Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан по вариантам.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
84.51 Кб
Скачать

2. Макро- і мікроскопічні зміни при туберкульзі

Туберкульоз— хронічне інфекційне захворюваннятварин, птиці і людини, яке характеризується специфічним запаленнямз утворенням вузликів (туберкулів).

Макроскопічно туберкули мають вигляд округлих сірувато-білих вузликів величиноювід ледве помітних (субміліарні) чи розміром у просяне зерно — міліарніта до 1 см і більше в діаметрі. Центральну частину такихтуберкулів займає казеозний некроз (біло-жовтувата крихка маса) часто з крупинкамивапна, а по периферії — сіро-білого кольору грануляційна тканина.Під мікроскопом туберкульозні гранульоми (туберкули) мають характернубудову. Молоді туберкули побудовані з епітеліо'щних клітин, окремих макрофагіві гігантських клітин (центр), а по периферії — зона з лімфоїдних елементів. У старих гранульомах у центрі одноріднанекротична маса (казеоз), що добре забарвлюється еозином в рожевий колір, уякій часто виявляють відкладання солей кальцію (забарвлюються гематоксиліном у фіолетовий колір). Навкруги некрозу зона з епітеліоідних клітин з домішкоюмакрофагів, окремих лімфоцитів і гігантських клітин, а периферія таких туберкулівсформована з лімфоїдних клітин і фібробластів, які надалі утворюютькапсулу. При фарбуванні за методом Циль—Нильсена у гігантських клітинах тарідше в епітеліоідних виявляють мікобактерії туберкульозу.

Варіант 9.

1. Характеристика проліферативного запалення

Проліферативне запалення характеризується переважанням процесів проліферації, тобто розмноженням клітин і тканинних елементів і менш вираженими альтернативними та ексудативними змінами. При проліферативному запаленні відбуваються процеси проліферації клітин гематогенного і гістогенного походження,їх диференціювання та трансформація. Основними ознаками цього запалення є утворення інфільтрату,який складається з мононуклеарів,особливо макрофагів,лімфоцитів,плазматичних клітин,а також нейтрофілів,еозинофілів і базофілів,гістіоцитів,лаброцитів.Проліферативне запалення перебігає найчастіше хронічно.При цьому запаленні відбувається фіброз і склероз,що є завершеннямзапалення. Причини запалення:біологічні,фізичні,хімічні агенти. Види запалення: інтерстиціальне(характеризується утворенням клітинного інфільтрату в стромі паренхіматозних органів), гранульоматозне(характеризується утворенням гранульом). 

2. Макро- і мікроскопічні ознаки ознаки хронічного продуктивного ентеритупри паратуберкульозі

Паратуберкульоз — хронічне інфекційне захворювання жуйних,яке клінічно характеризується діареєю, а патолого-анатомічно специфічниментеритом і виснаженням. Патолого-анатомічні зміни. У підшкірній клітковині і міжм'язовій сполучній тканині драглисті інфільтрати, м'язи атрофовані.у кишках сильно потовщується стінка кишки Просвіт звужений. Слизова оболонка зібрана в товсті поперечні й поздовжні складки, бліда або білувато-жовтуватого кольору і лишемісцями на складках почервоніла та інколи з окремими крапковими крововиливами.Характерно, що при розтягуванні складки не розправляються. Прилеглабрижа інколи набрякла, а лімфатичні судини мають вигляд товстих шнурів. Брижові лімфатичні вузли збільшені, набухлі, пружні. Поверхня розрізу волога,сіро-жовтувата, місцями помітні білуваті, саркомоподібні вогнища.в брижових лімфатичних вузлах часто спостерігають вогнища казеозногонекрозу із звапненням та інкапсуляцією.При гістологічному дослідженні спостерігають вогнищеву й дифузну інфільтрацію слизової оболонки і підслизової основи епітеліоїдними клітинами, у цитоплазмі яких містяться паратуберкульозні мікобактерії. Серед епітеліоїдних інфільтратів виявляють лімфоїдні клітини, а також окремі гістіоцити, гігантськіклітини, еозинофільні та нейтрофільні гранулоцити. Кишкові залозиатрофуються. У брижових лімфатичних вузлах спостерігають вогнищеві абобільш розлиті скупчення епітеліоїдних клітин, серед яких трапляються лімфоїдніі гігантські клітини.

Варіант 10.

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия