Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 9. Охорона праці

Запитання для самоконтролю

1. Поняття охорони праці.

2. Основні принципи державної політики в галузі охо­рони праці.

3. Організація охорони праці на виробництві.

4. Правила охорони праці і техніки безпеки.

5. Навчання з питань техніки безпеки. Види інструк­тажу.

6. Обов'язкові медичні огляди працівників деяких ка­тегорій.

7. Спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуально­го захисту. Нейтралізуючі та знешкоджуючі засоби.

8. Розслідування й облік нещасних випадків, профе­сійних захворювань та аварій.

9. Спеціальні норми охорони праці жінок, неповноліт­ніх/та інвалідів.

10. Державний нагляд і громадський контроль за до­триманням законодавства про охорону праці та відповідаль­ність за його порушення.

Завдання

145. К. упродовж 8 місяців не користувалася перерва­ми для годування дитини у зв'язку з дальністю свого місця проживання від заводу. Після 8 місяців, коли вона припинила годувати дитину груддю, К. стала вимагати оплати невикори­станих перерв як понаднормової роботи. Адміністрація від­мовила, тоді К. звернулася з іншою заявою, в якій підрахувала всі перерви і просила компенсувати їх відповідним продов­женням відпустки. У цьому їй також відмовили. К. звернулася до комісії по трудових спорах. Як вирішити спір?

146. Слюсар V розряду при прийнятті на нову роботу не пройшов інструктажу з правил охорони праці у зв'язку з тим, що він є кваліфікованим робітником, має V розряд і тривалий стаж роботи (навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці пройшов 2 роки тому). Чи є правомірною така відповідь? Назвати норма­тивний акт, що регулює порядок навчання, інструктажу і перевірки знань працівників з питань охорони праці.

147. На Кременчуцькому автозаводі власник за узго­дженням із профспілковим комітетом склав перелік вироб­ництв, професій та посад, робота на яких надає працівникам право на отримання безкоштовно лікувально-профілактично­го харчування. Юрисконсульт завірив цей перелік, вважаючи дії власника та профспілкового комітету правомірними. Чи правомірні дії керівництва?

148. У зв'язку з затвердженням Переліку важких робіті робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, а також граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками (нака­зи Міністерства охорони здоров'я України № 242 від 10.12.1993 р. і№ 256 від 29.12.1993 р.) на деяких підприємст­вах почали звільняти жінок від важких робіт. Одна робітниця відмовилася від переведення на іншу роботу і написала заяву про надання можливості їй працювати ще 3 роки до досяг­нення пенсійного віку. Власник відмовив. Як треба розв'язати спір?

149. Повертаючись з роботи, робітник М. зайшов на стадіон подивитися футбольний матч. Після закінчення матчу він, поспішаючи додому, при посадці у переповнений трамвай пошкодив собі руку. Через тиждень, вийшовши на роботу, М. вимагав складення акта про нещасний випадок і оплату лікар­няного листка у розмірі 100 відсотків середньої зарплати. Як вирішити дане питання?

150. Л, який працював сезонним робітником на буді­вництві у Березівському КСП, у березні 1996 р. отримав тра­вму ока від рейки, що упала з покрівлі. До цієї травми Л. уже був інвалідом III групи. Висновком МСЕК його знову визна­чено інвалідом III групи із втратою на 35 відсотків загальної і 55 відсотків професійної працездатності. Адміністрація від­мовила у складанні акта про нещасний випадок у зв'язку з тим, що Л. є сезонним робітником і на той час вже був інвалідом III групи. Чи правильне рішення прийняла адміністрація?

151. Неповнолітній К. був прийнятий на роботу фре­зерувальником II розряду, але через 4 дні майстер сказав, що К. звільнений з роботи як такий, що не витримав випробу­вання. Чи правильне рішення адміністрації?

152. Учень 9 класу І. не відвідував школи і мотивував цє недостатнім матеріальним забезпеченням сім'ї. Він звер­нувся в районну державну службу зайнятості з проханням ви­дати направлення для роботи на заводі, а продовжувати освіту він вирішив у вечірній школі. Районна державна служба за­йнятості ознайомилась із матеріальним станом сім'ї, переко­ навшись у тому, що І. має нормальне матеріальне забезпечен­ня, відмовила у видачі направлення на завод, а також пореко­мендувала продовжити навчання у денній школі. І., як і рані­ше, школи не відвідував і наполягав на зидачі направлення для роботи на заводі. Як вирішити дане питання?

