Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 1 0. Дисципліна праці

Запитання для самоконтролю

1. Поняття дисципліни праці.

2. Правове регулювання внутрішнього розпорядку.

3. Трудові обов'язки працівників.

4. Способи забезпечення дисципліни праці.

5. Поняття і види дисциплінарної відповідальності.

6. Поняття і види дисциплінарних санкцій.

7. Оскарження і скасування санкцій.

Завдання

169. У Правилах внутрішнього розпорядку Харківсь­кого заводу самохідних шасі адміністрації надано право зни­жувати терміном до 3 місяців кваліфікаційні розряди і катего­рії робітникам і службовцям за грубе порушення технологіч­ної дисципліни, що призводило до зниження якості продукції, а за неякісні деталі, не прийняті відділом технічного контро­лю, звільняти з роботи. Чи законний такий припис Правил? Чи має право вла­сник своїми актами (наказами) брати участь у регулюванні внутрішнього розпорядку? Яким може бути таке регулюван­ня?

170. За узгодженням власника з профспілковим комі­тетом у Правила внутрішнього розпорядку заводу транспорт­ного обладнання було включено пункт про те, що адміністра­ції надається право звільняти робітників і службовців за од­норазове грубе порушення своїх трудових обов'язків, в тому числі за застосування при збиранні кранів забракованих де­талей або деталей, які не прийняті відділом технічного конт­ролю. Чи мали право власник або уповноважений ним орган і профспілковий комітет включити вказане доповнення до Правил внутрішнього розпорядку? Чи законне по суті такс доповнення? Якщо незаконне, то як його можна опротесту­вати?

171. Директор заводу по ремонту торговельного обла­днання одержав постанову профспілкового комітету, в якій було порушено питання про необхідність оголосити подяку працівникам, які успішно закінчили вечірню школу робітни­чої молоді, нагородити цінними подарунками п'ятьох праців­ників, які безперервно і сумлінно пропрацювали на заводі більше десяти років, надати додаткову відпустку до шести ка­лендарних днів двом робітникам за значний трудовий внесок у виконання річного завдання. Які існують підстави для заохочення працівників? Ким вони встановлюються? Хто оголошує подяку? Які подя­ки заносять у трудову книжку? Які правові наслідки оголо­шення подяки? Що повинен зробити директор, який одержав постанову профспілкового комітету?

172. І. та Л. працювали в Лубенській районній кіно­мережі. 26 грудня 1998 р. директор кіномережі видав наказ про утримання з їх зарплати за вчинений ними прогул 24 гру­дня 1998 р. (вони не з'явилися на профспілкові збори, де зо­крема слухалося питання про зміцнення дисципліни). Чи правомірний цей наказ? Чи мало місце порушення дисципліни в даному випадку?

173. Директор Єнакіївської меблевої фабрики видав наказ такого змісту: "Учню виробничого навчання С. за не­ відвідування вечірньої школи понизити на один розряд при­ своєну йому кваліфікацію і позбавити додаткової заробітної плати". Чи правомірний даний наказ директора? Чи має право директор застосовувати подібні заходи за невідвідування ве­чірньої школи? Якими можуть бути ці заходи?

174. Начальник цеху Донецького металургійного за­воду оголосив чотирьом слюсарям догану за тс, що вони не відвідують організовані на підприємстві робітничі курси під­вищення кваліфікації і погано вивчають рекомендований ма­теріал. Необхідність навчання начальник мотивував тим, що у зв'язку з реконструкцією заводу цех одержує нове обладнан­ня, з яким працівники мало знайомі. Прокурор опротестував наказ начальника цеху. Яка природа вимоги підвищення кваліфікації? Чи під­лягає протест задоволенню?

175. Старший викладач політехнічного інституту Т. згідно з планом підвищення кваліфікації повинен був протя­гом трьох місяців Пройти навчання на факультеті підвищення кваліфікації в університеті. Коли настав час з'явитися на ФПК, Т. заявив, що підвищить свою кваліфікацію самостійно, а займатися на ФПК не має бажання. За зрив інститутського плану підвищення кваліфікації ректор інституту оголосив йо­му догану. Чи допустив Т. порушення прийнятих на себе обов'язків? Чи правомірний наказ ректора?

