Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 6. Трудовий договір

Запитання для самоконтролю

1. Розкрити поняття і значення трудового договору.

2. У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових угод про здійснення особистою працею окремих завдань?

3. Назвати сторони трудового договору.

4. Який зміст трудового договору, контракту?

5. Який загальний порядок укладення трудового дого­вору.

6.

а) припинення трудового договору за волею сторін;

б) розірвання трудового договору за волею праців­ників;

в) розірвання трудового договору за волею власника або уповноваженого ним органу;

г) розірвання трудового договору за волею третіх осіб.

7. Назвати поняття та види переведення на іншу ро­боту.

8. Як оформлюється звільнення і проводиться розра­хунок зі звільненим.

9. У яких випадках виплачується вихідна допомога?

Завдання

24. А. в жовтні була прийнята власником племінного заводу дояркою. До початку роботи вона здала у відділ кадрів трудову книжку і заяву про прийняття на роботу з резолюці­єю бригадира, який не заперечував проти оформлення її дояр­кою. З нею був проведений інструктаж з техніки безпеки. Обов'язки доярки А. виконувала до 6 січня наступного року, за роботу їй сплачувалася заробітна плата. Проте після того як А. пред'явила медичний висновок про необхідність переве­дення на легку роботу у зв'язку'з вагітністю, власник звільни її з роботи, посилаючись на те, що наказу про її прийняття на роботу не було. А. звернулася в суд з позовом до племінного заводу про поновлення її па роботі і стягнення заробітної пла­ти за час вимушеного прогулу. Яке рішання повинен винести суд?

25. При прийнятті М. на роботу завскладом власник зажадав від нього такі документи: 1) паспорт; 2) трудову книжку; 3) диплом про закінчення вузу; 4) характеристику з місця роботи; 5) довідку про забезпечення М. та ного сім'ї житлом; 6) довідку про стан здоров'я. Чи правомірна дана вимога власника (необхідно поси­латися на відпоаідні нормативні акти)?

26. Наказ про прийняття на роботу з 19 січні: токаря С. було видано 5 січня. 10 січні; С. поставив перед власником вимогу про повернення йому трудової книжки, оскільки знайшов іншу роботу. Власник йому в цьому відмовив, пояс­нивши, що той повинен був попередити його про звільнення за два тижні. 19 січня С. не став до роботи, з приводу чого бу­ло видано наказ про звільнення за прогул. Отримавши трудо­ву книжку і виявши в ній відповідний запис, С. звернувся з позовом до суду про зміну формулювання причини звільнен­ня. Яке рішення повинен винести суд?

27. На шарикопідшишіиковий завод звернулися з за­явами про прийняття на роботу: Н. — колишній колгоспник; М. — підліток 16 років, який має неповну середню освіту; П. —демобілізований з армії; Я. — молодий фахівець, направленні на роботу інженером після закінчення вузу. Всі вони раніше як робітники та службовці не працювали.

Які документи повинні подати особи при прийнятті на роботу? Як оформлюється зарахування на роботу працівників? Протягом якого строку повинна бути оформлена трудава книжка новоприйнятого на роботу, де вона повніша зберігатися?

28. Директор заводу "Продмаш" відмовив у прийнятті на роботу трьом будівельникам на тій підставі, що вони Були звільнені з попереднього місця роботи за систематичне неви­конання трудових обов'язків і за появу на роботі в нетверезо­му стані. Чи законна відмова у прийнятті на роботу? В яких випадках обгрунтована відмова у прийнятті на роботу? Куди молена оскаржити відмову у прийнятті на роботу?

29. Механік С. З квітня подав заяву про звільнення за власним бажанням. У зв'язку з цим 10 квітня з І. було укладе­но трудовий договір про те, що він прийнятий механіком і по­винен розпочати роботу з 18 квітня, 18 квітня І. дізнався, що напередодні С. відкликав свою заяву про звільнення за влас­ним бажанням, отже, роботи для нього немає. Оскільки І. Уже залишив попереднє місце роботи, він подав позов до районно­го сулу з вимогою падання йому роботи на підставі договору від 10 квітня. Чи правомірне укладення трудового договору з І. Чи підлягає ного позов задоволенню?

30. При укладенні трудових договорів з працівниками директор заводу торгового машинобудування включив в умо­ви договору відмову працівника від права вимагати постанов­ки на чергу для одержання житла протягом восьми років. Чи правомірний даний пункт договору?

31. Технік С. був призваний у лави Збройних Сил 11 травня. На його місце прийняли Н. У зв'язку зі звільненням з військової служби за станом здоров'я С. 9 серпня пове­рнувся на завод і почав вимагати, щоб його направили на попереднє місце роботи. Власник відмовив йому, посилаючись на те. що прийнята на його посаду Н. вагітна, до того ж вона справляеться з покладеними на неї трудовими обов'язками. С. звернувся по юридичну консультацію. Яка буде відповідь юриста? Чи зберігаються за С. йо­го робоче місце? Чи існують у цьому випадку у Н. які-небудь гарантії?

32. До районної прокуратури надійшов лист керуючо­го ВАТ Житлобуд-3 про те, що до них після закінчення буді­вельного інституту направлено молодого фахівця О., який навчався у вузі за направленням підприємства з виплатою йо­му стипендії за рахунок підприємства, однак до місця призна­чення О. не з'явився. Голова правління звернувся до прокуро­ра з вимогою вжити заходів, для того щоб О. прибув у ОЛТ і розпочав роботу. Викликаний до прокуратури О. пояснив, що дійсно після закінчення інституту був направлений у ВАТ, згоду на таке призначеним він не давав і путівки не підпису­вав, гроші отримав і втратив, зараз працює виконробом РБУ № 341 і категорично відмовляється їхати за призначенням. Яких заходів повинен вжити прокурор за фактами, викладеними в листі голови правління? Які правові наслідки прийняття на роботу молодого фахівця без направлення?

33. С. уклала трудовий договір з приватним підприєм­ством "Глобус" 25 жовтня, згідно з яким повинна була розпо­чати роботу 1 листопада, але до роботи вона не стала через тимчасову непрацездатність від ускладнення протікання вагі­тності. 5 листопада директор підприємства скасував наказ про прийняття С. на роботу на тій підставі, що вона не розпочала роботи, і про прийняття на її місце П. 20 листопада С. при­несла лікарняний листок і стала вимагати поновлення її на роботі. Чи правомірні дії директора? Чи мас значення обста­вина, що С, вагітна?

34. У порядку загального нагляду прокурор виявив на ряді підприємств та установ такі факти: а) па заводі "Буревісник" працює подружжя К.: вій - начальник цеху, во­на - завідуюча медичним пунктом; б) в НДІ працює подруж­жя Л.: він - директор, вона - науковий співробітник; в) в ко­мерційному банку працює подружжя А.: він - директор, во­на - заступник начальника планового відділу; г) у дитячому театрі працює подружжя О.: він - артист, вона — головний режисер; д) кафедрою органічної хімії заиідус професор Л., асистентом цієї ж кафедри працює ііого сестра; с) у трамваїіно-тролейбусному управлінні працює подружжя М.: він -бригадир, вона - слюсар шляхової бригади; є) на заводі мета­ловиробів працюють: С. - начальник цеху, а його племінни­ця - нормувальниця. Які принципи спільної служби родичів і свояків? Чи законні названі випадки спільної служби? Що повинен зроби­ти прокурор? Які наслідки порушення цих принципів?

