Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Завдання

1. У зв'язку зі змінами, внесеними у законодавство про працю, директор заводу доручив робочій групі переробити правила трудового розпорядку. Підготовлений проект правил було узгоджено з профспілковим комітетом і після цього затверджено на засіданні ради трудового колективу. Голова профкому вважає, що рада трудового колективу не має права приймати рішення про затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку і що цей проект треба винести на обговорення загальних зборів трудового колективу. Проаналізувати зміст ст. 142 КЗпП України.

2. На зборах колективу Запорізького інструментального заводу було оголошено про порушення працівником заводу М. правил дорожнього руху. Збори вирішили не платити йому місячну премію за це правопорушення. Чи законне рішення загальних зборів?

3. На Харківському авіаційному заводі на конференції трудового колективу обговорювалося питання про прийнятні Положення про збори (конференції) трудового колективу. Під час обговорення виник спір щодо можливості розгляду деяких питань на зборах структурних підрозділів заводу. Вирішити даний спір.

4. На Зміївській овочевій базі між робітницею по вирощуванню огірків М. та директором виник спір про оплату праці в позаурочний час. Директор запропонував М. звернутися з заявою до суду, бо в радгоспі комісію з трудових спорів ще не обрали і найближчим часом обрано не буде. Чи законна дана пропозицій?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

КЗпП України. - Харків: Консум, 1999.

Про підприємства в Україні: Закон України від 27.03.1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. - 1991. - № 24. -Ст. 272. Типовые правила внутреннего трудового распорядка от 20.07.1984 г. // Бюл. Госкомтруда СССР. - 1984. -№11.

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник. -Харків: Консум, 1998.

Венедиктов Б В.С. Конспект лекций по трудовому праву Украпим: Учеб. пособие для высш. учеб. заведений. Ч. 1.-Харьков: Консум, 1998.

Тема 4 правовідносини у сфері трудового права

Запитання для самоконтролю

1. Яка система правовідносин трудового права?

2. Що являють собою трудові правовідносини? Вказати їх характерні ознаки.

3. Який зміст трудових правовідносин?

4. Дати загальну характеристику трудових правовідносин.

5. Назвати складні підстави виникнення трудових правовідносин.

Завдання

5. Пенсійний фонд Ізюмського р-ну звернувся до арбітражного суду з позовом про стягнення з фінансового відділу різниці пенсійних виплат державному службовцю П., який отримував пенсію на підставі Закону України "Про державну службу", але після виходу на пенсію продовжував працювати на державній службі. Під час судового засідання представник фінансового, відділу запевняв, що П. після виходу на пенсію протягом дев'яти місяців виконував роботу на підставі цивільно-правової угоди і що ніяких порушень чинного законодавства з боку фінансового відділу не було. Чи підлягає позов задоволенню? Які документи, докази треба мати, щоб відрізнити в даному випадку трудові відносини від цивільно-правових? 6. Бригадир В. від імені бригади уклав угоду з КСП про те, що бригада зобов'язується відремонтувати токарний верстат, обладнання насосної станції, а також вентиляцію в клубі. Вся робота оцінена в 5000 грн. Угоду підписали бригадир і голова КСП. Яка правова природа укладення угоди?

7. Д. працював водієм у НДІ. За дорученням директора інституту він виїхав у відрядження в Богодухівський р-н, де допустив аварію, в результаті якої автомашину було пошкоджено. Вартість її ремонту становила 1926 гри. На цю суму інститут подав позов до Д. Суд Московського р-ну позов задовольнив повністю на підставі ст. 440 ЦК України. Д. оскаржив рішення суду в обласний суд. У скарзі він посилався на важкі умови поїздки по бездоріжжю і просив зменшити суму стягнення.Чи підлягає скарга задоволенню?

8. П. працюючи столяром-маляром, у селищній раді ремонтував будівлі. Під час ремонту школи, закріплюючи рейки в стелі, він був поранений у ліве око цвяхом. У зв'язку з нещасним випадком потерпілому була надана допомога полікарняному листку під час перебування в лікарні. П. визнали інвалідом 2-ї групи. Оскільки селищна рада відшкодувати шкоду відмовилася, він звернувся з позовом до суду. Суд у позові відмовив через те, що П. у трудових відносинах зі школою не перебував, ремонт школи виконував за договором підряду. Крім того, в штатному розписі селищної ради його не було, ні керівництво ради, ні директор школи не знають, на і яких умовах П. працював, і наказ про його прийняття на роботу не видавали. II. вимагав задовольнити позов на тій підставі, що був прийнятий до селищної ради на тимчасову роботу на строк ремонту школи, який відбувався за участю прораба селищної ради. Акт про нещасний випадок було підписано директором школи і прорабом селищної ради. Чи правомірне рішення суду?

9, Ш., діючії від імені бригади, уклав із Дергачівським хлібоприймальним пунктом договір про встановлення на його території машини для виготовлення асфальту, а також про асфальтування подвір'я. Під час роботи на машині Ш. було завдано шкоди і визнано інвалідом 2-ї групи. При відшкодуванні шкоди виник спір про те, в яких відносинах перебував Ш. із хлібоприймальним пунктом: трудових чи цивільно-правових. Як вирішити спір?

