Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 12. Трудові спори та порядок їх вирішення

Запитання для самоконтролю

1. Поняття та класифікація трудових спорів.

2. Причини виникнення трудових спорів.

3. Органи, що розглядають трудові спори.

4. Порядок обрання КТС.

5. Спори, що підлягають безпосередньому розгляду в судах.

6. Поновлення на роботі неправильно звільнених.

7. Оплата вимушеного прогулу.

8. Порядок розгляду колективних трудових спорів.

Завдання

233. Головний зберігач цінностей Харківського літе­ратурного музею М. була звільнена з роботи за п. 2 ст. 41 КЗпП (втрата довіри). Приводом звільнення стало те, що в музеї було безладдя, численні музейні цінності не поставлені на облік. Температурний режим не відповідав нормам, що мо­гло призвести до погіршення якості і пошкодження музейних експонатів.Чи законне звільнення на цій підставі?

234. Н. була прийнята на завод "Оргтехніка" контро­лером ВТК складального цеху (по збиранню шарикових ру­чок з І грудня 1995 р. На ту ж роботу контролером вона булла переміщена в установу ЮЖ З ІЗ/54 в цех закритого типу з 18 січня 1996 р. За відмову від переходу на робот)' в закритий цех Б. була звільнена з роботи за п. 6 ст. 36 КЗпП "За відмову від продовження роботи у зв'язку зі зміною суттєвих умовпраці'. Н. звернулася до суду з позовом про поновлення на попередній роботі. В суді було встановлено, що завод з метою збільшення обсягу випуску продукції організував у виправній установі ЮЖ 313/54 дільницю цеху № 3 по складанню авто­ручок. Для забезпечення якості продукції на цій дільниці були встановлені робочі місця комплектувальників і контролерів ВТК. Однак працювати необхідно було з ув'язненими, робота зі спецконтингентом вимагала особливого підходу, додатко­вих затрат. Чи підлягає позов задоволенню?

235. Робітник комунального підприємства "Контур" У. був звільнений з роботи за прогули без поважних причин (неявка на роботу 11, 16, 19 жовтня). Відсутність на роботі позивач пояснив тим, що його викликали у військову проку­ратуру Харківського гарнізону як свідка дорожньо- транспортної події. Повістки про виклик в прокуратуру у ньо­го не було. У. звернувся до суду з позовом про поновлення на ро­боті. В суді було встановлено, що слідчий військової проку­ратури Ш. переведений в Сумську військову прокуратуру і немає можливості використати його як свідка. Позивач брав участь в афганських подіях. Чи підлягає позов задоволенню?

236. Лікаря протитуберкульозного диспансеру С. було звільнено за прогул без поважної причини на тій підставі, що він самовільно пішов у відпустку з ЗО грудня 1997 р. По 28 січня 1998 р. Не погоджуючись із звільненням, С. звернув­ся до суду з позовом про поновлення його на роботі. В суді було встановлено, що для складання графіку відпусток на 1998 р. головний лікар у грудні 1997 р. попросив усіх співро­бітників дати відомості про те, хто в який час бажає піти у відпустку в 1998 р. С. намагався виправдати самовільний ви­хід у відпустку тим, що він не зрозумів наміру головного лі­каря. Судом було встановлено, що на заяві С. про надання відпустки резолюції головного лікаря не було. Графік відпус­ток не було затверджено. Заяви працівників потрібні були лише для включення їх у графік відпусток на 1998 р. Чи підлягає позов С. про поновлення його на роботі задоволенню?

237. У приватну фірму "Ніколь" 3 січня 1996 р. було прийнято за контрактом В. головним бухгалтером. Контракт було оформлено в одному примірнику. У контракті передба­чалося, що його розірвання здійснюється за правилами, ви­кладеними у ст. 36-41 КЗпП, і у випадку розголошення коме­рційної таємниці. 15 березня 1996 р. В. подала заяву про зві­льнення за власним бажанням. Директор фірми попросив її попрацювати до 19 квітня 1996 р., щоб здати квартальний звіт. В. погодилася на цю умову і продовжувала працювати, але 10 квітня 1996 р. директор фірми видав наказ про звіль­нення В. не за власним бажанням, а за втратою довіри (п. 2 ст. 41КЗпП). Чи законне звільнення В.? Де може бути розглянуто цей трудовий спір?

238. С. було звільнено з НВО "Електромашина" за скороченням штату. Вважаючи звільнення незаконним, він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Пози­вач указав у заязі, що його звільнення не було погоджено з профспілковим комітетом "Солідарності", членом якого він є. Суд відмовив у поновленні на роботі на тій підставі, що С. був членом профспілки працівників енергетики і електротех­нічної промисловості, діючої в НВО "Електромашина", на за­сідання якої не з'явився, а профспілка "Солідарності" створе­на не була. Чи законне звільнення С. ?