35. С. була тимчасово прийнята на роботу вихователь­кою дитячого садка без зазначеним строку з 21 червня, а з 23 липня цього ж року була звільнена у зв'язку з закінченням строку тимчасової роботи. С. звернулася до суду з заявою про поповлення її на роботі, вказуючи, що при прийнятті па робо­чу вона домовилась із власником про роботу до вересня. На час звільнення С. була вагітна. Представник власника позову не визнав, зазначаючи, що С. не має спеціальної освіти для роботи вихователем у дитячому садку і могла буш прийнята на посаду тільки як тимчасовий працівник. Під час розгляду спорів встановлено, що посада, на яку була прийнята С, ва­кантна, а її звільнення викликане прийняттям на цю посаду К., яка має спеціальну педагогічну освіту.Чим регулюються умови праці тимчасових працівників? У чому їх особливості? Чи можна приймати працівника на тимчасову роботу, коли ця робота є постійною? Які пільги при звільненні встановлені для вагітних жінок і чи застосовані вони в даному випадку? Чи законне звільнення С, ?

36. При прийнятті на роботу інженера-конструктора А. начальник відділу кадрів запропонував включити до наказу умову про випробування терміном З місяці. Л. відмовився від такої пропозиції, посилаючись па те, що, по-перше, в його трудовій книжці є запис про роботу інжепером-конструктором вищої категорії протягом 15 років і відомості про заохочення (почесні грамоти, премії, цінні подарунки); по-друге, він закінчив університет з відзнакою; по-треге, го­тує кандидатську дисертацію за фахом. Начальник відділу кадрів звернувся до юрисконсульта з питанням: чи можна за цих обставин відмовити у прийнятті на роботу А., який не погоджується на випробування? Дати відповідь. Чи буде така відмова обгрунтова­ною?

37. Міністр видав наказ, відповідно до якого всім ке­рівникам організацій та підприємств галузі було заборонено приймати осіб, звільнених за порушення трудової дисципліни, осіб, які часто міняють місце роботи в будівельних організа­ціях та підприємствах сисі еми міністерства будівництва. Чи законний даний наказ? В яких випадках відмова в прийнятті на роботу є обгрунтованою?

38. інспектор відділу кадрів звернувся до юрискон­сульта з такими запитаннями.

1. При оформленні на роботу виявляється, що через якісь обставини працівник не має трудової книжки; є доку­менти, які підтверджують стаж роботи (у цілому — 4 роки і 5 місяців). Однак він стверджує, що його стаж становить 7 років, Як це оформити в трудовій книжці, заведеній на нього?

2. У працівника дуже багато заохочень, у книжці не­має місця для їх відображення. Як бути?

3. Працівниця пішла у відпустку по догляду за дити­ною до досягнення нею трьох років. Чи робиться про це запис у трудовій книжці? Дати відповідь на всі поставлені питання.

39. М. після закінчення Харківського державного тех­нічного університету був направлений на роботу як молодий фахівець на машинобудівний завод у м. Дебальцево Донець­кої обл. Директор заводу відмовив М. у прийнятті на роботу з тієї причини, що на наявне вакантне місце інженера прийнято іншого працівника, який проживає в даній місцевості і має квартиру. М. звернувся зі скаргою на незаконні дії директора до прокурора. Якою повинна буди відповідь прокурора? Чи законна відмова у прийнятті на роботу? В якому нормативному акті визначено статус молодого фахівця, його права та обов'язки?..

40. К. — студент стаціонару Одеського державного університету — одночасно працював на півставки лаборантом кафедри філософи. За академічну заборгованість його було відраховано з університету и одночасно звільнено з роботи. К. звернувся до суду з позовом про поновлення його на поса­ді. Суд. виходячи з того, що він працював за сумісництвом і звільнений у зв'язку з припиненням кавчання, визнав закон­ними дії власника. К. оскаржив це рішення в обласний суд.

Що являє собою сумісництво? Який порядок укладен­ня і припинення трудового договору про роботу за сумісни­цтвом? Якою повинна бути ухвала обласного суду?

41. Автотранспортне підприємство уклало з Н. угоду, про те, що він буде навчатися на курсах водіїв із стипендією підприємства, а після закінчення курсів відпрацює 2 роки. У грудні Н. закінчив курси і працював водієм 5 місяців, після чого в травні подав заяву про звільнення за власним бажанням і в червні залишив роботу. Директор звільнив його за прогул і подав до суду позов про відшкодування коштів, які були витрачені на його навчання. Н. проти позову заперечу­вав і просив змінити формулювання причини звільнення за власним бажанням.

Як вирішити справу? Чи є правомірним включення в трудовий договір таких умов? Яка відповідальність сторін за недотримання умов трудового договору?

42. К. влаштувався на роботу токарем-інструментальником VI розряду. Начальник цеху обіцяв йому щорічну від­пустку на 24 календарних дні за умови, що К. буде виконувати термінові завдання в надурочний час. Через 5 місяців роботи йому була надана чергова відпустка тривалістю 15 кален­дарних днів. К. звернувся до керівника з вимогою надати йо­му 24 дні відпустки у зв'язку з тим, що він неодноразово за розпорядженням начальника цеху в надурочний час викону­вав термінові завдання. Директор заводу заперечив проти ви­мог К. на тій підставі, що включення до договору такої вимо­ги є незаконним і начальник цеху не мав на це права. Які умови трудового договору визначаються його сторонами? Яке співвідношення цих умов з нормами трудово­го законодавства? Як буде вирішено даний спір?

43. С. була прийнята на роботу лаборантом в НДІ з окладом 100 грн. Через 4 місяці вона дізналася, що за схемою посадових окладів для працівників установлені оклади від 100 до 130 гри. У зв'язку з цим С. вимагала встановити їй оклад і 130 гри. і виплатити різницю за чотири місяці. Представник власника проти цього заперечував, указуючи, що С. не має спеціальної освіти і достатнього досвіду роботи. Як вирішити даний спір? Чи с правомірною ця умова трудовшо договору? Чи обгрунтовані вимоги С.?

44. К. влаштувався в плановий відділ інвестиційної компанії. Однак у зв'язку з тим, що роботою за спеціальністю він був зайнятий до І4-Ї години і, враховуючи його знання і досвід, власник поклав на нього такі додаткові обов'язки: складання посадових інструкцій, розробка плану соціального розвитку колективу, підведення підсумків економічною зма­гання, які він і викопував протягом 9 місяців. У своїй заяві до КТС (комісія по трудових спорах) К. вказав, що доручення йому додаткової трудової функції економіста виходить за ме­жі його трудового договору, і вимагав додаткової оплати за суміщення професій. Чи мае керівник право доручати виконання додатко­вих обов'язків? Який порядок суміщення професій? Яке рі­шення повинна винести КТС?