176. Оператор по ремонту свердловин Г. за наказом начальника управління був направлений на два тижні в кавчально-курсовий комбінат для засвоєння передових мето­дів роботи. Під час навчання Г. тричі був відсутнім на занят­тях, і начальник управління звільнив його за прогул. Г. вва­жав звільнення неправильним і звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Свої вимоги він мотивував тим, що дисциплінарна відповідальність могла мати місце лише за по­рушення трудової дисципліни, а своїх трудових обов'язків він не порушив. Представник власника заперечував проти позову на тій підставі, що Г. був відряджений на курси з відривом від виробництва і виплатою зарплати на період навчання, яке проводилось у робочий час. До якої відповідальності можна притягти Г. за вчи­нене порушення? Чи підлягає позов задоволенню?

177. К. працював на заводі слюсарем-водопровід-ником. Рішенням загальних зборів садівничого товариства, членом якого він був, йому запропоновано прокласти водо­провідну лінію через свою ділянку. К. від цього доручення відмовився і взагалі заперечив проти проведення водопроводу через свою ділянку. Правління товариства, посилаючись на те, що згідно з колективним договором підприємство повинно надавати допомогу колективу садоводів, поставило перед адміністрацією заводу питання про притягнення К., винного в невиконанні рішення загальних зборів членів товариства, до дисциплінарної відповідальності. Яка природа такого елемента поведінки К ? Яким по­винно бути рішення власника?

178. Верстатниця С. наприкінці літа була направлена в колгосп на збирання врожаю. Від поїздки вона відмовилася, і її звільнили з роботи за прогул. Вважаючи звільнення неза­конним, С. звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі і мотивувала свою вимогу тим, що страждає хронічним захворюванням. На суді представник власника заперечував проти позову на тій підставі, що позивачка відмовилася від поїздки в колгосп без поважної причини і не пред'явила до­відки з лікувального закладу про наявність у неї захворюван­ня. Чи допустила С. порушення своїх трудових обоє 'язків? Яким повинно бути рішення суду?

179. Електромонтер В. без дозволу начальника цеху погодився на одне чергування замінити електромонтера І. На це чергування В. з'явився в нетверезому стані і не був допу­щений до роботи. Кваліфікувати дії І. та В. Чи можливо їх притягнути до дисциплінарної відповідальності?

180. Районний суд м. Кременчука відмовив у задово­ленні позову С. про поновлення на роботі на посаді лікаря-терапевта поліклініки на тій підставі, що перед звільненням до позивача двічі застосовувалися стягнення: спочатку — ди­сциплінарне за прогул, потім — громадсько-профспілковим комітетом за передчасне залишення роботи, і тому за вчинене третє порушення — неуважність до хворого — власник мав право звільнити його за п. З ст. 40 КЗпГІ. Вважаючи таке рі­шення неправильним, С. звернувся зі скаргою в обласний суд. У скарзі він указав, що дійсно мав три порушення дисципліни праці, але перше з них (прогул) мало місце під час роботи з іншій організації, трудові еідносини з якою були припинені у зв'язку з переведенням на роботу в поліклініку (до відповіда­ча), і що після другого стягнення, яке було застосоване до нього в поліклініці, трудової дисципліни не порушував. Визначити поняття систематичності порушення трудової дисципліни. Якою повинна бути ухвала обласного суду?

181. Інженер Р. 5 травня 1998 р. був відряджений на завод в інше місто на 5 днів для надання допомоги по запуску агрегату. Він зупинився у знайомих і перші три дні не з'являвся на завод, помилково вважаючи, що у відрядженні він повинен виконати завдання, а не з'являтися кожного дня на місце роботи. Завод запізнився із запуском нового агрега­ту. При відвідуванні заводу І листопада 1998 р. начальник управління з'ясував, що причина затримки введення нового агрегату — відсутність протягом трьох днів інженера Р. і 15 листопада цього ж року зажадав від нього пояснень. На­чальник управління визнав причину відсутності Р. неповаж­ною і того ж дня оголосив йому догану. Чи вчинив Р. порушення дисципліни праці? Чи має на­чальник управління дисциплінарні права? Чи правильне рішен­ня начальника управління?