153. Директор заводу важкого машинобудування ви­дав наказ про те, що молоко, призначене робітникам деяких цехів, слід видавати лише в тому випадку, якщо вони вико­нують норми виробітку на 100 відсотків і більше. Чи законний даний наказ?

154. При прийомі на роботу в їдальню були направле­ні на медичний огляд такі працівники: бухгалтер, кухар, офі­ціантка та прибиральниця. Прибиральниці 16 років. Чи всі зобов'язані пройти медогляд?

155. Бурильник шахти Ш. отримав як спецвзуття шкі­ряні черевики, строк носіння яких становить 12 місяців. Через рік Ш. вимагав дати йому нову пару черевиків, хоча й раніше видане взуття ще придатне для носіння. Чи є підстава для задоволення вимоги Щ. ?

156. Водій автобуса райхарчторгу Б. отримав як спец­-одяг бавовняний костюм терміном на 1 рік. Через півроку він був звільнений "за систематичне використання машини з ме­тою особистою наживи", як було вказано в наказі. При звіль­ненні адміністрація запропонувала йому повернути костюм, на що Б. відповів відмовою. Як вирішити спір?

157. Т. при виконанні роботи по розвантаженню обла­днання на базі відділу технічного постачання ЗАТ "Сантехмонтаж" отримав удар по голові чавунним брусом. внаслідок чого втратив працездатність. Рішенням профспілки ЗАТ "'Сантехмонтаж" йому було відмовлено у видачі акта про нещасний випадок за відсутністю доказів, які підтверджують отримання травми. Профком вважав, що непрацездатність на­стала в результаті пухлини головного мозку, а не травми. Т. вважав, що пухлина головного мозку — наслідок удару по голові, і наполягав на складанні акта про нещасний випадок на виробництві. Куди може бути оскаржена відмова складання акта про нещасний випадок на виробництві (посилатися на нор­мативний матеріал)?

158. Б. поступила на роботу на посаду буфетниці. Во­на не повідомила керівника про те, що годує груддю чотири­ місячну дитину, помилково вважаючи, що це може ускладни­ти її прийом на роботу. Б. працювала повний робочий день і не вимагала перерви для годування дитини. Коли ж по закінченнюлітнього сезону її звільнили, вона пред'явила вимогу про ви­плату їй компенсації за невикористані для годування дитини перерви у кількості ЗО год, як за понаднормову роботу. Чи підлягає задоволенню вимога Б. ?

159. Л. працює у дитячій лікарні медсестрою. У квітні 1996 р. її медичний станс перевищив 10 років. Вона вважала, що у зв'язку з цим повинен збільшитися її оклад. Останні З роки Л. перебувала у відпустці без збереження зарплати по догляду за дитиною до 6 років. У бухгалтерії Л. пояснили, що для збільшення окладу їй необхідно допрацювати ще 3 роки тому, що відпустка без збереження заробітної плати у стаж роботи не зараховується. Дати відповідь Л. Чи необхідно вносити у трудову книжку запис про те. що працівниця перебувала у відпустці без збереження зарплати по догляду за дитиною?

160. Робітник виробничо-творчого комбінату Б. в обі­дню перерву у пошуках їдальні вийшов за межі комбінату. Недалеко від комбінату Б. отримав травму від наїзду автома­шини, власника якої установити не вдалося. При складанні акта про нещасний випадок виник спір про те, чи пов'язаний цей випадок із виробництвом. Б. вважав, що, оскільки підпри­ємство не забезпечило своїх працівників можливістю корис­туватися в обідню перерву їдальнею за місцем роботи, цей випадок необхідно вважати пов'язаним із виробництвом з усіма випливаючими наслідками. Адміністрація ж наполяга­ла, що шкоду спричинено джерелом підвищеної небезпеки не на території підприємства і, не в момент виконання трудових обов'язків, отже, цей випадок не пов'язаний із виробництвом. Як вирішити спір?

161. Сімнадцятирічний Л. на підставі поданої ним за­яви був прийнятий на роботу у КСП помічником комбайнера. Через 15 днів мати Л., посилаючись на те, що син поступив на роботу без її згоди (йому необхідно продовжувати навчання в технікумі), вимагала від голови КСП звільнити його, а також видати їй зароблені гроші, оскільки син її є неповнолітнім. Чи підлягає вимога матері Л. задоволенню? Який по­рядок прийому на роботу неповнолітніх?