45. Наказом по торгово-закупельній базі 3. було прийнято на роботу комірником із трьохмісячним терміном випробування, однак через місяць 3. звільнили з роботи через те, що вона допускала помилки при оформленні документів, не розбиралася в асортименті товарів, які надходили до скла­ду, тощо. 3. звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі. Стало відомо, що на час розгляду справи в суді 3. завагітніла. Однак директор заперечував проти позову на тій підставі, що оцінку відповідності працівника роботі, яка йому доручається, дає директор. Як проводиться оцінка результатів випробування? Чи випиває вагітність 3. на рішення суду? Як потрібно вирішити спір?

46. При укладенні трудового договору з К. власник запропонував включити умову про випробування протягом трьох місяців з..метою перевірки відповідності К. дорученій посаді. К. аперечив проти випробування на тій підставі, що в трудовій книжці є всі дані про його кваліфікацію. В крайньо­му випадку він погоджувався на випробування протягом не більше одного тижня. Керівник звернувся до юрисконсульта підприємства з питанням, чи має він право відмовити К. у прийнятті на роботу. Який порядок установлення випробування при при­йнятті на роботу і як визначити його строк? Які відмови у прийнятті на роботу с обгрунтованими?

47. В. працювала завідуючою кафедрою педагогічного інституту. Коли закінчився п'ятирічний сірок обрання і В. виповнилося 65 років, їй було запропоновано перейти на по­саду професора кафедри, на що та дала свою згоду. Ректор видав наказ про переведення В. на цю посаду з місячним тер­міном випробування. По закінченні терміну В. було звільнено під приводом того, що вона не витримала випробування. Вважаючи звільнення незаконним, В. звернулася з позовом до суду про поновлення її на роботі. Який порядок установлення випробування професор­сько-викладацького складу вузів? Яким нормативним актом він регулюється? Як вирішити спір?

48. Робітника Л. прийняли на завод слюсарем VI роз­ряду з місячним випробувальним терміном. Після трьох тиж­нів роботи він був переведений в інший цех. При цьому кері­вник повідомив Л., що результати його випробування в першому цеху незадовільні і йому необхідно пройти випробування в іншому. Після того як Л. і в цьому цеху пропрацював три тижні, директор звільнив його як такого, що не витримав випробування. Л. звернувся до суду з позовом. Суд визнав дії директора правильними й обгрунтував це рішення тим, що Л. проходив випробування у двох виробничих цехах, у кожному з цих працював менше місяця, крім того, про незадовільні ре­зультати випробування в першому цеху Л. був повідомлений. Який порядок установлення випробувань при при­йнятті на роботу і які с строки випробування? Чи правильне рішення суду?

49. К. була прийнята па роботу вихователем у дитячий садок з місячним строком випробування. У зв'язку з тим. що завідувачка дитячого садка двадцять днів хворіла і не мала можливості оцінити ділові якості і відповідність К. доручсній роботі, завідуюча райвно запропонувала продовжити строк випробування ще на один місяць, на що остання дала письмо­ву згоду. Через півтора місяця після прийняття на робочу К. була звільнена як така, що не витримала випробування. Не погодившись з таким звільненням, К. звернулася до суду з по­зовом про поновлення па роботі. Свої вимоги вона мотивува­ла тим. Що за час роботи їй ніхто не зробив жодного заува­ження. Чи можливе продовження терміну випробування при прнішищті на роботу? Чи мас правове значення погодження сторін про продовження випробування? Як повинен вирішити справу суд?

50. В. працював в автобусному парку шофером-кондуктором автобуса в автоколоні № 4, яка обслуговувала міжміські перевезення. За отримання грошей з двох пасажирів і невидачу їм квитків наказом директора автобусного парку йому було винесено догану. Одночасно В. був переміщений в автоколону № 2, яка обслуговує внутрішньоміські перевезен­ня. В. звернувся у КТС з вимогою скасування наказу, але отримав відмову. Суд, до якого звернувся В., позов задоволь­нив частково: накладене дисциплінарне стягнення визнав необгрунтованим, оскільки з'ясував, що гроші з пасажирів брав не В., а його напарник, але переміщення в автоколону № 2 визнав обгрунтованим. В. оскаржив рішення в обласний суд. У своїй скарзі він посилався на те, що в даному випадку мало місце не переміщення, а переведення на іншу роботу. яке не могло бути здійснене без його згоди, бо змінилися ре­жим та умови праці, зменшився розмір премії.

Що мало місце в даному випадку: переведення чи пе­реміщення? Що є підставою для переведення, переміщення і зміни істотних умов праці? Як повинен вирішити справу об­ласний суд?

51. Л. працювала медичною сестрою в терапевтичному відділенні санаторію "Барвінок". У зв'язку з переходом на нові умови організації та оплати прані наказом головного лі­каря вона була переведена медсестрою в дитячі ясла того ж санаторію. Вважаючи рішення керівництва неправомірним, бо характер праці і режим роботи на новому місці відрізнявся від попередніх, Л. після розгляду питання в КТС звернулася з по­зовом до суду про поновлення на попередній роботі. Чи мае тут місце переведення на іншу роботу? Чи вправі керівник вимагати від Л. стати до роботи в дитячих яслах? Яким повинно бути рішення суду?

52. Директор КСП "Березівка" Харківської обл. видав наказ про переведення робітниці Ш. із садово-городньої в тваринницьку бригаду терміном на один місяць. Ш, з переведенням не погодилась і звернулася до суду з позовом про по­новлення її на колишній роботі, мотивуючи тим, що переве­дення було оформлено без її згоди і вже тричі раніше її пере­водили на цю роботу. В суді представник відповідача пояс­нив, що переведення викликане виробничою необхідністю у зв'язку з відсутністю доярок і з метою запобігання падежу худоби. Чи може мати місце переведення на іншу роботу без згоди працівника? Чи с в даному випадку підстава для переведеня? Якповинен вирішити справу суд?

53. Наказом від 14 січня директор Донецького комбі­нату побутових послуг перевів майстра чоловічої перукарні № 91 А. в перукарню №55 того ж комбінату, розташовану в іншому районі міста. Це рішення мотивоване тим, що А. не­одноразово сварилася з колегами і загальні збори трудового колективу перукарні № 91 прийняли рішення про її перемі­щення в інше місце з мстою нормалізації соціально-психологічного клімату колективу. А. від переміщення відмо­вилась і звернулася до суду з позовом про поновлення на по­передній роботі. У заяві позивачка зазначила, що перукарня № 35 розташована в іншому районі міста, а це пов'язано з до­вгим переїздом, крім того, знаходиться вона в малолюдній мі­сцевості, отже і заробіток значно нижчий. Що мае місце є даному випадку: переведення чи пере­міщення? Яке правове значення має рішення трудового колективу? Як повинен вирішити справу суд?

54. Лікар-стоматолог медоб'єднання при ХЕМЗі нака­зом головного лікаря бус переведений на роботу з медичного пункту безпосередньо в цех. де було обладнане нове приміщення для прийому хворих. С. від переведення відмовився і роботи не розпочав. Головний лікар лікарні, вважаючи, що мало місце переміщення лікаря на інше робоче місце, а не пе­реведення, звільнив його з роботи. С. звернувся до суду з по­зовом про поновлення його на роботі в медпункті. Під час су­дового засідання виявилося, що в медпункті С. протягом 16 років працював хірургом, в цеху йому доручили проводити і лікування зубів. Чи підлягає позов задоволенню?