182. X. працювала в аптеці асистентом. 14 серпня і996 р. вона була звільнена за п. 2 ст. 40 КЗпГХ Вважаючи зві­льнення неправильним. X. звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі, свої вимоги мотивувала тим, що вона здорова і що при звільненні не розглядалося питання про на­дання їй іншої роботи. Власник заперечував проти позову на тій підставі, що X. ухилялася від проходження медогляду і це не дозволяло допустити й до роботи. Чи порушила X. свої обоє 'язки? Яким повинно бути рішення суду?

183. П, інструктор автоклубу, був притягнутий до ди­сциплінарної відповідальності за те, що службова машина по­за робочим часом знаходилася біля його будинку. П. оскар­жив стягнення в комісію по трудових спорах, мотивуючи тим, що за вказані дії він міг бути притягнутий до адміністративної відповідальності, тим більше, що вони мали місце у вільний від роботи час. Чи допустив працівник порушення трудової дисциплі­ни? Чи підлягає скарга задоволенню?

184. Бурильник VI розряду нафтогазорозвідувальноїекспедиції Т. наказом по геологічному об'єднанню від 7 квіт­ня 1998 р. за прогул був звільнений з роботи за п. 4 ст. 40 КЗпП. Не погодившись зі звільненням, Т. звернувся до суду з позовом до геологічного об'єднання про поновлення на робо­ті. Свій позов Т. мотивував тим, що хоча він і не став до робо­ти, на яку був переведений за порушення трудової дисциплі­ни, але цей невихід мав місце, бо адміністрація перевела його на роботу за іншим фахом — комплектувальника. Представ­ник власника заперечував проти позову на тій підставі, що стягнення на Т. було накладено за те, що роботи по ліквідації аварії на буровій 10 березня 1998 р. були проведені ним із по­рушенням технології. Чи правомірна відмова Т. від переведення на посаду комплектувальника? Як кваліфікувати його відмову від тако­го переведення7 Чи підлягає позов Т. задоволенню?

185. М. працювала інженером-нормувальником бюро праці і зарплати державного підприємства. За наказом дирек­тора її було звільнено з роботи за п. 4 ст. 40 КЗпП через відсу­тність на роботі без поважної причини більше трьох годин. М. вважала звільнення неправильним і звернулася до суду з позовом про поновлення на. роботі. Свій позов вона мотиву­вала тим, що запізнилася на роботу на 2 год. 50 хв., тобто за­мість 7 год. ЗО хв. прийшла до начальника відділу зазоду о 10 год. 10 хв., про що свідчить талон запізнення, заповнений нею і зданий контролеру ВОХР. Представник власника запе­речував проти позову на тій підставі, що до роботи на своєму робочому місці вона приступила із запізненням на 3 год. 10 хв. Як кваліфікувати дії М. ? Яким повинно бути рішення суду?

186. Б. працював в об'єднанні "Карпатліс" тракторис­том. 8 травня 1997 р. він був направлений на заготівлю лісу в бригаду, яка працювала за вахтовим методом і знаходилася на окремій ділянці. З 10 по 14 травня 1997 р. Б. продовжував пе­ребувати на вахті, але відмовився стати до роботи, посилався на недоліки в організації праці і підготовці робіт, які вплива­ють на розмір заробітку, і був звільнений за прогул. Б. вважав звільнення неправильним, тому що його відмова від роботи може бути розцінена лише як порушення трудової дисциплі­ни, а не як прогул, і звернувся до суду з позовом про понов­лення на роботі. Представник підприємства заперечував про­ти позову на тій підставі, що перебування позивача у вахто­вому селищі не можна розглядати як перебування на роботі, тому що вахтове селище має інше призначення. Чи вчинив Б. прогул? Яким повинно бути рішення суду?

187. При перевірці в порядку загального нагляду нака­зів, які видавалися на одному з приватних підприємств, про­курор виявив наказ такого змісту: "Всі, хто повернувся з від­рядження з запізненням, будуть звільнені за прогул". Проку­рор поставив під сумнів законність цього наказу. Чи законний даний наказ?

