Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
plany_seminarov_po_glubinke.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
419.16 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Програма нормативної навчальної дисципліни «Сучасні теорії глибинної психології» укладена відповідно до ДСВО МОНмолодьспорту України, галузевого стандарту, Стандарту вищої освіти Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов та навчального плану відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів 6.030103, 6.030102 Практична психологія * (практична психологія).

Предметом вивчення навчальної дисципліни є дослідження глибинних структур психіки.

У Законі України «Про Вищу освіту» передбачено, що у сучасних умовах актуальним є питання про якість професійної освіти, метою якої є задоволення потреб особистості щодо творчої самореалізації та самовдосконалення, відновлення та збагачення інтелектуального рівня соціуму. Нова концепція вищої освіти зорієнтована на вміння студентів самостійно, свідомо та відповідально вчитися, а також займатися науково-дослідною роботою.

Глибинна психологія – сучасна галузь психологічної науки. В основі програми курсу «Сучасні теорії глибинної психології» - історико-хронологічний принцип, який дозволяє у логічній послідовності простежити розвиток зарубіжної та вітчизняної психології. Знання і розуміння закономірностей і основних факторів істеріогенезу психологічної науки є необхідним компонентом навчального процесу і становлення психолога-професіонала.

Навчальний курс «Сучасні теорії глибинної психології» є складовою частиною цілісної психологічної підготовки студентів педагогічних вузів. Він викладається у другому семестрі другого курсу в обсязі 162 годин і завершується складанням іспиту. Вивчення курсу має теоретичне та практичне значення для засвоєння інших навчальних курсів психологічного циклу: вікової психології, педагогічної психології, психології відхиленої поведінки, соціальної психології, психології сім’ї, психодіагностики.

Глибинна психологія тісно зв’язана з іншими дисциплінами навчального плану, а саме:

  • з загальною психологією (структура психіки, структура і типи особистості, мотиваційна сфера особистості);

  • з анатомією і фізіологією нервової системи (фізіологічні основи психіки в цілому і окремих психічних процесів);

  • з віковою психологією (розвиток психіки і особистості в онтогенезі);

  • з соціальною психологією (особистість у групі, психологічні закономірності сприймання людьми один одного).

Основні теоретичні положення дисципліни розкриваються на лекційних заняттях, семінарських заняттях, лабораторних, консультаціях, в самостійній роботі.

Програма навчальної дисципліни «Патопсихології» складається з 1 змістовного модулю:

  1. Сучасні теорії глибинної психології.

  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни «Сучасні теорії глибинної психології» - створення умов для придбання компетентності в галузі глибинної психології, аналізу різних рівнів і станів психіки.

Завдання дисципліни:

  • сформувати уявлення про предмет, завдання глибинної психології, як наукової дисципліни;

  • ознайомити з історією розвитку глибинної психології;

  • ознайомити з теоріями представників глибинної психології про неусвідомлювані психічні явища, структуру особистості, типи соціальних характерів і психологічні захисні механізми;

  • розвивати у студентів здібності до порівняльного аналізу психологічних теорій різних авторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]