55. В. працювала на Херсонському рибкомбінаті коче­гаром котельної бондарного цеху. У зв'язку з тим, що наказом вищестоящого органу котельні рибкомбінату було об'єднано в єдине паросилове господарство, директор 10 травня видав наказ про переведення В. кочегаром гуртожитку того ж ком­бінату, оскільки умови праці не змінюються. Проти перемі­щення В. заперечувала, бо як кочегар котельної бондарного цеху вона мала додаткову відпустку строком 12 днів за шкід­ливі умови праці, а кочегаром гуртожитку надається додатко­ва відпустка лише на 6 днів. Крім того, нове місце роботи розташоване далеко від дому В., і через хворобу їй важко туди добиратися. Чи має місце переведення на іншу роботу? Чи об­грунтовані заперечення В. ? Як вирішити спір?

56. Г. працював у складі комплексної бригади в кам'яному кар'єрі виробничого об'єднання на посаді поміч­ника машиніста екскаватора. Протягом весняного та літнього періоду Г. працював у дві зміни. 30 жовтня він був переведе­ний на роботу в одну зміну (першу), бо робота в другу зміну у зв'язку з тим, що почало рано темніти, виявилася неефектив­ною. Г. не погодився з таким розпорядженням власника, не розпочав роботу і через це був звільнений за прогул без пова­жних причин. Чи мае право Г. відмовлятися від роботи в нових умо­вах?

57. Ф. працювала у виробничій бригаді полірувальни­цею II розряду з оплатою праці на підставі єдиного наряду за кінцевими результатами праці бригади. Розпорядженням на­чальника цеху, виданим з урахуванням рішення загальних зборів колективу бригади, її було виведено зі складу бригади і переміщено на роботу за індивідуальним нарядом. Ф. зверну­лася до суду з позовом про поновлення на роботі в колективі бригади, вважаючи, що в даному випадку має місце переве­дення на іншу роботу без її згоди, оскільки це потягло за со­бою істотне зменшення заробітної плати. Крім того, виведен­ня її з бригади здійснено без законних підстав. Представник відповідача проти позову заперечував, указуючи, що спеці­альність та кваліфікація Ф. не змінилися, а менше заробляти вона стала тому, що в бригаді краща організація праці і вища продуктивність. До того ж були всі підстави вимагати виклю­чення Ф. зі складу бригади, бо вона своєю поведінкою погір­шувала психологічний клімат у колективі, вчиняла сварки, ображала членів бригади. Чи має місце в даному випадку переведення на іншу роботу? В яких випадках колектив бригади мас право вима­гати від власника виведення працівника зі складу бригади? Як вирішити справу по суті?

58. Після сварки, яка виникла з одним із співробітни­ків інституту, Н. звернувся до власника з проханням звільни­ти нього з посади, яку він займав. Коли наступного дня Н. став вимагати свою заяву про звільнення назад, власник йому від­мовив, посилаючись на те, що ще вчора видано наказ про його звільнення за угодою сторін.

Чи мало місце в даному випадку звільнення за угодою сторін? Чи має право Н. відкликати свою заяву про звільнен­ня? Як вирішити спір?

59. Директор універсаму видав наказ: "Іванчука М.М. прийняти на тимчасову роботу строком на І місяць". Після закінчення терміну обставини вимагали продовження роботи, й Іванчук продовжував працювати ще один місяць. По закін­ченні двох місяців він був звільнений як тимчасовий праців­ник. Іванчук звернувся з позовом про поновлення на роботі в Київський районний суд. Суд йому в позові відмовив, моти­вуючи тим, що строк його роботи не перевищував двох міся­ців. Іванчук оскаржив рішення в обласний суд. Який працівник вважається тимчасовим? Які особли­вості правового регулювання праці тимчасових працівників? Якою повинна бути ухвало обласного суду?

60. Наказом директора школи Д. було прийнято на ро­боту кочегаром у школу .№ 35 з 16 жовтня на період опалю­вального сезону. Д. став вимагати виплатити йому компенса­цію за невикористану відпустку і після відмови директора звернувся в КТС. Який трудовий договір було укладено з Д.? Чи підлягає його позов задоволення?

61. Наказом по заводу від 22 лютого К. була прийнята на визначений строк товарознавцем відділу забезпечення Норильського гірничо-металургійного комбінату. У зв'язку з закінченням строку договору К. звільнили і їй було виплачено вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку. За­перечуючи проти звільнення, К. заявила власнику, що вона вагітна і це підтверджує довідка медичної установи. Власник підприємства пояснив К.. що вона була прийнята на роботу на певний строк і на її звільнення є згода профспілки. К. зверну­лася з позовною заявою до районного суду про укладення трудового договору на новин строк, оскільки посада її не ско­рочувалася. Який порядок припинення трудового договору, укладе­ного на визначений строк? Які умови збереження робочого місця за працівником на Далекій Півночі? Як повинен вирішиті справу суд?

62. Тесляр Л. працював за строковим договором на будівництві. По закінченні строку договору він подав заяву з проханням про звільнення. Начальник будівельного управ­ління вмовив його попрацювати ще, бо в управлінні немає кваліфікованих теслярів, а треба закінчити будівництво вели­кого об'єкта. Через три місяці після заяви про прийняття на роботу Л. був виданий наказ про звільнення його з роботи у зв'язку з закінченням строку договору. Л. звернувся до ра­йонного суду з позовом про поновлення на роботі, вказуючи на те, що він просив про звільнення весною, але начальник будівельного управління не відпустив його, тепер обставини змінились і він вирішив продовжити працю на будівництві ще на один рік. Робоче місце на будівництві залишилося вакант­ним. У чому особливість правового становшца працівника, який уклав строковий договір? Який порядок припинення тру­дового договору? Чи молена вважати наказ начальника за­конним?

63. Кухар ресторану В. 25 березня подала заяву з про­ханням звільнити її у зв'язку з переведенням чоловіка в іншу місцевість. 7 квітня В. на роботу не вийшла і. як з'ясувалося, того ж дня виїхала. Коли за її проханням було вислано трудо­ву книжку, вона виявила такий запис. "Звільнена за п. 4 ст. 40 КЗпП України". Дізнавшись,про зміст цієї статті, В. звернулася до прокурора зі скаргою на дії власника. Який порядок розірвання трудового договору за ініці­ативою працівника при наявності такої причини, як у В.? Чи законне звільнення В. за прогул? Яку відповідь повинен дати їй прокурор?

64. Г., яка працювала комірником інституту фізичної культури, наказом директора від 3 квітня була звільнена з ро­боти за ст. 38 КЗпП за особистим бажанням. Г. звернулася в суд з позовом до інституту про поновлення на роботі та стяг­нення заробітної плати за час вимушеного прогулу, зазна­чивши, що заява про звільнення за особистим бажанням булла подана нею у зв'язку з неприязними стосунками з ректором інституту. Під час судового засідання було встановлено, що Г. неодноразово повідомляла контрольні органи про існуючі в інституті фінансові порушення, про неналежну постановку обліку та списання матеріальних цінностей, про неправильну поведінку окремих працівників інституту, вживання ними спиртних напоїв. Про ллети Г. Стало відомо ректору, і це ви­кликало його незадоволення, хоча до цього часу за сумлінну працю Г. мала заохочення, до дисциплінарної відповідальнос­ті не притягалася. Факти вимушеного звільнення Г. з роботи підтверджені свідченнями двох свідків, а також двома заява­ми Г. про звільнення, в одній з яких вона прямо зазначає, що вимушена звільнитися. Представник вузу просив у позові відмовити, оскільки вимога Г. необгрунтована. Що є підставою для звільнення за власним бажанням? Чи обгрунтована вимога Г.? Яким повинно бути рішення суду?