188. Ч. працювала у ТОВ "Фах" приймальницею скло­тари приймального пункту магазину. У зв'язку з прийняттям на роботу до пункту другого приймальника їй було запропо­новано укласти договір про бригадну матеріальну відпові­дальність. Від укладення такого договору Ч. відмовилась і вимагала надання попередньої роботи. У зв'язку зневиконан­ням трудових обов'язків її було звільнено за прогул під при­водом того, що при укладенні трудового договору з нею обу­мовлювалася можливість виконання роботи у складі бригади. Суд у задоволенні позову про поновлення на роботі відмовив. Судова колегія з цивільних справ обласного суду залишила рішення без зміни. Чи допустима Ч. порушення своїх трудових обоє 'язків? Чи правильна ухвала судової колегії обласного суду?

189. К. був направлений у відрядження в сел. Мала Лепетиха, щоб супроводити і здати вантажівку. Однак у се­лище він не прибув, і замовник прийняв вантажівку за актом без нього. Через 4 дні в сильному сп'янінні К. був затриманий працівниками міліції на залізничній станції і оштрафований. Директор фірми оголосив К. догану і вирахував з його зар­плати за 4 дні відрядження і відмовив у відшкодуванні витрат на відрядження. Чи законне рішення директора?

190. Викладач інституту Л. згідно з розкладом був за­йнятий в інституті у грудні 3 дні на тиждень. У середу після роботи він виїхав у сусіднє місто, щоб зібрати матеріал для дисертації, і повернувся в .неділю. В суботу у зв'язку з хворо­бою викладача Т. до нього додому було відправлено кур'єра з розпорядженням ректора замінити хворого викладача.. Дру­жина Л. заявила, що чоловік поїхав в інше місто і буде тільки завтра. З понеділок ректор оголосив Л. догану. Л. оскаржив стягнення, вказавши, що дисципліни він не порушував. Чи допустив Л. порушеним своїх обов'язків? Чи підля­гає скарга задоволенню?

191. Столяр IV розряду будівельного кооперативу Б. наказом голови був звільнений з роботи за п. 4 ст. 40 КЗпП за прогул буз поважної причини, коли він був відсутнім в майс­терні (про це було складено акт і підписано трьома свідками. Б. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі й оплату за вимушений прогул. Свій позов він мотивував тим, що в ці дні він за дорученням майстра займався забезпечен­ням ділянки будматеріалами, робочим місцем для нього булла не майстерня, а ціле селище, в якому він ремонтував житлові будинки-бараки, в майстерні ж зберігався лише невеликий за­ пас будматеріалів та інструмент. Дійсною причиною його зві­льнення була критична стаття в республіканській газеті про зловживання керівництва будівельного кооперативу, в ре­зультаті якої було порушено кримінальну справу. Кваліфікувати дії Б. Чи вчинив він прогули? Яке рі­шення повинен винести суд?

192. П. працював трактористом Близнюківського пле­мінного КСП. За порушення дисципліни праці його було пе­реведено на роботу до ферми. П. не погодився з переведенням і до роботи не став. Наказом директора КСП за згодою проф­спілкового комітету П. був звільнений з роботи. Суд, до якого він звернувся з позовом про поновлення на роботі, відмовив у задоволенні його вимог, мотивуючи тим, що він вчинив дис­циплінарний проступок і адміністрація вправі накласти на нього дисциплінарне стягнення. Які дисциплінарні санкції можуть бути застосовані до П. ? Чи правильне рішення суду?

193. У. працював у будуправлінні майстром. Наказом директора йому було оголошено догану за безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов'язків щодо організації безпеки будівельних робіт. Ураховуючи те, що до У. в поточ­ному році вже двічі застосовувалися дисциплінарні стягнення, наступним наказом його було звільнено за п. З ст. 40 КЗпП. У. вважав звільнення неправильним і звернувся до суду з по­зовом про поновлення на роботі. Чи законні санкції, застосовані до майстра? Яким по­винно бути рішення суду?

