Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Завдання

115. Тютюнова фабрика уклала з юрисконсультом С. трудовий договір, відповідно до якого останній зобов'язався вести справи за претензіями до залізниці про поновлення пе­реборів платежів за перевезення вантажів. Фабрика за цю ро­боту зобов'язалася сплачувати йому винагороду в процент­ному відношенні до сум, одержуваних за претензіями. Оскільки фабрика згодом відмовилася від сплачування обу­мовлених договором сум, С. звернувся до комісії з трудових спорів із заявою про відшкодування 200 грн. Чи відповідають вимогам закону умови трудового до­говору? Чи буде задоволена вимога?

116. За штатним розписом оклад товарознавця стано­вить 90 грн. на місяць. Приймаючи на цю посаду С, директор організації установив йому оклад у розмірі 70 грн., мотивую­чи це тим, що останній не має вищої освіти. Через б місяців С. почав вимагати призначення йому окладу відповідно до шта­тного розпису. С. звернувся до комісії з трудових спорів. Який порядок установлення посадових окладів? Чи за-лежить розмір окладу від бажання сторін? Яким повинно бути рішення КТС?

117. Група робітників Харківського цегельного заводу звернулася до об'єднання профспілок Харківської області зі скаргою на те, що їх позбавили премії, не визнавши план пе­ревиконаним. Як було встановлено, директор заводу і началь­ник планового відділу без згоди профспілкового комітету збільшили норми виробітку, при цьому ніяких передуючих збільшенню норм організаційних і технічних заходів не було вжито. Чи правичьно вчинив власник? Який порядок перегляду норм виробітку? Чи мають робітники право на премію?

118. Токар-лекальник VI розряду має відрядну оплату праці. У грудні при нормі 10 деталей на день він виробив 12 деталей. Крім того, протягом місяця він шість днів працю­вав понаднормово по 4 год. і виготовляв у ці дні по 20 дета­лей. Денна тарифна ставка відрядника VI розряду — 280 грн., а погодинного працівника — 220 грн. Порахувати заробіток за грудень (у грудні було 27ро­бочих днів).

119. Д. працював сторожем на Харківському пром­комбінаті з помісячним обліком робочого часу. Йому доруча­ли також розвантаження різних матеріалів, окрім того, він працював у свято І січня. Два місяці йому не оплачували по­наднормової роботи, хоча він працював цілодобово з розра­хунку: 1 день роботи, 2 дні відпочинку. Чи має право Д. на оплату часу, витраченого на ван­тажно-розвантажувальні роботи за тарифною ставкою вантажника? Чи працював він понаднормово і скільки годин?

120. Санітарка 4-ї міської лікарні Л., яка мала місяч­ний оклад 90 грн., поступила за сумісництвом на роботу гар­деробницею до НДІ з таким же окладом. Однак директор ін­ституту відмовився оплачувати Л. повну ставку гардеробниці, пояснивши, що оплата праці за сумісництвом не може пере­вищувати половини повного окладу, встановленого за основ­ну роботу. Чи законна відмова директора у сплаті Л. повного окладу? Як оплачується праця сумісників?

121. 7 квітня 1999 р. директор КСП "Тимоковський" видав наказ про зниження на 30 відсотків зарплати керуючо­му відділенням № 4 В., бухгалтеру Н. та бригадиру Б. за не­ правильнее оформлення документів. Опротестувати даний наказ.

122. Санітарка фельдшерського пункту Д. звернулася до КТС із заявою про стягнення додаткової оплати за сумі­щення професій, яке полягало в тому, що вона крім своєї ро­боти виконувала обов'язки опалювача. Представник власника проти сплати заперечував на тій підставі, що заявниця виконувала сумісну роботу за своєю ініціативою в той час, коли не булла завантажена основною роботою, бо власник цієї роботи їй не доручав. Чи підлягає заява задоволенню? Чи є в даному випадку суміщення професій? Як оплачується суміщення професій?

123. С. працював слюсарем у ремонтно-механічному цеху заводу підйомно-транспортного обладнання. 21 січня 1999 р. за дрібне хуліганство в парку він був оштрафований судом на 300 грн. 5 лютого про цс надійшло повідомлення на завод і б лютого наказом С. був позбавлений премії за лютий. Вважаючи це неправильним, оскільки показники в ро­боті, за які, за положенням, видається премія, ним були вико­нані повністю, С. звернувся до КТС із заявою про стягнення премії в повному розмірі. Чи підлягає заява С. задоволенню? Чи може робітник бути позбавлений премії?

124. О. працював майстром на турбінному заводі. З 10 по 30 липня він був відряджений до іншого міста для приско­рення виготовлення та відвантаження деталей підприємством-суміжником. За час відрядження йому була нарахована плата без урахування премій, які О. одержував протягом останніх трьох місяців, що передували відрядженню. Не домігшись за­доволення своїх вимог, О. звернувся до КТС. Представник власника заперечував проти вимог, мотивуючи тим, що пех. В якому працював О., а липні план не виконав і окремі праців­ники зг. цей період ніякої премії не отримали. Чи законна вимога О. ? Які гарантії установлені для працівників, направлених у відрядження?