65. Інженер головного конвейєра В. 25 кзітня подав заяву про звільнення за власним бажанням. 28 квітня він по­дав наступну заяву, в якій повідомив про скасування своєї по­передньої заяви через те, що він передумав залишати роботу. Проте в цей же день наказом по підприємству його звільнили з роботи за власним бажанням на підставі заяви від 25 квітня. Вважаючи звільнення незаконним, В. звернувся до суду з по­зовом про поновлення на роботі й оплату часу вимушеного прогулу. В суді представники власника заперечували протии вимог В., мотивуючи тим, що на його робоче місце запроше­ний у порядку переведення за узгодженням між керівниками інженер Г. з іншого заводу. Чи законне звільнення В. ?

66. К. звернувся 5 січня з письмовою заявою до влас­ника підприємства, де працював рахівником, із проханням звільнити його з роботи, бо він має намір перейти в іншу установу на посаду бухгалтера. 25 березня власник видав на­каз про звільнення К. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП України). К. оскаржив звільнення, при цьому пояснюючи, що посада, на яку він збирався перейти в січні, вже зайнята. Який порядок звільнення за власним бажанням? Чи підлягає вимога задоволенню?

67. Молодий фахівець Н. був направлений у науково-виробничс об'єднання на посаду інженера-конструктора. Че­рез рік вік звернувся в КТС з вимогою про розірвання трудо­вого договору на тій підставі, що власник не використовує його за спеціальністю і не надає йому житла. КТС і профспіл­ка відмовили Н. у задоволенні вимог, оскільки як молодий фахівець він зобов'язаннії пропрацювати в об'єднанні три ро­ки. Не погодившись з таким рішенням, Н. залишив роботу в об'єднанні і вступив на роботу в НДІ. Генеральний директор об'єднання звернувся до прокуратури зі скаргою, в якій про­ сив вжити заходів до повернення Н. на роботу в об'єднанні. За протестом прокурора Н. було звільнено з роботи в НДІ. Він звернувся з позовом до суду про поновлення на роботі в НДІ, зазначаючи, що власник об'єднання порушував умови трудо­вого договору, а з НДІ його звільнено без згоди профспілки. Який порядок розірвання трудового договору за ініціативою молодого фахівця? Чи обгрунтований протест про­курора? На яках підставах Н. міг бути звільнений з НДІ? Як повинен вирішити справу суді.

68. С. працювала контролером в ощадній касі й отри­мувала пенсію за віком. Після конфлікту з клієнтом 16 січня вона подала заяву про звільнення з цього ж дня і наступного дня на роботу не вийшла. Внаслідок цього за згодою проф­спілки С. було звільнено за прогул. Вона звернулася до суду з позовом про зміну формулювання причини звільнення, вказа­вши, що вона пенсіонерка і має право залищити роботу в зру­чний для неї час без відпрацювання потрібного терміну. Вла­сник проти позову заперечував на тій підставі, що С. неодно­разово попереджували про необхідність відпрацювати дво­тижневий строк після подання заяви про звільнення і вимага­ти розірвання трудового договору в будь-який строк вона не має праза, бо таким правом вже одного разу скористувалася в минулому році. Який порядок розірвання трудового договору за ініці­ативою працівника? Як повинен вирішити справу суд?

69. К. працювала на дослідному підприємстві підсоб­ною робітницею І розряду інструментальної дільниці. Нака­зом власника трудовий договір було розірвано за п. 6 ст. 36 КЗпП України через її відмову від продовження роботи у зв'язку з істотною зміною умов праці. Вважаючи звільнення неправомірним, К. звернулася до суду з позовом про понов­лення її на роботі. Свої вимоги вона мотивувала тим, що вла­сник змінив їй режим праці (раніше вона прибирала двічі на день і могла регулювати прихід та залишення роботи), а та­кож тим, що для її звільнення потрібна попередня згода проф­спілкового комітету, а вона звільнена без його згоди. Чи може керівник в односторонньому порядку зміни­ти працівнику істотні умови праці? Як повинен вирішити справу суд?

70. У зв'язку зі скороченням апарату міністерства був звільнений інспектор контрольно-інспекторської групи П. На його посаду було призначено О., який працював перед цим інспектором планового відділу того ж міністерства і посаду якого було скорочено. П. звернувся до суду з позовом про по..... ......но за п. 2 ст. 40 КЗпП у зв'язку з невідповідністю займаній посаді за результатами атестації. У наказі зазначалося, що у К. відсутні належна кваліфікація, необхідні знання і навички, що виключає можливість належного виконання покладених на неї обов'язків. Одним із доказів невідповідності є матеріали атестації. К. звернулася в суд з позовом про поновлення на роботі з тих мотивів, що згідно з посадовою інструкцією ін­женера з електроматеріалів відділу матеріально-технічного забезпечення до її обов'язків входило забезпечення підприєм­ства матеріалами. Як видно з протоколу засідання атестацій-ної комісії, запитання членів комісії не стосувалися її посадо­вих обов'язків, а також перевірки кваліфікації і ділових якостей. Зі змісту протоколу незрозуміло, на підставі яких да­них комісія дійшла висновку про невідповідність К. посаді, яку та займала. У справі відсутні відомості про те, коли і з якої причини вона неналежним чином виконувала свої обов'язки. Директор не навів конкретних прикладів упущень у роботі, пов'язаних із недостатністю кваліфікації, навичок і знань. Як оцінюється робота атестованого? Чи обгрунто­вані вимоги К. ? Як повинен суд вирішити справу?

76. Г. працювала маляром-штукатуром БМУ-І32. Во­на часто хворіла й ЛЛК дійшла висновку, що ця робота про­типоказана за станом її здоров'я. Перейти на іншу роботу во­на відмовилась і за згодою профкому була звільнена за п. 2 ст. 40 КЗпП. Г. звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі, мотивуючи свої вимоги тим, що доручену їй роботу вона виконувала, ніяких зауважень не мала, а на іншу роботу переходити не бажає, бо там менша заробітна плата, а на її утриманні двоє дітей, яким один і чотири роки. Чи обов'язковий висновок ЛЛК для директора? Чи вправі Г. відмовитися від переведення на іншу роботу? Як суд повинен вирішити справу?

77. Наладчик Запорізького автозаводу К. під час робо­ти одержав травму і був визнаний інвалідом 3-ї групи. На­чальник цеху, в якому працював К., вважаючи, що останній у зв'язку зі зниженням працездатності не може належно вико­нувати свою роботу, видав наказ пропереведення його на легку роботу. К. відмовився від переведення і був звільнений за п. 2 ст. 40 КЗпП. Він звернувся з позовом до суду про по­новлення на роботі, мотивуючії свої вимоги тим, що за ви­сновком МСЕК ця робота йому не протипоказана. Чи підлягає його вимога задоволенню? Чи мав право начальник цеху переводити К. на іншу роботу? Чи є інвалід­ність підставою для звільнення за п. 2 ст. 40 КЗпП?