239. Б. звернулася з позовом до заводу "Електрооблад­нання МШС" про поновлення на роботі контролером IV роз­ряду. В суді було встановлено, що на заводі з 20 березня 1996 р. була створена альтернативна профспілкова організація "Солідарність", про що директор заводу був інформований відповідним листом Координаційної ради регіонального об'єднання профспілок. Позивачка вибула з профспілки залі­зничників і транспортних будівельників. Нова профспілка внесла пропозиції щодо укладення колективного договору про покращення вентиляції тощо, згоди ж на звільнення Б. ця профспілка не дала. Яке рішення повинен винести суд?

240. Директор кафе "Аркада" звільнив заступника ди­ректора П. за п. 1 ст. 40 КЗпП. Директор мотивував це тим, що в кафе скоротився обсяг роботи і воно фактично стало збитковим. П. звернулася до суду про поновлення на роботі. В суді було встановлено, що вона є одинокою матір'ю, на її утриманні дочка п'ятнадцяти років. Позивачка стоїть на облі­ку у відділі соціального захисту, отримує допомогу як одино­ка мати. Яке рішення повинен винести суд?

241. Лікар К. була звільнена з роботи за п. 2 ст. 40 КЗпП за результатами атестаційної комісії Харківського обла­сного відділу по охороні здоров'я. Рішенням суду її поновле­но на роботі на тій підставі, що був відсутній кворум на засі­данні атестаційної комісії: з 11 чоловік присутніх було 4. Крім цього, звільнення було здійснено через два місяці після атес­тації. Чи законне рішення суду? 242. Ш. був звільнений з роботи за прогул без поваж-. ної причини (п. 4 ст. 40 КЗпП). Вважаючи звільнення непра­вильним, Ш. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. В суді було встановлено, що у профком за отриманням згоди на звільнення звернувся не голова правління "Харківський плиточний завод", де позивач працював, а на­чальник цеху № 2 цього підприємства. На засіданні профкому були присутні 8 членів профкому. Чи законне звільнення Ш. ?

243. Директор спортзалу клубу "Локомотив" БАТ "Пресмаш" звільнив з роботи директора басейну Л. за скоро­ченням штату. Однак профком на своєму засіданні від 7 вере­сня І999 р. не дав згоди на звільнення. Л. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Яке рішення повинен винести суд? Чи можна притяг­нути до відповідальності за незаконне звільнення директора клубу "Локомотив"?

244. Старший майстер цеху № 15 виробничого об'єд­нання "Кристал"' Г, був звільнений з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП 14 квітня 1998 р. Вважаючи звільнення незаконним, Г. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. В суді було встановлено, що Г. обирався головою цехового комітету профспілки, його повноваження закінчилися 14 квітня і 997 р. Яке рішення повинен винести суд? Які додаткові га­рантії встановлені законодавством при звільненні виборних профспілкових працівників?

245. П працював у НДІ науковим співробітником за контрактом. 24 квітня 1996 р. його було звільнено на підста­вах, передбачених у контракті (п. 8 ст. 36 КЗпП). П. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Суддя залишила позовну заяву без розгляду, бо не був витриманий порядок позасудового попереднього вирішення спору (третейським судом). Як вирішити спір?

246. У зв'язку з переходом перукарні "Красуня" на орендну форму роботи, всім працівникам було запропоновано звільнитися і написати заяву про прийом у нову орендну ор­ганізацію "Красуня". Після цього всі були прийняті на роботу до нового підприємства, а з жіночим майстром В. був укладе­ний контракт без визначення терміну з трьохмісячним випро­бувальним терміном, по закінченні якого В. було звільнено з роботи як таку, що не витримала випробування, за ст. 28 КЗпП. В. звернулася до суду з позовом про поновлення на ро­боті. У суді було встановлено, що позивачка пропрацювала в цій перукарні 34 роки, має великий досвід роботи, ніколи не було стягнень. Доказів, що позивачка не витримала випробу­вання, немає. Чи підлягає позов задоволенню?

247. На підставі установчих документів було створено командитне товариство "Труд" у складі трьох чоловік. Один із членів товариства Б. був затверджений на установчих збо­рах головою товариства. У нього зберігалися печатка і всі до­кументи. Через три місяці один із членів товариства відібрав печатку у Б. і позбавив його фактично можливості працювати. Б. звернувся до суду з позовом про поновлення його на попе­редній роботі. Де повинен розглядатися даний спір?