125. Внаслідок виробничих упущень, що мали місце в роботі бригади арматурників, їм було відмовлено в місячній премії. Після розгляду справи в КТС бригада звернулася до районного суду, який, розглянувши справу, визнав, що виро­бничі недоліки мали місце, але не настільки, щоб залишити членів бригади без належної їм премії повністю, а тому при­судив сплатити бригаді 50% премії. Чи правшіьно вирішив суд справу?

126. На честь свята директор цегельного цеху за зго­дою профкому оголосив подяку і видав грошову премію всім робітникам, окрім бригадира Т. та шофера С. Т. і С. звернули­ся до КТС з вимогою виплатити їм премію. Чи обгрунтовані їх вимоги? Яке рішення повинна ви­нести КТС?

127. Уманський районний суд відмовив слюсарю Б. у позові до ТЕЦ про стягнення премії, якої його позбавили за відмову прибрати сніг із даху. Прокурор виніс протест на це її рішення до Черкаського обласного суду. Чи підлягає протест задоволенню? Які доводи проку­рор міг навести у своєму протесті?

128. У Положенні про виплату винагороди працівни­ кам заводу ім. Малишеза за спільні результати роботи за під­сумками року у п. 5 передбачено таке; "Працівникам заводу, і які вчиняли порушення Правил внутрішнього трудового роз­порядку або прогули, порушували громадський порядок про­тягом року, винагорода за результатами роботи, як правило, не виплачується”. Чи законний цей пункт Положення?

129. С, який працює слюсарем на швейній фабриці, був позбавлений винагороди за підсумками роботи за рік (рі­чної роботи), бо здійснив дрібну крадіжку з універсаму, за що на нього був накладений штраф. Після звернення до КТС він подав позов до суду про стягнення винагороди, оскільки в Положенні про виплату цієї винагороди на фабриці передба­чена можливість позбавлення винагороди лише за крадіжку, яка була здійснена на фабриці. Наскільки обгрунтовані доводи С. ? Чим повинен керу­ватися суд при вирішенні спору? Яким повинно бути рішення суду?

130. Шофер автобази К. за запізнення на роботу рі­шенням власника, узгодженим із профспілковим комітетом, був частково позбавлений винагороди за підсумками роботи підприємства за рік. К. вважає, що власник не мав права по­збавити його цієї винагороди за порушення трудової дисцип­ліни, оскільки такий захід стягнення не передбачений ст. 147 КЗпП.Чи має власник право повністю або частково позбав­ляти працівників винагороди за підсумками роботи підприєм­ства за рік? Який порядок витати такої винагороди?

131. Відповідно до Положення заводу будівельних. матеріалів про виплату винагород за підсумками роботи за рік розмір винагороди директорові заводу та його заступникові визначається за підсумками роботи за рік з урахуванням за­ гального стажу роботи, а всім іншим працівникам — залежно від безперервного стажу роботи наданому заводі. Чи законна ця частина Положення? Який порядок розробки Положення про виплату винагороди за підсумками роботи за рік?

132. М., який працював кочегаром лазні, звернувся з позовом про стягнення заробітної плати за понаднормову ро­боту Волжанський суд відмовив йому в позові на тій підставі, що позивач та інші кочегари працюють за графіком, який во­ни самі склали. Чи правильне рішення суду? Яка робота вважається понаднормовою? Як вона оплачується?

133. К., який працював шофером у Надимській транс­портній конторі, звернувсь до суду з позовом про стягнення заробітної плати за понаднормову роботу. Факт виконання ці­єї роботи був установлений, але накази про понаднормову ро­боту не видавалися, проводилася вона за особистою ініціати­вою К., і він мав змогу припинити роботу після закінчення 7-годинного робочого часу. Яке рішення повинен винести суд? Що вважається понаднормовою роботою? Як оплачується понаднормова робота?

134. Під час складання річного звіту працівники бух­ галтерії працювали понаднормово. В оплаті понаднормових робіт власник їм відмовив як особам, що працюють з ненормованим робочим днем, і у зв'язку з тим, що складання річно­го звіту у визначений строк входить до їх трудових обов'язків. Чи підлягає вимога працівників бухгалтерії задоволен­ню?

135. М., Б. та інші водії автобази Марійського управ­ління будівництва звернулися до суду з позовом про відшко­дування їм 155 грн., недоплачених, на їх думку, власником протягом 1998 р. за час, коли машина була в ремонті. Свої вимоги вони обгрунтували тим, що при виконанні ними ре­монтних робіт відповідач здійснював оплату, виходячи з та­рифних ставок слюсарів-ремонтників, а не водіїв. Як оплачується виконання водіями ремонтних робіт? Якими нормативними актами це питання регулюється? Як повинен вирішити справу суд?

136. Юрисконсульт універмагу "Харків"' В. була тим­ часово переведена на посаду завідуючої відділом кредиту з більшою заробітною платою. Тут вона пропрацювала 1 рік і 7 місяців, після чого на підставі наказу по універмагу знову по­чала виконувати обов'язки юрисконсульта. У зв'язку з цим В. вимагала збереження за нею протягом двох тижнів заробітку завідуючої відділом кредиту. Директор універмагу відмовив їй на тій підставі, що вона виконувала обов'язки завідуючої відділом кредиту тимчасово. Які гарантії установлені для працівників при переве­денні на іншу роботу? Як вирішити даний спір?