194. К. працювала в кінотеатрі "Ростов" квитковим контролером. У порядку застосування дисциплінарного стяг­нення її було переведено прибиральницею терміном на три місяці за те, що вона не відривала контрольний талон на квит­ках і намагалася використати такі квитки в корисливих цілях. К. до роботи прибиральницею не стала і була звільнена за прогул без поважних причин. Вона вважала переведення і зві­льнення неправильними і звернулася до суду з позовом пропоновлення на роботі квитковим контролером. В обгрунту­ вання позову К. посилалась на те, що квитки для наступної їх реалізації в касу кінотеатру не передавала, а якщо б і переда­ вала, то адміністрація не мала права переводити її прибираль­ ницею, оскільки цю роботу згідно з висновком ЛКК вона застаном здоров'я виконувати не може.Чи допустила К. порушення трудової дисципліни? Чи правомірно застосовано до неї дисциплінарну санкцію? Яким повинно бути рішення суду?

195. С. працював старшим лаборантом у хіміко-технологічному інституті. За несумлінне ставлення до своїх обов'язків у серпні 1996 р. йому було оголошено догану. У червні 1997 р. за порушення правил техніки безпеки йому бу­ло оголошено другу догану. В травні 1998 р. С. забув закрити кран, внаслідок чого були залиті водою всі чотири поверхи будівлі. Враховуючи, що С. неодноразово порушував свої обов'язки, ректор інституту за згодою профспілкового комі­тету звільнив його за п. З ст. 40 КЗпП. С. вважав своє звіль­нення на цій підставі неправильним, тому що в 1998 р. він по­рушив дисципліну праці лише один раз. С. звернувся з позо вом до суду, в якому вимагав поновити його на роботі і ви­платити зарплату за час вимушеного прогулу. , Чи має місце систематичне порушення С. трудової дисципліни? Яке рішення повинен винести суд?

196. Т. працював токарем на заводі. За брак на роботі йому було оголошено догану і виплачено половину премії, передбаченої в Положенні, з його зарплати утримали полови­ну середньомісячного заробітку в часткове відшкодування за­вданого ним збитку. Т. звернувся до КТС зі скаргою, в якій вимагав визнати неправильним застосування до нього за одне порушення одразу декількох стягнень. Які засоби впливу можуть бути застосовані до Т. за брак у роботі? Чи справедлива скарга Т.? Яке рішення повин­на винести КТС?

197. К. працював старшим інженером на заводі марк­шейдерських інструментів. За несвоєчасне складання звіту про впровадження нових розробок за другий квартал йому було оголошено догану. К. вважав, що догана до нього засто­сована неправильно, бо працював він сумлінно, всі завдання виконував вчасно і за 18 років роботи не мав жодного дорі­кання по роботі. К. звернувся до КТС із проханням про скасу­вання застосованої до нього догани. КТС визнала догану справедливою, тому що порушення дисципліни мало місце і керівник мав право вибрати будь-яке стягнення, передбачене ст. 147 КЗпП. К. звернувся до суду з позовом. Чи має право керівник застосовувати до винного пра­цівника будь-яку санкцію, передбачену ст. 147 КЗпП? Чи має право орган по розгляду трудових спорів визнати необгрун­тованим накладене стягнення як таке, що не відповідає сту­пені тяжкості вчиненого дисциплінарного проступку? Як по­винен вирішити справу суд?

198. Н. працював водієм у Харківському автотранс­портному підприємстві. За порушення, правил дорожнього ру­ху автоінспекція позбавила його прав водія на один рік. У зв'язку з цим директор підприємства перевів його різноробом. Н. відмовився від цієї роботи і за згодою профспілкового ко­мітету був звільненні! за п. З ст. 40 КЗпП. Н. звернувся з по­зовом про поновлення на роботі з виплатою середнього заро бітку за вимушений прогул. Чи допустив Н. порушення своїх обов'язків? Чи має місце в його діях систематичність порушення дисципліни праці? Яким повинно бути рішення суду?

199. П. працював у державному підприємстві слюса­рем III-розряду. За намагання винести з підприємства транс­форматор суд наклав на нього штраф у розмірі 50 грн. Дирек­тор підприємства за це оголосив догану і не преміював роботу П. за півріччя. Яка правова природа застосованих до П. заходів? Чи правомірне одночасне їх вжиття?