162. Н. працював в ательє № 1 м. Запоріжжя учнем радіомеханіка. 13 лютого 1998 р. його було звільнено за п. З ст. 40 КЗпП України через недоцільність подальшого навчан­ня. Питання про звільнення Н. було узгоджено з профспілко­вим комітетом, але не узгоджено з комісією у справах непов­нолітніх. Вважаючи звільнення неправильним, Н. подав позов до суду про поновлення на роботі. Суд позов задовольнив. Адміністрація оскаржила рішення суду, мотивуючи тим, що суд визнав звільнення необгрунтованим тільки з формальних мотивів. Як вирішити даний спір?

163. Коли робітник С. став на роботу, йому було 17 років і 6 місяців. Він поцікавився, якої тривалості відпустку буде мати. Дати відповідь.

164. Робітники цегельного заводу звернулись із скар­гою в обласну раду об'єднання профспілок на те. що вони не отримували спец-харчування (молоко) протягом двох тижнів і в тресті систематично порушуються правила видачі молока. Обласна рада об'єднання профспілок розглянула справу і зо­бов'язала адміністрацію виплатити робітникам грошову ком­пенсацію, а в майбутньому регулярно видавати всім молоко. Вирішити дане питання.

165. М. була прийнята страховим агентом на період відпустки по догляду за дитиною страхового агента 3. У зв'язку з виходом 3. на роботу М. звільнили. М. вважала зві­льнення неправильним і звернулася з позовом до суду про поновлення її на роботі, посилаючись на те, що в момент ви­дання наказ про звільнення зона була вагітною, а тому з нею не могли розірвати трудовий договір. Чи підлягають задоволенню позовні вимоги М. ?

166. Технічний інспектор запропонував голові КСП "Світанок" обладнати вентиляцією технічні майстерні. Голова КСП заперечив, вважаючи розпорядження технічного інспек­тора для себе не обов'язковим. Інспектор оштрафував голову КСП за недотримання правил з охорони праці. Чи правильні дії технічного інспектора?

167. Інспектор управління Державного нагляду за охороною праці ознайомився з актами про нещасні випадки на заводі і виявив, що більшість актів оформлено неправиль­но: не вказано причини нещасних випадків, не визначено за­ходи для їх усунення, а в тих актах, де про це вказано, відсут­ ні відомості про виконання визначених заходів. Які дії інспектора?

168. Токар С. повернулась із відпустки по вагітності і пологах. Тривалість відпустки — 126 календарних днів. Того ж дня вона подала заяву про надання їй чергової відпустки. Адміністрація відмовила С. на тій підставі, що в цілому вона працювала на заводі менше 6 місяців. Чи правомірна така відмова?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996. Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 р. // 63

Відом. Верхов. Ради України. - 1992. -№ 49. - Ст. 668.

Про основи соціальної захищеності інвалідів України: від 21.03.1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. - 1991. -№21.-Ст. 252.

Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.1992 р. (з доп. від 03.02.1993 р.) // Відом. Верхов. Ради України. - 1993. - № 4. - Ст. 19; 1994. -№15- Ст. 132; № 28. .- Ст. 235.

Про сприяння: соціальному становленню та розвитку молоді в Україні: Закон України від 05.02.1993 р. // Там же. -1993. -№ 16.-Ст. 167.

Типове положення про навчання, інструктаж і пере­вірку знань працівників з охорони праці: Наказ Держнагляду охорони праці від 04.04.1994 р. N° 109 // Бюл. законодавства та юрид. практики. - 1997. - № 11-12.

Про розслідування та облік нещасних випадків, про­фесійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах, організаціях: Положення, затв. Постановою Кабінету Мініст­рів України // ЗП України. - 1994. - № І. - Ст. 1.

Про розслідування та облік нещасних випадків неви­робничого характеру: Положення, затв. Постановою Кабінету Міністрів України // Офіційний вісн. України. - 1997. -Ч. 19.-Ст. 69.

Положення про Державний Комітет України по на­гляду за охороною праці: Затв. Постановою Кабінету Мініст­рів України 04.05.1993 р. // ЗП України. - 1993. - № 10. -Ст. 204.

Положення про порядок накладання штрафів на під­приємстві, в установі, організації за порушення нормативних актів про охорону праці: Затв. Постановою Кабінету Мініст­рів України 17.09.1993 р. //Там же. - 1994. -№ 1. - Ст. 24.

Кодекс Законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком, 1997.

Прокопенко В.І. Трудове право: Підручник. - Харків: Консум,1998:

Симорот З.К., Стадник Н.П., Зуб И.В. Законодательст-во о труде в услових перестройки. - К.: Наук, думка, 1991.

Хуторян Н. Матеріальна відповідальність власника перед працівником // Право України. - 1993. - № 3.