Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації для самостійної роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Питання, які студент має самостійно вивчити і висвітлити на співбесіді з викладачем:

  1. Охарактеризувати підготовку, проведення і зміст аграрної реформи в Україні.

  2. На основі фактичних даних дослідіть, як формувалися капіталістичні відносини в сільському господарстві, промисловості України в пореформений період.

  3. Розкрити сутність, земської, судової та військової реформ.

  4. В якому стані опинилося населення Галичини після створення в 1867 р. Австро-Угорської імперії? Чому повільно розвивалася економіка на західноукраїнських землях?

  5. Що таке москвофільство та народовська течії?

  6. Що було головною причиною розколу “Землі і волі”? Проаналізувати програму і тактику “Народної волі” та “Чорного переділу”.

  7. Розкрити діяльність осередків народовольців в Україні. У чому полягає їх історична роль?

  8. Дати характеристику громадам, як специфічним осередкам визвольного руху в Україні.

Розкрити зміст таких категорій і понять: земство, тимчасово зобов’язані, уставна грамота, общинне землекористування, викупні платежі, відрізки, відробіткова система, громади, загальноросійський ринок, “молодогромадівці”, “старогромадівці”, “ходіння в народ”.

Проблемні завдання:

1. Чи можна було очікувати певного перевороту в виробничих відносинах і переходу до капіталізму тільки за рахунок реформ “зверху”?

2. Дайте порівняльну характеристику українсько-національного руху на східноукраїнських і західноукраїнських землях?

3. Порівняти становище розвиток українського народу в Російській і Австро-Угорській імперіях.

Підготувати реферати:

  1. Діячі народного і націон6ального руху в Україні у другій половині ХІХ ст.

  2. Зростання міст під впливом розвитку капіталізму в Україні.

УКРАЇНА НА ПОЧАТКУ ХХ СТ.

  1. Україна напередодні й у період революції 1905-1907 рр.

  2. Період столипінської реакції і посилення національного гноблення в Україні.

  3. Суспільно-політичний та громадський рух в Україні напередодні першої світової війни.

Література

Полянська-Василенко Н. Історія України. – К., 1991, с. 418-437

Кормич Л., Багацький В. Історія України. Підручник. – К., 2004, с. 278-285

При розгляді першого питання запропонованої теми необхідно звернути увагу на економічні основи розвитку українського суспільства: Україна займала питому вагу в економічно-господарському ринку Росії, на Україну припадало 20% загальної кількості промислових підприємств, 14% – робітників, 17% – виробленої продукції, виплавка заліза – 57%, чавуну – 51%, сталі – 52%, видобуток вугілля – 65%.

- В Україні діяло 30 синдикатів: “Продамет”, “Продвагон”, цукрово заводчиків і т. д.

- Сільське господарство розвивалося капіталістичним шляхом.

- Існували кріпосницькі залишки, поміщицьке землеволодіння.

Піднесення соціально-економічного розвитку змінилося економічною кризою 1900-1903 рр., що призвело до загострення класових суперечностей, помножених на тяжке національне гноблення з боку російського царизму.

Таким чином, весь хід соціально-економічного та політичного розвитку України підводив до того, що на початку ХХ ст. тут склалися всі об’єктивні умови для буржуазно-демократичної революції. Ще в період кризи 1900-1903 рр. по Україні прокотилися страйки і демонстрації, повстання. Україна наближалася до буржуазно-демократичної революції, яка почалася 9 січня 1905 р. найвищої точки революційна боротьба досягла 16 грудня 1905 р. – це повстання в Горлівці.

Далі треба показати роль і місце національно-визвольного руху в революційних подіях, утворення і зростання діяльності політичних партій.

Підводячи підсумки, слід звернути увагу на те, що революція 1905-1907 рр. охопила всі верстви населення України, що найвищим її здобутком було скасування ганебного указу царя (1876 р.) про заборону видання книг українською мовою.

При розгляді другого питання студентам слід зупинити увагу на характеристиці Столипінської аграрної реформи, її значенні для подальшого розвитку капіталістичних відносин на селі. Треба показати, що період реакції і жорстоких репресій з боку самодержавства був неспроможний запобігти розвиткові національно-революційного руху в Україні, назріванню нового рішучого виступу проти російського царизму.

Розглядаючи питання про соціально-політичний та громадський рух в Україні напередодні Першої світової війни, слід звернути увагу на питання про зміни в економічному розвитку України на рубежі 1910-1914 рр. і показати піднесення революційного і національного рухів в цей період.