200. Ф. працював ремонтником на верстатному заводі. За недбале виконання своїх обов'язків, що призводило до не­одноразових простоїв верстатів, директор оґолосив Ф. догану і передав матеріали про порушення ним дисципліни в трудо­вий колектив. Трудовий колектив виніс рішення: "За система­тичне халатне ставлення Ф. до своїх обов'язків, що призводи­ло до неодноразових простоїв верстатів і невиконання вироб­ничих завдань, порушити перед директором заводу питання про звільнення його з заводу за п. З ст. 40 КЗпП". Взявши за основу рішення трудового колективу, директор заводу своїм наказом звільнив Ф. з роботи. Як можуть співвідноситися заходи правового і гро­мадського стягнення? Чи правомірне рішення директора і трудового колективу? Як потрібно діяти у подібній ситуа­ції?

201. Ю. працював будівельним робітником на будів­ництві автостради Київ-Львів у складі бригади. 10 квітня рада бригади одержала з міліції матеріал про дрібне хуліганство і непристойну поведінку Ю. в селі, де мешкали будівельники. 12 травня рада отримала заяву бригадира про відсутність Ю. протягом 5 год. на роботі 11 травня. На своїх зборах бригада прийняла рішення: "Порушити перед начальником будівель­ної-дільниці питання про оголошення стягнення Ю. і про зниження йому на 3 місяці розряду кваліфікації, а також про непреміювання його в разі успішного виконання бригадою виробничого плану за квартал". Чи законне рішення бригади? Що повинен зробити начальник будівельної дільниці?

202. Рішення по житловому спору (розділ майна між розлученим подружжям), розглянуте під головуванням судді Т., було скасовано судовою колегією з цивільних справ обла­сного суду через недостатньо досліджені обставини. Справу було направлено на повторний розгляд в іншому складі суд­дів. Голова обласного суду врахувала це і направила матеріа­ли про неправильне рішення суддею цивільної справи до ква­ліфікаційної комісії обласного суду і оголосила Т. Догану. Чи правомірне рішення кваліфікаційної комісії облас­ного суду? Куди можна оскаржити дане рішення?

203. Бригада штукатурів, вимагала під начальника будівництва виключити з колективу бригади штукатура С. на тій підставі, що вона створює в колективі конфліктні ситуації: свариться із співробітниками, розпускає плітки, скандалить із бригадиром про надання їй ніби важкої роботи, і тим самим створює ненормальну трудову обстановку. Начальник будів­ництва, враховуючи неодноразові скарги бригади, запропону­вав С. залишити бригаду і перейти на іншу роботу за індиві­дуальним нарядом, однак вона відмовилася, мотивуючи цс тим, що її заробіток сугтєво знизиться. Тоді начальник будів­ництва за згодою профспілкового комітету звільнив її з робо­ти. С. подала позов до суду про поновлення на роботі. Чи обгрунтований позов С.? Як вирішити справу?

204. Д. працював у технікумі викладачем фізкультури. Наказом директора від 1997 р. його було звільнено за прогу­ли, вчинені, на думку адміністрації, з 10 грудня 1996 р. Д. вважав звільнення неправильним: прогули він вчинив майже рік тому. Д. звернувся до суду з позовом про понов­лення його на роботі і виплату за вимушений прогул. Адміні­страція технікуму не заперечувала, що їй стало відомо про здійснені позивачем прогули без поважних причин після по­дання ним 19 грудня 1996 р. своїх лікарняних листків, але вважала, що вона має право звільнити Д., оскільки той здійс­нив ряд прогулів і за це повинен нести відповідальність. Чи має право адміністрація звільнити працівника за прогули? Чи має правове значення час їх здійснення? Як вирі­шити справу?

205. К. і директор таксомоторного парку 28 липня 1997 р. підписали договір оренди, згідно з яким К. було пере­ дано в оренду автомашину "Москвич-2140". Наказом дирек­тора таксомоторного парку від 9 листопада 1997 р. К. оголо­шено зауваження за виїзд на лінію з порушенням графіку і від 15 листопада 1997 р. — догану за невиконання плану і над­ мірний холостий пробіг в жовтні 1997 р., після чого договір оренди було розірвано. К. не погодився з наказами і звернувся до суду з позовом про скасування застосованих до нього стяг­нень і розірвання договору оренди. Суд задовольнив позов К., визнав накладені на нього стягнення недійсними, а щодо про­вадження у справі і в частині про розірвання договору оренди автомобіля вказав на те, що це питання вирішується не судом, а радою трудового колективу. К. оскаржив рішення районного суду в цій частині до обласного суду. Чи правильне рішення районного суду? Якою повинна бути ухвала обласного суду?

206. Г. працювала у військовій частині. 15 грудня 1998 р. її було звільнено з роботи згідно з п. З ст. 40 КЗпП за систематичне невиконання службозих обов'язків. Вона звер­нулася до суду з позовом про поновлення на роботі і про стяг­нення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.Г. указала, що інколи запізнювалася на роботу після обідньої перерви, оскільки на її утриманні мати похилого віку і син інвалід II групи, яким потрібна стороння допомога. Однак адміністрація не задовольнила її прохання про встановлення не­ повного робочого дня або неповного робочого тижня і засто­сувала до неї заходи дисциплінарного стягнення. Адміністра­ція заперечувала проти позову на тій підставі, що у зв'язку зі специфікою роботи командування частини не мало можливо­сті надати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Чи вчинені Г. порушення службових обов'язків? Чи мала місце з боку Г. система порушень? Як повинна бути ви­рішена справа?

207. Завідувачці магазину '"Книга" об'єднання „Київкнига” К. наказом від 12 липня 1996 р. було оголошено догану за незадовільну організацію зберігання товарно-матеріальних цінностей та інші недоліки в роботі, і цим наказом трудовий договір з нею було розірвано за ст. 41 КЗпП Украї­ни. К. подала до суду позов на об'єднання "Київкнига" про поновлення її на попередній посаді і стягнення середнього за­робітку за час вимушеного прогул}'. К. посилалася на те, що допущені нею недоліки не давали підстав для звільнення з роботи. Ухвалою судді Дарницького суду м. Києва К. відмов­лено в прийнятті позовної заяви за непідвідомчістю спору су­ду і рекомендовано звернутися з питанням про поновлення на роботі у вищу стосовно об'єднання "Київкнига" організацію. Чи обгрунтована ухвала суду? Яка підвідомчість спо­рів при дисциплінарному звільненні? Як слід вирішити питан­ня про підвідомчість спору?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком, 1997.

О трудових коллективах и повьішении их роли в управлений предприятиями, учреждениями, организациямн: Закон СССР от 17.06.1983 г. //Всдом. Верхов. Совета СССР. -1983.-№15.-Ст. 78.

Типовые правила внутреннего трудового распорядка для рабочих и служащих предприятий, учреждений, организаций: Утв. постановлением Госкомтруда СССР по соглаше-нию с ВЦСПС 20.07.1984 г. // Бюл. Госкомтруда СССР. -1984.-№11.

Пре практику розгляду судами трудових спорів: По­станова № 9 Пленуму Верховного Суду України від 05.11.1992 р. //Право України. - 1993. - № 2. - С. 50-59.

Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996 р. № 9 // Право України. - 1996. - № 12. -Ст. 91.'

Про державну службу: Закон України від 16.12.1993 р. //Відом. Верхов. Ради України. - 1993. -№ 52. - Ст. 490.

Про місцеве самоврядування: Закон України від 21.05.1997 р. // Голос України. -1997. - 20 червн.

Дисциплінарний статут прокуратури України: Поста­нова Верховної Ради України 06.11.1991 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1992. - № 4. - Ст. 15.

Про статус суддів: Закон України від 15.12.1992 р. // Там же. - 1993. - № 8. - Ст. 56.

Загальне положення про міністерство, інший цент­ральний орган державної виконавчої влади України: Указ Президента України від 12.03.1996 р. // Уряд, кур'єр. - 1996. -28 берез.

Барабаш О.Т. Відповідальність за порушення трудової дисципліни. - К.: Вища шк., 1997.

Прокопенко В.І. Трудове право: Підручник. - Харків: Консум, 1998.