Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 5. Колективні договори та угоди

Запитання для самоконтролю

1. У чому полягає значення колектішно-договірного регулювання соціально-трудових відносин?

2. Розкрити поняття і вказати форми колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

3. Дати правову характеристику понять "колективний договір", "соціальне партнерство".

4. Назвати нормативні акти, які визначають правові засади колективно-договірного регулювання.

5. Дати поняття колективного договору та угоди.

6. Указати основні принципи укладення колективних договорів та угод.

7. Визначити функції колективних договорів та угод.

8. Який порядок, строки і сфера дії колективних договорів та угод?

9. Визначити сторони колективних договорів та угод.

10. Яку встановлено відповідальність за порушення невиконана колективного договору, угоди?

11. Загальна характеристика Конвенції МОП № 154 про сприяння колективним переговорам 1981 р. та Рекомендації МОП № 163 про сприяння колективним переговорам 1981 р.

Завдання

17. У зв'язку з початком роботи по укладенню колективного договору в акціонерному підприємстві у профорганах трьох професійних спілок, утворених на цьому підприємстві, виникли питання, пов'язані з проведенням колективних переговорів. Зокрема питання, чи повинен кожний профспілковий орган відокремлено вести переговори від імені своїх працівників, чи необхідно утворити спільну комісію? Вирішити дане питання, аргументуючи свою відповідь.

18. Працівника АТ „Хартрон” К. за порушення трудової дисципліни притягти до дисциплінарної відповідальності і позбавили премії (цей захід був передбачений колективним договором АТ). К. у ст. 149 КЗпП України знайшов таке положення: за кожне порушення трудової дисципліни може застосовуватися лише одне дисциплінарне стягнення. Він звернувся до юрисконсульта. Яку відповідь повинен дати йому юрисконсульт?

19. Під час обговорення проекту колективного договору, який було підготовлено спільною комісією від імені двох профспілок, існуючих на підприємстві, одна із профспілок відмовилася підписати колективний договір у зв'язку з тим, що в ньому не враховані специфічні інтереси працівни­ків, яких вона представляє, і запропонувала проведення окремих переговорів від імені своїх членів. Виникло питання про порядок урегулювання цієї розбіжності. Як вирішити дане питання?

20. У результаті перевірок, які проводили органи прокуратури, було виявлено, що в багатьох організаціях колективні договори або не укладалися через відмову власників чи уповноваженим ними органів їх укладати, або мали формаль­ний характер. Крім того, в колективних договорах передбачалася можливість власника або уповноваженого ним органу напра­вляти працівників у довгострокові відпустки без збереження заробітної плато на період призупинення роботи у зв'язку з відсутністю сировини або тимчасовою затовареністю продук­цією. Чи обов'яково укладення колективного договору вла­сником або уповноваженим ним органом? У чому особливості колекіпивно-договірннх умов і їх відповідність із нормами за­конів про працю? Чи законне включення до колективного до­говору вказаної умови ?

21. Під час перевірки прокуратурою м. Харкова до­держання чинного законодавства про законність укладення колективних договорів на деяких підприємствах міста було встановлено, що окремі колективні договори мали пункт: '"адміністрація визнає профспілковий комітет, який підписав колективний договір, єдиним представником працівників цьо­го підприємства". Чи законне дане положення?

22. У колективному договорі СП з іспанським інвес­тором „Інгерсплав" записано.

1. Скорочений робочий час (день, тиждень, місяць) з ініціативи адміністрації запроваджувати як виняток лише на період тимчасових економічних труднощів, але не більше З місяців протягом календарного року з оплатою невідпраїпсо­ваного часу в розмірі постійної частини окладу і збереженням повної тривалості оплачуваної відпустки.

2. Адміністрація має право розірвати трудовий договір у зв'язку з вчиненням працівником проступку, несумісним з роботою на підприємстві.

У колективному договорі ВАТ "Харківський завод тракторних двигунів" записано таке: при нанесенні ВАТ шко­ди внаслідок допущеного прогулу або запізнення на робот притягати винних до матеріальної відповідальності. Чи законні включення вказаних положень до колекпітних договорів? Аргументувати відповідь посиланням па чинне законодавство.

23. Власник і профспілка магазину "Гастроном", ура­ховуючи пропозиції, що надійшли від працівників магазину, розробили проект колективного договору. Після обговорення просту договору на загальних зборах колективу магазину було укладено колективний дого­вір, в який включені такі положення. Надавати працівникам соціальні відпустки (весіл­ля — 3 дні, похорон — 3 дні). Проводити виплату допомоги на обрядові послуги при наявності необхідних документів і грошових коштів. Контролювати виконання трудової дисципліни пра­цівниками магазину, застосовувати до її порушників адміні­стративні засоби впливу згідно з законом про працю. Заробітна плата виплачувати за місцем роботи по мірі надходження грошових коштів на розрахунковий раху­нок магазину. Усі працівники взяли обов'язок без дозволу адміні­страції не знаходитись у приміщенні магазину в неробочий час з причин, не пов'язаних з роботою, а також не брати на робочі місця сторонніх осіб. Чи законні дані положення? Аргументувати свою ду­мку, посилаючись на закон.

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

КЗпП України. - Харків: Консум, 1999.

Про колективні договори і угоди: Закон України від 01.07.1993 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1993. -№36. -Ст.361.

Про підприємства в Україні: Закон України від 27.03 1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР - 1991. - № 24. -Ст. 272.

Про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіо­нальних угод, колективних договорів: Постанов Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 р. // ЗП України. - 1994. -№8.-От. 193.

Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України і Українським союзом промисловців і підприємців та проф­спілковими об'єднаннями України на 1997-1998 рр. // Уряд, кур'єр. - 1997. - 11 листоп.

Прокопенко В 1. Трудове право: Підручник. - Харків: Консум,1998.

Венедиктов В.С. Конспект лекций по трудовому праву Украини: Учеб. пособие для вьісш. учеб. заведений. - Харьков: Консум, 1998. - Ч. 1.

Научно-практический комментарий к законодательст-ву Украиньї о труде: В 2 т. - Симферополь: Таврида, 1998.