78. Викладач фізики технікуму П. за результатами атестації був визнаний таким, що не відповідає займаній по­саді, і через три місяці по закінченню навчального року був звільнений за п. 2 ст. 40 КЗпП. Не погодившись, він звернувся до районного суду з позовом про поновлення на роботі, де за­значив, що був ознайомлений з відгуком-характеристикою лише за тиждень до атестації і йому не пропонували іншу ро­боту в технікумі. Представник директора проти позову запе­речував, оскільки П. систематично без поважних причин не виконував своїх трудових обов'язків, за що до нього були за­стосовані заходи дисциплінарного і громадського стягнення. Іншу роботу йому не пропонували, бо в технікумі вакантними були тільки робочі місця двірника і вахтера-швейцара. Чи дотримані правила проведення атестації? Чи вправі суд не погодитися з висновком атестаційної комісії? Як повинен вирішити справу суд? Яким нормативним актом регулюється питання проведення атестації?

79. За появу на роботі в нетверезому стані Г. перенес­ли чергову відпустку на зимовий час і позбавили його премії за місяць. Через два тижні він знову з'явився на роботі в не­тверезому стані і за згодою профкому був звільнений за сис­тематичне порушення трудової дисципліни на підставі п. 3 ст. 40 КЗпП. Г. звернувся до суду з позовом про поновлення його на роботі. Чи є підстави для звільнення Г.? Яке рішення повинен винести суд?

80. К. на 20 хвилин запізнився на роботу. За це на за­ гальних зборах відділу йому було оголошено товариське за­уваження. Через два дні він знову запізнився на роботу, Але вже на півтори години, за що і був звільнений на підставі п. З ст. 40 КЗпП. Він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Чи є в діях К. систематичність невиконання трудо­вих обов’язків? Як повинен вирішити справу суд?

81. Програміста Л. було звільнено з роботи за п. З ст. 40 КЗпП за неодноразове порушення дисципліни праці. У наказі про звільнення зазначалося, що Л. останнім часом мав три дисциплінарних стягнення і тому заслуговує звільнення. Вважаючи звільнення необгрунтованим, Л. звернувся до суду з позовом про поновлення його на роботі і стягнення заробіт­ної плати за вимушений прогул. Свої вимоги він мотивував тим, що від нього жодного разу не вимагали пояснень, про попередні стягнення він нічого не знав, а за останнє порушен­ня йому винесли сувору догану і звільнили з роботи (це стяг­нення занесено в трудову книжку).Розкрити поняття систематичного порушення дис­ципліни праці. Чи має значення для правильного звільнення Л. та обставина, на яку він посилається? Як повинен вирішити справу суд?

82. Токар Б. 2 червня в робочий час виточував запчас­тину для свого автомобіля і тому не виконав норми виробітку. 10 червня він знову виготовляв деталь для себе і зламав ста­нок. 12 червня директор оголосив йому сувору догану за невиконання норми виробітку без поважних причин, а 13 чер­вня звільнив за зіпсуття станка за п. З ст. 40 КЗпП. Б. звернув­ся до суду з позовом про поновлення на роботі. Чи допустив Б. систематичне порушення трудової дисципліни? Чи мав право директор його звільнити? Як пови­нен вирішити справу суд?

83. Комендант гуртожитку 3. неодноразово одержува­ла усні зауваження від проректора по господарській частині. В травні 1997 р. на неї було накладено стягнення в наказі, в березні 1998 р. оголошено сувору догану. В січні 1999 р. у зв'язку з відмовою 3. прийняти й описати одержані меблі рек­тор поставив перед профспілковим комітетом питання про згоду на звільнення 3. за систематичне порушення дисциплі­ни. На засіданні профспілкового комітету з'ясувалося, що між З. і проректором склалися неприязні стосунки, які створювалиненормальні умови і заважали роботі. З. просила профком не давати згоди на звільнення, оскільки перше стягнення на неї було накладене ще у 1997 р. Визначити поняття систематичного порушення дис­ципліни праці. Чи вправі профсоюзний орган не дати згоди на звільнення З.?

84. Слюсар-інструментальник Г. у зв'язку з виробни­чою необхідністю був переведений на один місяць у слюсарі-наладчики. Не погодившись з таким переведенням, Г. вийшов на свою попередню роботу, але до неї допущений не був, оскільки начальник цеху вважав, що Г. повинен працювати слюсарем-наладчиком. Г. пішов з роботи, а на другий день за згодою профкому був звільнений за прогул. Він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі, вважаючи, що пе­реведення на іншу роботу здійснюється лише за згодою пра­цівника. Що таке прогул?. Чи мав право начальник цеху не допустити Г до роботи? Як повинен вирішити справу суд?

85. Слюсар ЖБК-4 І. у нетверезому стані вчинив свар­ку у квартирі пожильця, де ремонтував водяне опалення. За ці дії його було засуджено судом за ст. 208 КК до одного року умовно. У зв'язку' з відсутністю на роботі в період слідства його звільнили за прогул за п. 4 ст. 40 КЗпП. І. подав до суду позов про поновлення на роботі і виплату заробітної плати за вимушений прогул. Яким повинно бути рішення суду? Чи обгрунтоване звільнення І. з роботи?

86. До суду з позовом про поновлення на роботі звер­нувся столяр відділу капітального будівництва лісосплавної контори Г., якого було звільнено за прогул. Позивача перевели на роботу штукатуром у зв'язку з виробничою необхідністю на два місяці. Від переведення Г. відмовився і не вийшов на роботу, за що і був звільнений. Що вважається прогулом? Чи обгрунтована відмова Г. від переведення? Як повинен вирішити справу суд?

87. Р. працював шофером науково-виробничого об'єднання "Луч". За прогул без поважних причин у грудні 1998 р. йому була винесена догана, за запізнення на роботу усічні 1999 р. йому знову винесли догану. Не зважаючи на за­стосовані до нього дисциплінарні стягнення, Р. продовжував порушувати трудову дисципліну. В березні 1999 р. він само­вільно залишив роботу на 3 год. раніше, через що за згодою профкому його було звільнено за прогул. Р., вважаючи при­чиною свого звільнення неприязне ставлення до нього дирек­тора, звернувся в суд з позовом про поновлення на роботі і виплату заробітної плати за вимушений прогул. Суд відмовив йому, зазначивши, що підстава для звільнення була, але за п. 4 ст. 40 КЗпП, а не за п. З і відповідно до цього змінив фор­мулювання причини звільнення. Чи були підстави для звільнення Р. за п. 4 ст. 40 КЗпП? Чи були підстави для його звільнення за п. З ст. 40 КЗпП? Чи вправі суд змінити формулювання причини звіль­нення?

