Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва, К.Ф. Черкашина, О.В. Крухмальмонографія БАНКІВСЬКА СИСТЕМА.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
1.18 Mб
Скачать

У рамках цього контролю Національний банк встановлює для всіх комерційних банків такі обов’язкові економічні нормативи:

Поточний контроль

Нормативною базою поточного контролю є:

·Положення про планування та порядок проведення інспекційних перевірок, затверджене постановою Правління Національного ба-

нку України від 17.07.2001 № 276 [69];

·Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затверджене

постановою

Правління

Національного

банку

України

від

28.08.2001 № 369 [65];

 

 

 

 

·Положення про автоматизовану інформаційну систему банківського нагляду “Досьє банків”, затверджене постановою Правління Національного банку України від 01.11.2000 № 430 [62];

·Положення про порядок накладення адміністративних штрафів, затверджене постановою Правління Національного банку України від 29.12.2001 № 563 [71].

Поточний контроль здійснюється з метою визначення ризиків, притаманних банку, рівня безпеки і стабільності його операцій, достовірності звітності банку і дотримання банком законодавства України про банки і банківську діяльність, а також нормативно-правових актів Національного банку України.

Стан банківської діяльності як об’єкта управління визначається:

·видами активних операцій (напрямами розміщення коштів банку) та їхньою структурою;

·видами пасивних операцій (джерел коштів банку) та їхньою структурою;

·підходами до управління капіталом та капіталізації банку;

·ліквідністю банку та ліквідністю балансу банку;

·збалансованістю між витратами та доходами і, як наслідок, – прибутковістю банку;

·рівнем адміністративно-господарського, фінансового та стратегічного управління (менеджменту).

Банк банків

Національний банк України здійснює державну реєстрацію банків і кредитних установ у Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ, а також ліцензування банківських операцій.

40

Національний банк встановлює для банківської системи та кредитних установ єдині правила проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності, захисту інформації та коштів.

З метою підтримки стабільності банківської системи та розширення її кредитних можливостей Національний банк надає комерційним банкам кредити, які використовуються для задоволення тимчасових потреб банків і для кредитування цільових програм, пов’язаних з реорганізацією і модернізацією виробництва, розвитком окремих галузей народного господарства та структурною перебудовою економіки України.

Надання комерційним банкам короткотермінових кредитів здійснюється Національним банком через аукціон, що забезпечує створення рівноправних умов доступу комерційних банків до централізованих кредитних ресурсів. Запроваджено також ломбардний кредит.

Банк держави

На Національний банк України покладено виконання операцій із державними цінними паперами, для обліку яких створено депозитарій.

Згідно із законом“Про банки і банківську діяльність” Національному банку забороняється фінансування дефіциту державного бюджету.

Розрахунковий центр

Національний банк України відповідно до покладених на нього функцій визначає систему, порядок і форми розрахунків, в тому числі між банками та кредитними установами.

Важливим складовим чинником успішного функціонування платіжної системи є нормативно-правова база, зорієнтована на створення сприятливих умов для її ефективної діяльності, забезпечення своєчасного завершення розрахунків між суб’єктами господарювання.

Із січня 1994 р. у нашій країні впроваджено автоматизовану систему міжбанківських розрахунків з використанням прогресивних технологій у банківській справі. Для функціонування цієї системи в Республіці Крим та кожній області створено регіональні розрахункові палати, що об’єднані у загальнодержавну мережу розрахункових палат України, на верхньому рівні якої знаходиться Центральна розрахункова палата у м. Києві.

Базовим законом, що визначає загальні засади функціонування платіжних систем в Україні та загальний порядок проведення переказу коштів у межах України, є Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”. За цим Законом система електронних пла-

тежів (СЕП) Національного банку України є державною системою міжбанківських розрахунків.

41

Основним нормативно-правовим актом Національного банку України, що визначає загальні вимоги до функціонування в Україні СЕП та порядку виконання міжбанківського переказу коштів через кореспондентські рахунки банків-резидентів у національній валюті України, є Інструкція про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління Національного банку України від 16.08.2006 № 320 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.09.2006 за № 1035/12909 (із змінами).

СЕП забезпечує здійснення розрахунків у межах України між банками як за дорученнями клієнтів банків, так і за зобов’язаннями банків. СЕП виконує міжбанківський переказ у файловому режимі та в режимі реального часу. Початкові платежі у файловому режимі банк повинен здійснювати в обов’язковому порядку, а в режимі реального часу – за рішенням Національного банку України. Водночас банк, який працює в СЕП у файловому режимі, забезпечує приймання платежів у режимі реального часу.

Уфайловому режимі обмін платіжними документами здійснюється відповідно до сформованих пакетів за технологічними циклами шляхом приймання і передавання відповідних документів. Тривалість циклу складає 15-20 хв.

Урежимі реального часу кошти зараховуються на рахунок одержувача негайно, тобто у момент надходження платежу від відправника СЕП. Саме це згідно з міжнародною класифікацією є головною ознакою платіжних систем класу RTGS.

За станом на 1 квітня 2009 р. учасниками СЕП є: 1504 установи, із них 182 – банки України; 1258 – філії банків України; 28 – органи Державного казначейства України; 36 – установи Національного банку України. Учасники системи, враховуючи свої потреби, самостійно вирішують, працювати їм за незалежним чи консолідованим кореспондентським рахунком.

За станом на 1 квітня 2009 р. за незалежним кореспондентським рахунком працювало 115 банків, що складало 62,5 % від загальної кількості банків – юридичних осіб, які є учасниками системи. Ними у І кварталі 2009 року виконано 12 129 тис. початкових платежів на суму 488 820 млн. грн., що відповідно на 17 % та 10 % більше від таких же показників порівняно з відповідним періодом 2008 р.

Аналіз статистичних даних роботи системи електронних платежів Національного банку щодо переказу коштів між банками свідчить про те, що протягом І кварталу2009 р. система успішно виконувала покладені на неї функції державної системи міжбанківських розрахунків, задовольняла потреби її учасників у переказі коштів, забезпечува-

42

ла максимальну швидкість, прозорість, високий рівень безпеки та надійності проведення платежів.

Система обслуговується комплексом програмно-технічних засобів, які забезпечують обмін електронними документами, їх перевірку, аналіз та захист від несанкціонованого втручання.

Національний банк України тісно співпрацює з МВФ, Європейським банком реконструкції та розвитку, Банком міжнародних розрахунків у Базелі(Швейцарія), центральними банками Німеччини, Нідерландів, Австрії, Великобританії, Франції, Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Фінляндії, США, а також провідними комерційними банками Західної Європи та США з питань монетарної політики, організації банківського нагляду, банківської статистики, складання платіжного балансу, впровадження прийнятих у світовій практиці системи розрахунків і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]