10. Є. з директором стадіону "Спартак" уклав трудову угоду, за якою бригада зобов'язувалась упорядкувати футбольне поле. Робота продовжувалася 5 днів. Після її завершеня Є., став вимагати сплатити! бригаді за понаднормові роботи. Директор підмовився, пославшись на те, що Є. хоч і вважався в угоді бригадиром, але склад та імена членів бригади в договорі не зазначені. Як вирішити спір? Яка природа даних відносин?

11. П. звернулася з позовом до виконавчого органу Покровської церкви про поновлення її на роботі. В позовнії заяві вона зазначила, що з 1995 р. працювала в церкві за трудовим договором прибиральницею і 19 січня 1998 р. була звільнена з роботи за скороченням штату безпідставно і без згоди профкому. Суд Київського р-ну провадження у справі припинив за непідсудністю спору, виходячи з того, що церква відокремлена віл держави і всі питання, пов'язані з укладенням і розірванням з нею трудових договорів, вирішуються виконавчими органами релігійних організацій. Дати кваліфіковану відповідь.

12. Між групою працівників і бердянським управлінням "Азовриба" було укладено договір, згідно з яким працівники зобов'язувалися в установлений договором строк відремонтувати 27 човнів для прогулянок і 4 човни для паромних переправ. Між сторонами виникла спірна ситуація. Для рішення питань стосовно відшкодування шкоди необхідно визначити характер правовідносин, які виникли між працівниками та управлінням. Які правовідносини виникли: трудові чи цивільно-правові?

13. Столяри С. і К. були запрошені директором школи для ремонту даху будівлі школи. З ними було укладено трудову угоду, за якою С. і К. зобов'язувалися замінити протягом липня весь дах, працюючи у вечірню пору з 16 до 22 і год., а дирекція повинна щомісячно виплачувати їм заробітну плату в розмірі місячної тарифної ставки столяра. Після закінчення роботи С. і К. почали вимагати виплати відшкодування за невикористану відпустку, а К., крім того, оплати йому лікарняного листка. Чи законні вимоги цих робітників? Яку угоду з ними було укладено?

14. Начальник верстаторсмоитного цеху Р. Запросив на роботу слюсаря для виконання тимчасової роботи по налагодженню верстатів, а також водія для роботи за сумісництвом. Однак бухгалтерія відмовилася сплачувати їм заробітну плату і мотивувала це тим, що начальник верстаторемонтного цеху не користується правом найму і звільнення працівників. Названі працівники звернулися до суду з позовом на начальника цеху про стягнення заробітної плати. Хто с сторонами в даному випадку? Хто несе відповідальність за дії керівників, які уклали договір?

15. Група робітників-слюсарів уклала з річковим пароплавством трудову угоду про виконання деяких ремонтних робіт, за які начальник пароплавства зобов'язався заплатити 2550 грн. Після двотижневого сгроку начальник пароплавства виплатив аванс у розмірі 1 тис. грн. і сказав, що кінцевий розрахунок зробить у кінці місяця з урахуванням менших розмірів плати за виконану роботу, ніж та. що передбачена в наказі по міністерству. З такими умовами робітники не погодилися. Який характер правовідносин, що виникли лизіс групою слюсарів і річним пароплавством? Чи поширюються норми трудового законодавства на названих робітників? Як слід вирішити даний спір?

16. І. було прийнято на роботу в Степанівський КСП робітником-будивельником. Фактично ж він рив колодязі для КСП та інших організацій за вказівками керівництва КСП. 15 грудня 1996 р. між головою сільради і керуючим відділенням № 2 Степашвського КСП з одного боку та 1. - з іншого був укладений договір, за яким І. зобов'язувався викопати колодязь у с. Ясне, відділення № 2 — доставити матеріал для зрубу, а сільрада — оплатити роботу. 11 січня 1996 р., коли 1. копав колодязь, з ним стався нещасний випадок, внаслідок чого він став інвалідом. Від сплати допомоги по тимчасовій непрацездатності й відшкодування шкоди у зв'язку з порушенням здоров'я КСП відмовив­ся, вважаючи, що нещасний випадок стався при виконанні І трудових обов'язків. Разв'язати спір по суті.

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

КЗпП України. - Харків: Консум, 1999.

Цивільний кодекс // Право України. - 1993. -№ 11-12. - Ст. 332. 333, 386, 472, 514, 517.

Про свободу совісті і релігійні організації: Закон України від 23.04.1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. -1991.-№25. -Ст. 283.

Про об'єднання громадян: Закон України від 16.07.1992 р. // Відом. Верхов..Ради України. - 1992. - № 34. -Ст. 504.

Про державну службу: Закон України від 16.12.1993 р. // Там же. - 1993. -№ 52.

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник. -Харків: Консум, 1998.