88. Т., яка працювала майстром перукарні, 2 вересня подала заяву про звільнення за власним бажанням і наступно­го дня припинила роботу. 9 жовтня за згодою профкому вона була звільнена з роботи за прогул. Т. звернулася з позовом до суду про зміну формулювання причини звільнення. Суд від­мовив їй у задоволенні вимоги, зазначивши, що самовілне залишення роботи без дозволу керівника після подачі заяви про звільнення за власним бажанням є прогул. Т. подала ка­саційну скаргу в судову колегію з цивільних справ обласного суду. Чи має місце в даному разі прогул? Чи дотримано по­рядок звільнення за прогул? Чи підлягає скарга задоволенню?

89. К., який працював майстром БМУ, був звільнений за прогул. Він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі, де пояснив, що з 9 до 20 жовтня він дійсно не виходив на роботу, а шукав собі нову роботу, оскільки у нього з на­чальником склалися неприязні стосунки. Крім того, його не запросили на засідання профкому, на якому розглядалося пи­тання про звільнення. Які причини невиходу працівника на роботу вважаю­ться поважними? Чи обов'язкова присутність працівника на засіданні профкому, де розглядається питання про згоду на звільнення? Як вирішити спір?

90. С. прохворіла 4 місяці і 3 дні. Директор універмагу звільнив її за п. 5 ст. 40 КЗпП. У своїй заяві про поновлення на роботі С. повідомила, що вона — єдиний працездатний член сім'ї і на її утриманні після смерті чоловіка знаходяться двоє малолітніх дітей. При розгляді справи встановлено, що під час хвороби С. її заміняла інша продавщиця того ж уні­вермагу. Чи є підстави для звільнення С. ? Як повинен вирішити справу суд?

91. К., яка працювала офіціанткою ресторану "Центральний", була звільнена за п. 5 ст. 40 КЗпП у зв'язку з тим, що внаслідок хвороби вона була на лікарняному листі 4 місяці 10 днів і продовжує хворіти. Через місяць вона виліку­валася, звернулася з позовом до суду про поновлення на ро­боті, зазначаючи, що під час її хвороби ресторан був закритий на капітальний ремонт і на півроку всі працівники у зв'язку з простоєм були переведені на іншу роботу. Чи е підстава для звільнення К. ? Який порядок звіль­нення на цій підставі? Як повинен вирішити справу суд?

92. С. працювала в КСП на посаді інженера з техніки безпеки. Наказом директора КСП від 12 жовтні 1998 р. Вона була звільнена з роботи за п. 6 ст. 40 КЗпП. На її посаду при­йняли Я, яка в листопаді 1996 р. була обрана звільненим го­ловою профспілкового комітету радгоспу і в жовтні 1997 р. від цих обов'язків звільнена у зв'язку з закінченням строку повноважень. С, не погодившись із звільненням і вважаючи дії директора радгоспу незаконними, звернулася до суду з по­зовом про поновлення на роботі на попередній посаді інжене­ра з техніки безпеки і стягнення з відповідача середнього за­робітку за час вимушеного прогулу. Чи законне звільнення С. ? Яке рішення повинен винес­ти суд?

93. Сантехнік Н., перебуваючи у нетверезому стані, вчинив скандал у квартирі пожильця, куди його запросили для ремонту стояка, що лопнув. За це він був засуджений до умовної міри покарання за хуліганство. Начальник ЖЕКу, одержавши згоду профспілкового комітету, звільнив Н. за п. 7 ст. 40 КЗпП. Вважаючи своє звільнення неправильним, бо він був засуджений умовно без заборони працювати сантехніком, Н. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі і стягнення заробітку за час вимушеного прогулу. Чи допустив Н. невиконання своїх трудових обоє'язків? Чи-були підстави для застосування до нього п. 7 ст. 40 КЗпП? Як повинен вирішити справу суд?

94. Слюсар 3. 20 вересня був звільнений за прихід на роботу у стані наркотичного сп'яніння. Підставою для звіль­нення став акт, складений майстром, бригадиром і профоргом бригади про те, що 3. 17 вересня був на роботі у стані нарко­тичного сп'яніння. Про це свідчили гарячковий блиск очей, розширені зіниці, часто дихання, почервоніле обличчя. Крім того, вони бачили, , як 3. пив якісь таблетки. 3. звернувся до суду з позовом про понозлення на роботі, за­значавши, що 17 вересня у нього боліла голова, була висока температура, але на роботу він вийшов. На роботі вживав таблетки аспірину. Що може бути доказом наркотичного сп'яніння? Як повинен вирішити справу суд?

95. Комірниця відділу збуту заводу "Ера" Р. була зві­льнена з роботи за п. 8 ст. 40 КЗпГІ за розкрадання двох пачок прального порошку. Для обгрунтування звільнення директор послався на рішення товариського суду, за яким на Р. Було накладено штраф. Факт здійснення розкрадання був підтвер­джений актом вилучення у неї на прохідній двох пачок прального порошку і свідченням двох свідків. Вважаючи зві­льнення необгрунтованим, Р. пояснила, що розкрадання не було, а знайшла вона ці пачки по дорозі, хотіла їх здати охо­роні, вартість їх незначна, в об'єднанні вона працює 22 роки. Р. звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі і стягнення заробітку за вимушений прогул. В яких випадках обгрунтоване застосування п. 8 ст. 40 КЗпП? Чи мае власник підставу для звільнення Р.? Яким повинно бути рішення суду?

96. Слюсар П. після закінчення робочого дня повер­нувся на підприємство з метою викрадення деталей для дитя­чого велосипеда. Під час спроби винесення їх через прохідну він був затриманий працівниками охорони, які склали акт і направили його директорові для вжиття заходів. Директор то­го ж дня видав наказ про звільнення П. за н. 8 ст. 40 КЗпП. П. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. В суді вій пояснив, що деталі взяв для ремонту дитячого велосіпеда, бо не зміг їх купити у крамниці. Чи законне звільнення П.? Чи дотриманий порядок йо­го звільнення?

97. З вини К., завідувачки відділу обліку та розподілу тари бухгалтерії торгу, мали місце грубі порушення під час проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей у крамниці №27. Головний бухгалтер зажадав від неї пояснень і, вважаючи, що вона подає поганий приклад підлеглим, під­готував проект наказу про її звільнення за п. 1 ст. 41 КЗпП. Юрисконсульт відмовився завізувати цей проект, пояснюючи, що К. не може бути звільнена на цій підставі. Хто і за що може бути звільнений за п. 1 ст. 41 КЗпП?

98. А., який працював начальник відділу кадрів ГРЕС, був звільнений за те, що видав робітникові М. довідку про ро­боту на ГРЕС з 1996 р. по 1998 р., хоча практично той працю­вав з 1996 р. по 1997 р. Довідка була видана для рішення пи­тання про призначення пенсії. Вважаючи звільнення незакон­ним, А. звернувся в правову інспекцію. Що може слулсити підставою для звільнення в дано­му випадку? Який порядок звільнення?

99. Г. працювала бібліотекаркою в школі. Під час ін­вентаризації було встановлено, що вона замінила книжки, які мають великий попит, на інші книжки такої ж вартості. За згодою профкому її було звільнено за п. 2 ст. 41 КЗпП. Звер­нувшись до суду з позовом про поновлення на роботі, Г. незаперечувала факту підміни книжок, зазначила, що договір про повну матеріальну відповідальність з нею не укладався, матеріального збитку школі вона не завдала. Що є підставою для звільнення за п. 2 ст. 41 КЗпП? Чи є такі підстави в діях Г. ? Як вирішити справу?

