Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан по вариантам.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
84.51 Кб
Скачать

2. Диференціація емфізематозного курбункулу від ранового злоякісного набряку

Емфізематозний карбункул— гостре інфекційне неконтагіозне захворювання худоби і овець, яке характеризується вогнищевим геморагічно-некротичним міозитом з утворенням газів і ознаками крепітації У місцях ураження м'язова тканина в стані некрозу,багато м'язових волокон розпадається на фрагменти. Міжм'язова сполучна тканинанабрякла й інфільтрована еритроцитами) та окремиминейтрофільними лейкоцитами; дрібні вени і капіляри переповненікров'ю. Всюди зустрічаються палички емфізематозного карбункула й міхурцігазу (пустоти). У м'язових волокнах, які межують з нормальною мускулатурою,

виявляють зернисту й жирову дистрофію, набряк та інфільтрацію строми лейкоцитами.У регіонарних лімфатичних вузлах картина гострого серозного абосерозно-геморагічного запалення. У печінці зерниста й жирова дистрофія гептоцитів, вогнища ареактивного некрозу, міхурці й палички збудника.

Злоякісний набрякгостра неконтагіозна ранова токсикоінфекція, яка характеризується розвитком в ушкоджених тканинах набряку зутворенням газів. В місцях ураження скелетних м'язів, різного ступеня набухання, розрихлення, розпад і лізис м'язових волокон. Міжм'язова сполучнатканина сильно набрякла, вени й капіляри переповнені кров'ю, еритроцитив стані гемолізу (тіні еритроцитів), ендотелій судин набухлий, місцями десквамований. У печінці зерниста й вакуольна дистрофія гепатоцитів і набряк перисинусоідних просторів. У нирках зерниста, гідропічна дистрофія і некробіозепітелію звивистих канальців та набряк строми. Кровоносні судини лімфатичноговузла (регіонарного) переповнені кров'ю, синуси розширені і заповнені серозноюрідиною, бідною клітинними елементами. Мозкові тяжі звужені, містять невелику кількість лімфоцитів і макрофагів, лімфатичні вузлики розрихлені,строма набрякла. У головному мозку гіперемія, часто у поєднанні з перицелюлярним набряком, хроматолізом та гідропічними змінами нейронів.

Варіант 8.

1.Властивості пухлинного росту

Пухлина- патологічний процес,що характеризується атиповим некоординованим з організмом розростанням тканин.Основними ознаками пухлинного росту є атипізм цого клітин, автономний ріст (це не підпорядкованість регуляторним механізмам, які прискорюють, обмежують розмноження клітин здорового організму) і прогресія пухлин (це набуття в процесі росту більш злоякісних властивостей,спрощення структури і функції її клітини) та метастазування + інвазія. Інвазія це поширення пухлини в оточуючі тканини і судини, а метастазування – ознака злоякісних пухлин, основний спосіб поширення від основного вогнища. Причини виникнення пухлин: фізико-хімічна(ультрафіолет,іонізуюче опромінення),вірусно-генетична(ДНК,РНК – вмісні онкогенні віруси), дизонтогенетична, поліетіологічна(вік,стать,порода). Стадії росту пухлин:1)стадія передпухлини – гіперплазії і передпухлинні дисплазії (характеризуються розвитком змін в клітинах паренхіми та строми, дисплазія епітелію – легка, помірка, важка. )2)стадія не інвазійної пухлини(характер. розмнож. Пухлинних клітин і формуванням вузла із себе подібних клітин,які функціонують за рахунок поживних реч. з оточуючих тканин,не проростаючи в них) 3)стадія інвазійного росту пухлини(характер. появою інфільтрую чого росту – у вузлі зявляється строма, судинна сітка, в оточуючі клітини проростають пухлинні коітини. Є 3 фази)) 4)стадія метестазування(це заключна стадія –формування метастатичного субклону, інвазія у просвіт судин, циркуляція пухлинного ембола, осідання у новому місці і формування вторинної пухлини).

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия