Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва, К.Ф. Черкашина, О.В. Крухмальмонографія БАНКІВСЬКА СИСТЕМА.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
1.18 Mб
Скачать

нерезидента в українському банку, а також за кожним зарубіжним партнером. Якщо “лоро” – рахунок банку-нерезидента відкрито у національній валюті, про операції на цьому рахунку також надається звіт. Для кожного кореспондентського рахунку заповнюється окрема форма. Залежно від його характеру сальдо на початок періоду записується у вимоги або зобов’язання банку. Так само заповнюється і сальдо на кінець періоду. При цьому потрібно, щоб сальдо на кінець пері-

оду у формі1-ПБ відповідало даним бухгалтерської звітності та обов’язково збігалося із залишками на початок наступного звітного періоду.

Про рух коштів на кореспондентських рахунках інформація подається за всіма операціями за кредитом та дебетом. Для кодування операцій згідно з класифікацією статей платіжного балансу банк використовує перелік кодів. Дані відображають так: для ностро-рахунків за кредитом – надходження коштів, за дебетом – їх вибуття; для лорорахунків за кредитом – кошти сплачені (вибуття з рахунку), за дебетом – надходження коштів на рахунок.

Емісія власних боргових зобов’язань та операції з ними

Національний банк України здійснює депозитні операції з банками шляхом емісії власних боргових зобов’язань або укладення депозитних договорів. Депозитний сертифікат Національного банку– це один з монетарних інструментів, що є борговим цінним папером Національного банку в бездокументарній формі, який засвідчує розміщення в Національному банку коштів банків та їх право на отримання внесеної суми і процентів після закінчення встановленого строку.

Національний банк здійснює операції з власними борговими -зо бов’язаннями шляхом емісії депозитних сертифікатів за такими строками: один день (овернайт); до 14 днів; до 365 днів.

Депозитні сертифікати овернайт розміщуються щоденно через постійно діючу лінію проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів.

Депозитні сертифікати строком до 14 днів або до 365 днів розміщуються шляхом проведення кількісного або процентного тендера кожного четверга.

Залежно від ситуації, що склалася на грошово-кредитному ринку, та стану ліквідності банків Національний банк може оголошувати позачергові тендери з розміщення депозитних сертифікатів, про що повідомляє банкам за допомогою засобів електронної пошти.

Національний банк установлює для всіх банків однакові умови залучення коштів і проводить операції з банками– юридичними

129

особами, які забезпечують своєчасне і в повному обсязі формування обов’язкових резервів; забезпечують своєчасне перерахування коштів за результатами попередньо проведених тендерів з розміщення депозитних сертифікатів.

Для окремих випусків депозитних сертифікатів можуть установлюватися додаткові обмеження щодо потенційних власників.

Зметою оптимізації рівня ліквідності банків і забезпечення збалансованості пропозиції грошових коштів та попиту на них Національний банк України протягом2007 р. проводив депозитні операції з банками шляхом розміщення депозитних сертифікатів Національного банку України. Крім того, з банками укладалися договори банківського вкладу (депозиту), розміщеного в Національному банку України, майнові права за якими надавалися в забезпечення кредитів рефінансування. Загальний обсяг проведення операцій з мобілізації коштів банків у 2007 р. становив

109,8 млрд. грн. (у 2006 р. – 6,8 млрд. грн.).

Упродовж 2007 р. проведено 119 тендерів, за результатами яких було розміщено депозитних сертифікатів номінальною вартістю1000 тис. грн. на загальну суму 109 649 млн. грн. (у 2006 р. – 610 млн. грн.). Рівень процентних ставок за коштами, які залучені за депозитними сертифікатами, встановлювався залежно від загальної ситуації на грошовокредитному ринку з урахуванням рівня процентних ставок за кредитами та депозитами на міжбанківському ринку. Середньозважена процентна ставка за коштами, які залучені за депозитними сертифікатами у 2007 р., становила 0,7 % річних (у 2006 р. – 0,95 % річних).

Обсяг коштів банківського вкладу(депозиту), розміщеного в Національному банку України, майнові права за яким було надано в забезпечення кредитів рефінансування, становив 124,5 млн. грн. (у 2006 р. – 15 млн. грн.), а середньозважена процентна ставка була на рівні6,6 % річних (у 2006 р. – 6,8 % річних).

Зметою регулювання ліквідності банків у2007 р. було здійснено

дострокове погашення депозитних сертифікатів на загальну суму

2 630 млн. грн.

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]