Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан по вариантам.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
84.51 Кб
Скачать

1. Характеристика альтернативного запалення(аз).

Альтернативним запаленням називають таке, при якому переважають пошкодження(дистрофія, некроз) органа, переважно його паренхіми (паренхіматозне запалення), при менш виражених ексудативному та проліферативному компонентах. Найчастіше виявляється в паренхіматозних органах. Якщо при АЗ переважають некробіотичні процеси, таке запалення- некротичне. Залежно від ступення пошкодження АЗ можна розріяти з легким або важким ступенем пошкодження. За прийнятою класифікацією- гостре і хронічне. Причини: найрізноманітніші пат.чинники, зокрема сильна або й тривала дія хімічними речовинами, фізичними агентами, збудники інфекційних та інфекційно-алергічних хвороб. Патогенез. Під дією пат.чинників у паренхіматозних елементах органа виникають глибокі метаболічні порушення у вигляді дистрофій чи некрозів. Ексудативні та проліферативні явища виражені слабо. Макроскопічні зміни: гострий- органи дещо збільшені, в’ялої консистенції, тьмяні, з нерівномірновираженою судинною реакцією, що надає строкатий рисунок органові. Іноді крапкові крововиливи. Приклад – тигрове серце при ящурі. Хронічний- зменшення органу в об’ємі, як наслідок атрофії паренхіматозних елементів. Можна знайти рубці, які надають поверхні органа зморщений або шагреневий вигляд.Мікроскопічні зміни. Гострий- дистрофічні та некротичні процеси, десквамація покривного епітелію, судинною реакцією, іноді крововиливами, проліферацією молодих сполучнотканинних клітин. Хронічний- виражені атрофічні та дистрофічні процеси паренхіматозних елементів органа і заміщенням їх сполучнотканинними клітинами.

2.Хламідіоз котів??

Панлейкопенія висококонтагіозне захворювання, яке характеризується некротичним ентеритомта високою смертністю. Патолого-анатомічні зміни. Трупи виснажені, Вираженийкон'юнктивіт, риніт, ларингіт, дещо рідше виявляють виразки на язику та ерозії на слизовій оболонці стравоходу. Найбільш характерні і постійні

зміни спостерігають у порожній, клубовій і дванадцятипалій (80%) кишках.Петлі тонкої кишки розтягнуті рідиною та газами. Вміст кишок сіро-жовтогокольору, часто рідкий, неприємного запаху. Слизова оболонка набрякла, нерівномірнопочервоніла, з численними крововиливами, покрита сірим слизом.Селезінка дещо збільшена. Печінка неоднорідно забарвлена, в'ялої консистенції,у нирках межа між кірковою та мозковою зоною згладжена.

Каліцивіроз котів контагіозна з гострим перебігом хвороба, переважно кошенят, що характеризується

запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, серознимиринітом і кон'юнктивітом, утворенням виразок на язиці і піднебінні.Патолого-анатомічні зміни. У хворих і загиблих котенят спостерігають витіканняз носової і ротової порожнин, ознаки кон'юнктивіту. На язиці катарально-виразковий глосит, а на

слизовій оболонці ротової порожнини різні форми стоматиту і гінгівіт, частоангіна і тонзиліт. Збудник зумовлюючи десквамацію респіраторного епітелію і осередкове запаленнялегеневої тканини. Виникає застійна гіперемія і набряк легень.

Варіант 15.

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия