Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 7. Робочий час і час відпочинку

Запитання для самоконтролю

1.Поняття і види робочого часу.

2. Види робочого дня.

3. Види часу відпочинку.

4. Щорічні відпустки.

5. Відпустки без збереження заробітної плати.

Завдання

109. Працівниця друкарні С, яка мала на утриманні двох дітей віком до 8 років, звернулася до директора з про­ханням установити їй на півроку неповний робочий день (З год.) у зв'язку з частою хворобою дітей. Директор відмовив на тій підставі, що обсяг роботи збільшується, а простій обла­днання призведе до зменшення доходу підприємства. Як вирішити дане питання?

110. Працівниця X. звернулася до директора заводу з проханням установити їй на 8 місяців режим гнучкого робочого часу, який допускає саморегулювання початку і закін­чення робочого дня (зміни) з фіксованим часом, від 9 год. ЗО хв. до 16 год. ЗО хв., коли вона обов'язково буде на робо­чому місці. Директор не задовольнив прохання на тій підста­ві, що нікому здійснювати контроль за виконанням X. обов'язкової міри праці. Як вирішити дане питання?

111. Група працівників авіаційного заводу, яка часто працювала в другу зміну, звернулася з проханням скоротити їм робочий час на 1 год. із збереженням попередньої заробіт­ної плати у зв'язку з тим, що у вечірній та нічний час погано працює громадський транспорт. Директор порадив робітни­кам звернутися у профком заводу. Як вирішити це питання?

112. Адміністрація годинникового заводу за згодою з профкомом установила при п'ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи 8 год. ЗО хв., а перед вихідни­ми — 7 год. Чи правильно діяла адміністрація? Що потрібно ро­зуміти під тривалістю щоденної роботи? Який порядок установлення щоденної роботи?

113. Б. працює на книжковій фабриці обрізчиком па­перу з режимом неповного робочого часу. У зв'язку з тим, що другу половину дня верстат для обрізання паперу простоює, фабрика не виконує свого плану, виникла необхідність у пе­реведенні Б. на режим нормшіького часу. Що повинна зробити адміністрація? Який порядок установлення неповного робочого часу? Для кого встановлю­ється неповний робочий час? Які наслідки встановлення не­повного робочого часу?

115. Директор автотранспортного підприємства паса­жирських перевезень з метою обслуговування пасажирів на­казом запровадив для водіїв автобусів, які працюють на місь­ких і приміських регулярних лініях, робочий день з поділом його на дві частини. Тривалість перерви складає 3 год. Група водіїв, вважаючи наказ незаконним, звернулася зі скаргою на дії директора до правового інспектора праці. Чи правомірні дії директора підприємства? Чи допускається поділ робочого дня на дві частини для водіїв авто­транспорту? Яку відповідь слід дати на скаргу водіїв?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К., Юрінком, 1997.

Про відпустки: Закон України від 15.11.1996 р. // Ві-дом. Всрхов. Ради України. - 1997 - № 2. - Ст. 4.

Про статус і соціальний захист громадян, які постраж­дали внаслідок Чорнобильської катастрофи: Закон України від 28.02.1991 р. (в рсд. від 19.12.1991 р.) // Там же. - 1992. -№ 13.-Ст. 178.

Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального за­хисту: Закон України від 22.10.1993 р. // Право і практика. -

1998.-№5.-Ст.115.

Прокопенко В.І. Трудове право: Підручник. - Харків: Консум, 1998.

Венедиктов В.С. Рабочее время и время отдьіха: Текст лекции. - Харьков: Консум, 1987.

Гончарова Г.С., Жернаков В.В., Жигалкин П.И. Научно-практический комментарий Закона Украиньї "Об отпусках”. - Харьков: Консум, 1997.

Тем а 8. ОПЛАТА ПРАЦІ. ГАРАНТИ ТА КОМПЕНСАЦІЇ

Запитання для самоконтролю

1. Висвітлити поняття заробітної плати.

2. Яка існує система плати, тарифна система та її еле­менти.

3. Що таке основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати?

4. Які премії передбачені в системі оплати праці?

5. Які існують гарантійні та компенсаційні виплати?

6. Які обмеження відрахувань із заробітної плати?