Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва, К.Ф. Черкашина, О.В. Крухмальмонографія БАНКІВСЬКА СИСТЕМА.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Національний банк України за умови проведення операції репо, що здійснюється шляхом безпосередньої домовленості з банком, вибирає тих учасників, які пропонують найвищий процентний дохід. У разі проведення тендера щодо участі в операції репо задовольняються заявки банків, які найсприятливіші за обсягами операцій або ціновими параметрами.

Процентний дохід за операціями прямого репо з державними цінними паперами визначається на основі облікової ставки з урахуванням процентної ставки на міжбанківському кредитному ринку та дохідності за державними цінними паперами.

Визначення процентної ставки за операціями із залучення тимчасово вільних коштів банків

Національний банк України залучає тимчасово вільні кошти банків шляхом розміщення депозитних сертифікатів або шляхом укладення депозитних договорів з метою вилучення надлишкових коштів банків, регулюючи обсяг грошової маси в обігу.

Визначення процентної ставки за коштами, що мобілізуються Національним банком, шляхом випуску депозитних сертифікатів залежить від стану та прогнозного обсягу загальної ліквідності банків, кон’юнктурних очікувань ринку та терміну вилучення коштів з обігу.

Розмір процентної ставки за розміщеними депозитними сертифікатами встановлюється диференційовано відповідно до строків залучення коштів. За умови проведення аукціону з оголошенням загального обсягу коштів, що залучаються Національним банком України без визначення ціни залучення, банки самостійно пропонують процентну ставку, за якою вони погоджуються вкласти кошти в депозитний сертифікат.

Національний банк України здійснює розміщення депозитних сертифікатів у межах оголошеного обсягу коштів і самостійно визначає прийнятну для залучення коштів процентну ставку, починаючи з найменшої запропонованої процентної ставки. У разі проведення такого розміщення Національний банк орієнтується на тенденції та динаміку процентних ставок на міжбанківському ринку.

Процентна ставка за депозитами овернайт (депозитними сертифікатами Національного банку, розміщеними строком на один робочий день) є найнижчою процентною ставкою, що визначається Національним банком за своїми депозитними операціями.

Національний банк визначає процентну ставку залучення тимчасово вільних коштів банків на депозитні рахунки(процентну плату за депозит) залежно від потреби здійснення регулюючих операцій у короткостроковому періоді. Процентна ставка залучення тимчасово вільних коштів банків установлюється диференційовано відповідно до визначених строків мобілізації коштів.

94

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]