100. Суд відмовив у позові про поновлення на роботі продавцеві крамниці А., звільненому у зв'язку із втратою до­віри. Своє рішення суд мотивував тим, що у вихідний день А. зрубав у лісі дві ялинки, перевіз їх додому, цим самим посяг­нувши на державне майно, отже, йому не можна довіряти ма­теріальні цінності і на роботі. А. оскаржив рішення в облас­ний суд. Чи є в даному разі підстава для звільнення у зв 'язку із втратою довіри? Хто може бути звільнений на цій підставі? Якою повинна бути ухвала суду?

101. Викладачку середньої шкоди С. було звільнено за здійснення нею вчинків, не сумісних із посадою вчителя. Во­на була груба з учнями, давала їм запотиличники, на уроках їла апельсини, в'язала. Крім того, вона нетерпимо ставилася до колег. Так, учителів П. і Т. своїми критичними зауважен­нями вона неодноразово доводила до сліз. Директор школи поставив питання про звільнення С. Професійна спілка дала на це свою згоду, і наказом С. була звільнена на підставі п. З ст. 41 КЗпП. С. звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі. Для обгрунтування своїх вимог вона зазначила, що з директором школи у неї склалися неприязні стосунки і що звільнити її до кінця навчального року він не вправі. Хто може бути звільнений на цій підставі? Що є під­ставою для звільнення за п. З ст. 41 КЗпП? Як вирішити справу по суті?

102. С. — касирка по продажу квитків на залізнично­му вокзалі, була звільнена за грубее поводження з пасажирами. Вона звернулася зі скаргою у дорпдрфкем про поновлення на роботі, оскільки раніше до дисциплінарної відповідальності не притягалась, у Кодексі законів про працю такої підстави для звільнення немає, згоди на звільнення профком не давав. Наскільки обгрунтовані доводи С. ? Яка буде відповідь на її скаргу?

103. Завідуюча відділенням дитячої поліклініки А. грубо поводилася з хворими дітьми та їх батьками. На неод­норазові скарги головний лікар ніяких заходів не вживав. Про все це було надруковано в статті місцевої газети. Обком профспілки медичних працівників почав вимагати від голов­ного лікаря звільнення А. Того ж дня вона була звільнена і звернулася до юридичної консультації. Яка професійна спілка вправі вимагати розірвання трудового договору? Який порядок розірвання трудового до­говору на цій підставі? Яка буде відповідь юриста?

104. С. згідно з наказом був звільнений за власним бажанням з 5 серпня. Він подав у відділ кадрів обхідний лист без підпису голови профкому, комірника і завідуючого біб­ліотекою. Інспектор відділу кадрів запропонувала знятися з профспілкового обліку, здати книги в бібліотеку, здати в ко­мору електродриль, видану йому для користування, інакше вона не видасть йому трудову книжку. Через те, що голова профкому був у відпустці, бібліотечні книжки С. загубив, а дриль зламав, обхідний лист йому не підписали і трудову книжку та належну йому заробітну плату не видали. 29 жовт­ня С. звернувся в КТС з вимогою зобов'язати директора вида­ти йому трудову книжку і належну до сплати суму. Який порядок проведення розрахунку зі звільнюваним? Коли працівникові повинні видати трудову книжку і провести розрахунок? Як бути з відшкодуванням шкоди, заподіяної втратою книг і зіпсуттям дрилі? Яким повинно бути рішен­ня КТС?

105. 3., який працював на заводі "Верстатоінструмент", 2 березня був письмово попереджений про наступне звільнення за скороченням штату. 3. знайшов собі роботу за фахом в НДІ і за погодженням керівників 4 квітня був звіль­нений за п. 5 ст. 36 КЗпП у зв'язку з переведенням в НДІ за погодженням між керівниками. 3. почав вимагати сплати ви­хідної допомоги в розмірі середньомісячного заробітку. Ди­ректор відмовив на тій підставі, що 3. звільнений не за п. 1 ст. 40 КЗпП і тому права на допомогу не має. Як повинен бути сформульований запис про причину звільнення? Як вирішується питання про сплату вихідної до­помоги при звільненні? Як буде вирішено спір?

106. К., який працював комірником на заводі, 8 серпня подав заяву про звільнення за власним бажанням. 9 жовтня він залишив роботу, але видати трудову книжку директор відмовився, мотивуючи це тим, що нового працівника підшу­кати не вдалося, тому передавати матеріальні цінності нікому. Після звернення в КТС, де його вимоги не були задоволені, 15 листопада К. звернувся до суду з позовом про поновленняна роботі і стягнення заробітної плати за час затримки видачі трудової книжки, бо без неї він не зміг улаштуватися на робо­ту, і безперервний трудовий стаж перервався. Коли працівникові повинно видаватися трудова кни­жка? Яка відповідальність заводу за затримку видачі трудо­вої книжки? Як вирішити даний спір?

107. П. 18 вересня був звільнений з роботи і в цей же день отримав трудову книжку, але у видачі належних йому при звільненні грошей було відмовлено через те, що він не здав спецодяг та інструмент. Після звернення до КТС, П. 29 жовтня подав до суду позов про стягнення відрахованої суми й середнього заробітку за час вимушеного прогулу, ви­кликаного затримкою розрахунку з ним при звільненні, бо це позбавило його можливості переїхати в іншу місцевість і влаштуватися там на роботу. Як здійснюється розрахунок із звільненим? Як прова­диться розрахунок із звільненим при наявності спору про розмір належних працівникові сум? Як суд повинен вирішити спір?

108. До юридичної консультації звернулися працівни­ки приватної фірми за вирішенням питання їх звільнення з роботи. Єдиний власник і директор фірми помер 28 листопада 1996 р. по дорозі на роботу. Всі документи фірми, трудові книжки працівників, ключі від приміщень передані дружині та доньці померлого. Фірма фактично припинила діяльність, спадкоємці власника не бажають продовжувати його справу. Працівники фірми залишилися без роботи, чекати звільнення спадкоємцями через 6 місяців після смерті власника вони не мають можливості. Ураховуючи викладене, працівники вищеназваної приватної фірми звертаються з проханням надати роз'яснення щодо порядку звільнення працівників фірми до закінчення 6-місячного строку з дня смерті власника. Як вирішити дане питання?

Нормативні акти та література

Конституція України. - К., 1996.

КЗпП України. - Харків: Консум. 1999.

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник. -Харків: Консум, 1998.

Венедиктов В.С. Конспект лекций по трудовому праву Украйни: Учебн. пособие для вьісших учебнмх заведений. -Харьков: Консум, 1998.-Ч. 1.

Сьіроватская Л.А. Трудовое право: Учебник. - 2-е изд., перераб. и доп. - М: Юристь, 1998.

Российскос трудовое право: Учебник для вузов. - М: Изд. группа Норма-ИНФРА»М, 1998.

Киселев И.Я. Зарубсжное трудовое право: Учебник для вузов. - М.: Изд. группа Норма-ИНФРА«М, 1998.