолютної адресації

17.На новому робочому листі самостійно створіть таблицю, використовуючи абсолютні адреси комірок.

Розподіл прибутку

 

 

Загальний прибуток

 

35000

 

 

 

 

 

 

№ п/п

Прізвище

Внесок, грн.

%

Прибуток, грн.

 

 

 

 

 

 

 

1

Кулик

900,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Іванова

850,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Деркач

1200,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Бобух

700,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Зомбо

2350,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Руденко

400,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.Створіть діаграму за прикладом:

18

 

Розподіл прибутку

 

 

 

6%

14%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13%

 

37%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19%

 

 

 

11%

 

 

 

Кулик

Іванова

Деркач

Бобух

Зомбо

Руденко

19.На новому робочому листку – Квадрат чисел самостійно створіть таблицю за діапазонами А1:М3 та А4:В14. У комірці С4 введіть формулу для розрахунку, використовуючи відповідні посилання на адреси рядків та стовпчиків і за допомогою маркера автозаповнення зробіть розрахунок всієї таблиці. Після розрахунку задайте відповідне форматування.

А B

C

D E F G H

I

J

K L

M

1

 

Матриця: "Квадрат чисел"

 

 

2

 

Одиниці

 

 

 

 

3

 

 

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

4

 

0

0

1

4

9

16

25

36

49

64

81

100

 

 

5

 

10

100

121

144

169

196

225

256

289

324

361

400

 

 

6

 

20

400

441

484

529

576

625

676

729

784

841

900

 

 

7

 

30

900

961

1024

1089

1156

1225

1296

1369

1444

1521

1600

 

 

8

Десятки

40

1600

1681

1764

1849

1936

2025

2116

2209

2304

2401

2500

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

50

2500

2601

2704

2809

2916

3025

3136

3249

3364

3481

3600

 

 

 

 

60

3600

3721

3844

3969

4096

4225

4356

4489

4624

4761

4900

11

 

70

4900

5041

5184

5329

5476

5625

5776

5929

6084

6241

6400

 

 

12

 

80

6400

6561

6724

6889

7056

7225

7396

7569

7744

7921

8100

 

 

13

 

90

8100

8281

8464

8649

8836

9025

9216

9409

9604

9801

10000

 

 

14

 

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10000

10201

10404

10609

10816

11025

11236

11449

11664

11881

12100

 

 

20.На новому робочому листку – Таблиця множення самостійно створіть таблицю. У комірці замість знака “?” введіть формулу, використовуючи відповідні посилання на адресу рядка та стовпчика і за допомогою маркера автозаповнення зробіть розрахунок всієї таблиці.

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]