137. Інженер А. перебував у службовому відрядженні з 3 по 10 листопада. Після повернення з відрядження він по­чав вимагати надання йому двох днів відпочинку (замість ви­хідного дня та святкового дня 7 листопада) або оплатити ці дні в подвійному розмірі. Чи підлягає вимога задоволенню? Які гарантії уста­новлені для осіб, які направляються у відрядження?

138. Інженер заводу Ж. звернувся до суду Харківсько­го р-ну м. Києва з позовом про відшкодування витрат за від­рядження до Львова. Представник заводу проти позову запе­речував на тій підставі, що Ж. не виконав завдання власника. Як вирішити даний спір?

139. Приймальнику відділу постачання Л, який отри­мував 90 грн. на місяць, у зв'язку зі скороченням штатів за­пропонували перейти на посаду експедитора. Л. погодився. Оклад експедитора становить 82 грн. Чи може Л. вимагати збереження за ним окладу по­передньої посади?

140. Директор цегельного заводу був переведений на роботу до головного управління. Протягом 5 місяців обов'язки директора виконував його заступник Т. Різниця в окладах директора заступника становить 60 грн. на місяць. Чи має право Т. на отримання цієї різниці за весь час виконання ним обо'язків директора?

141. Електрозварювальник С. за виконання особливо­го завдання по ліквідації аварії одержав премію з фонду мате­ріального заохочення 160 грн. З 4 березня С. був тимчасово непрацездатний й одержав допомогу у зв'язку з хворобою, а 25 березня йому надали чергову відпустку. При підрахуванні середнього заробітку в тому й іншому випадку премія врахо­вана як разова виплата. Чи підлягають ці виплати включенню до складу сере­днього заробітку за час відпустки й виплати допомоги за час тимчасової непрацездатності?

142. Начальник Кременчуцької нафтобази своїм нака­зом зобов'язав головного бухгалтера утримувати із заробітної плати С. плату за квартиру, оскільки той систематично не вносив квартплати. Посилаючись на відповідний закон, вирішити дане питання.

143. Електрик П, який працював у ранкову зміну, зве­рнувся до майстра з проханням відпустити його з роботи, оскільки він донор і повинен з'явитися на 16 год. до донорсь­кого пункту для здачі крові. Майстер відмовив йому, відпові­вши, що зміна закінчується о 15 год. і П. встигне до донорсь­кого пункту. Чи правомірні дії майстра? Який порядок оплати зда­чі крові?

144. При звільненні слюсаря К. виник спір про поря­док оплати праці, тому що перед звільненням він виконував роботу у святкові і неробочі дні, а також протягом трьох тиж­нів поряд з основною роботою виконував обов'язки тимчасо­во відсутнього експедитора Р. Наполягаючи на тому, що за роботу у вихідні дні не­обхідно надавати дні відпочинку, директор запропонував працівнику звільнитися на один день пізніше, а за останній день роботи надати відгул без оплати. За працю у святкові дні директор пообіцяв доплатити почасову тарифну ставку відпо­відно до його розряду. Не погодившись з таким рішенням директора, праців­ник звернувся до КТС підприємства з заявою, в якій наполя­гав зобов'язати директора оплатити у зв'язку зі звільненням роботу у святкові й вихідні дні відповідно до розміру тариф­ної ставки, а також нарахувати премію за ці дні в розмірі 20 відсотків тарифної ставки згідно з положенням про преміювання працівників наданому підприємстві. Дати оцінку правомірності вимог працівника. Як ви­рішити спір? Підготувати проект рішення КТС.

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

КЗпП України. - Харків: Консум, 1999.

Про оплату праці: Закон України від 24.03.1997 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1997. - № 17. - Ст. 121.

Про колективні договори та угоди: Закон України від 01.07.1993 р. // Там же. - 1993. - № 36. - Ст. 361. Зміни див.: Відом. Верхов. Ради України. - 1997. - № 6. - Ст. 49; № 11. -Ст. 89.

Про перелік товарів, не дозволених до виплати заробі­тної плати у натуральному вигляді: Постанова Кабінету Міні­стрів України від 03.04.1993 р. № 244 (зі змінами від 03.04.1996 р.) // ЗП України. - 1993. - № 9. - Ст. 183.

Про гарантії і компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість: Постанова Кабінету Міністрів від 02.03.1998 р. № 255 // Праця і зарплата. - 1998. - № 6.

Про затвердження порядку обчислення середньої за­робітної плати: Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 // ЗП України. - 1995. - № 4. - Ст. 111. Зміни див.: Офіційний вісн України. - 1997. - № 8. - Ст. 196.

Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком, 1997.

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник. -Харків: Консум, 1998 .

Колов А.М. Оплата праці на підприємстві: організація та удосконалення. - К.: Праця, 1997.

Сьіроватская Л.А. Трудовое право: Учебник. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Юристь, 1998.