248. Директор Харківського автодорожнього заводу № 2 звільнив за скороченням штату інженера-будівельника 3. Під час звільнення йому запропонували роботу муляра, тоді як на заводі в цей перібд були вакансії інженера з техніки безпеки, економіста ОМТС, бухгалтера, майстра розбірно-миючої дільниці, були і робітничі місця: слюсар, оператор га­зової котельні, комірник. Від роботи муляра 3. відмовився і був звільнений з роботи. Чи законне звільнення?

249. Монтажник В. систематично запізнювався на ро­боту, влаштовував сварки з бригадиром, не виконував його вказівок. Загальні збори виробничої бригади прийняли рішен­ ня вивести В. зі складу бригади. Виконати рішення загальних зборів власник не міг, бо не мав можливості дати В. індивідуальну роботу за фахом і запропонував йому подати заяву про звільнення за власним бажанням. В. відмовився від пропозиції і звернувся з заявою до КТС про скасування рішення виробничої бригади. Чи правомірне рішення виробничої бригади? Яке рі­шення повинен винести КТС?

250. Начальник конструкторського бюро заводу К. по­рушував строки подання креслень на нове обладнання, допус­кав помилки і був звільнений з роботи за п. 2 ст. 40 КЗпП. Він не погодився зі звільненням і звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Суддя відмовив К. у прийомі позовної заяви, посилаючись на те, що його спір повинен розглядатися в порядку підлеглості. Чи правильне таке рішення? Як вирішити справу?

251. У профспілковий комітет заводу звернувся дире­ктор заводу з приводу отримання дозволу на звільнення елек­трозварника Ф. за прогул без поважних причин. На засідання профспілкового комітету був запрошений Ф.. який заявив, що 20 грудня він не вийшов на роботу, тому що переплутав змі­ну. Ф. вважав, що йому слід виходити у другу зміну, а в дійс­ності, за графіком, — у першу. Профком не дав згоди на зві­льнення Ф. і запропонував обмежитися накладенням дисцип­лінарного стягнення. Ф. вважав таку відмову неправильною. Директор заводу звернувся до суду. Як вирішити дану справу?

252. При розгляді справи про поновлення на роботі ін­спектора відділу кадрів Л. суд дійшов висновку, що його зві­льнення було здійснено директором заводу А. тільки тому, що Л. на зборах часто критикував директора. Розглянувши спра­ву, суд виніс рішення поновити Л. на роботі і стягнути з дире­ктора заводу на користь Л. зарплату за час вимушеного про­гулу (за 92 дні). Скласти касаційну скаргу в обласний суд від імені ди­ректора.

253. Викладач математики і фізики Р. був звільнений за результатами атестації як не відповідаючий посаді. У про­цесі розгляду його скарги щодо незаконного звільнення було встановлено, що Р. не був ознайомлений з атестаційним лис­том і відгуком-характеристикою. Указати наявні правові наслідки порушення процедур­них норм атестації працівників.

254. К. звернувся з заявою до суду з позовом про по­новлення його на роботі на посаді завідувача групи технічної інформації фірми '"Промбудмеханізація". Однак районний суд позов від К. не прийняв на підставі того, що останній був за­рахований на роботу з місячним випробувальним строком і звільнений з роботи до закінчення цього строку, тобто укла­дення з ним договору. Чи правильно вчинив суд?

255. Ж. звернувся до суду з позовом до учбово-виробничого підприємства № 2 про поновлення його на робо­ті і стягнення заробітної плати за вимушений прогул. Ж. посилався на те, що його незаконно звільнили. Районний суд Червонозаводського р-ну м. Харкова позов Ж. задовольнив, а суму 366 гри. стягнув на його користь з директора УІШ-2 Л. У касаційній скарзі Л. посилався на незаконність рішення, просив зменшити суму до 1/3 його окладу. Однак судова ко­легія Харківського обласного суду залишила рішення район­ного суду в силі, бо позивач був звільнений із грубим пору­шенням закону. Як вирішити дану справу?

256. Слюсар об'єднання ''Сільгосптехніка" Г. 18 трав­ня 1996 р. був звільнений за згодою профкому за п. 4 ст. 40 КЗпП у зв'язку з відсутністю на робочому місці 3,5 год. У судовому засіданні за позовом Г. було встановлено, що він знаходився не в ремонтному цеху (де його робоче місце), а в профкомі з приводу надання йому путівки в будинок відпо­чинку та в інших відділеннях, де, за словами позивача, він розшукував голову профкому. Суд визнав звільнення право­мірним, оскільки профком, який дав згоду на звільнення, роз­глядав справу по суті і дійшов висновку, що факт прогулу — відсутність на робочому місці — мав місце. Чи правильне рішення суду?

257. Інженер 3., електромонтер Ж. і сторож В. (який виконував свої трудові обов'язки) були призначені наказом директора комбінату черговими 7 листопада. Цього ж дня група чергових слюсарів проводила в одному цеху терміно­вий ремонт водопровідної системи. Усім працівникам, зайня­тим на комбінаті 7 листопада, було надано 22 листопада від­гул. Чи правомірні дії власника? Як компенсується робота у святкові дні?

258. С. працювала сторожем на складі з місячним окладом 100 грн. У ніч на 15 січня 1996 р. вона розпалила во­гнище і, заснувши, спалила полу і спину кожуха спецодягу, який повністю став непридатним. Вартість кожуха — 200 грн. Відшкодувати шкоду добровільно С. відмовилася. В якому порядку можливо стягнути шкоду з С. ?

259. В одному із селищ Черкаської області був затри­маний комбайнер КСП М., який вночі насипав пісок у двигун комбайна комбайнера В. Як пояснив затриманий, так він хотів випередити суперника в роботі по збиранню врожаю 1996 р. Директор підприємства, вважаючи, що М. вчинив злочин, зві­льнив його з роботи за п. 7 ст. 36 КЗпП. Чи законне звільнення М. ?

260. К. подала позов до районної ветеринарної лікарні про поновлення на роботі і стягнення оплати за час вимуше­ного прогулу. Позивачка працювала завідувачкою лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і була звільнена за ч. 1 ст. 40 КЗпП у зв'язку з ліквідацією лабораторії. У суді було встановлено, що лабораторію не було лік­відовано. Бона була перспідпорядкована іншому органу — районній станції по боротьбі з хворобами тварин. Профіль роботи лабораторії не змінився, коло обов'язків позивачки за­лишилося тим самим. Чи законне звільнення К. ?

261. Колектив торговельного порту м. Одеси прийняв рішення 23 жовтня 1996 р. оголосити страйк у зв'язку з неви­конанням власником зобов'язань по своєчасній виплаті заро­бітної плати та інших умов колективного договору. Президент України видав Указ, яким постановив від­класти на 2 місяці страйк, а начальнику порту і профспілкам докерів вжити заходів щодо вирішення цього колективного трудового конфлікту. Чи законні дії Президента?

262. Дирекція АТ "Оргтехніка" звільнила програміста В. 3.1 п. 1 ст. 40 КЗпП, бо на заводі було проведено скорочення чисельності працюючих (усього 50). Факт скорочення був до­ведений в суді, оскільки з розривом зв'язків у СНД різко ско­ротилося надходження клавіатури для персональних ЕОМ. Багато працівників перебувало у вимушених відпустках без збереження заробітної плати, що свідчило про дійсне скоро­чення обсягу робіт на заводі.

Звільнення В. проводилося без згоди профспілкового комітету на тій підставі, що вона вийшла з попередньої проф­спілки, а нова незалежна профспілка, членом якої вона стала, фактично на заводі не діяла, не мала своєї печатки, не брала участі в укладенні колективного договору, свою діяльність і члени пової профспілки вели поза заводом. Чи законне звільнення В.?

263. Продавець приватного підприємства "Олімпія" Я. 2 квітня 1998 р. була звільнена з роботи "за грубе порушення правил торгівлі" (вдарила покупця рахівницею у гру-н ди). Я. звернулася до суду з позовом про поновлення на робо­ті І ті. Суду була надана виписка з наказу про звільнення, яка вказувала п. 2 ст. 41 КЗпП, за яким була звільнена Я. Чи підлягає позов задоволенню?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

Кодекс Законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком, 1997.

Про порядок розгляду колективних трудових спорів

(конфліктів): Закон України від 05.03.1998 р. // Відом. Верхов. : Ради України. - 1998. - № 34. - Ст. 227.

Про банкрутство: Закон України від 14.05.1992 р. // Щ Там же. - 1992. -№31.- Ст. 440.

Про затвердження положень щодо застосування Зако­ні ну України "Про зайнятість населення"': Постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.1998 р. Лг? 578 // Уряд, кур'єр. -1998. -7 трав.

Положення про порядок укладення контрактів при прийнятті (наймі) на роботу працівників: Затв. Кабінетом Мі-Ш ністрів України 19.03.1994 р. // ЗП України. - 1944. - .№ 7. -І Ст. 172.

Про практику розгляду судами трудових спорів: По-I станова Пленуму Верховного Суду України від Об. 11.1992 р.//

Право України. - 1993. - № 2. Прокопснко В.1. Трудове право: Підручник. - Харків:

З Консум, 1998.

Основы государства и права / Под ред. В.В. Комаро­ва. - Харків: Нац. юрид. акад., 1999.

Гончарова Г.С. Трудові права працівників, які пра­цюють на недержавних підприємствах // Бізнес і право. -V 1994. - № 58. - Ст. 12.