Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика підручник.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розподіл засуджених, яким визначено за вироком суду примусове лікування, за статтю

Суспільно небезпечні групи засуджених

Стать засуджених

Разом

Чоловіки

Жінки

Алкоголіки

205

20

225

Наркомани

150

25

175

Разом

355

45

400

На основі наведених у таблиці даних коефіцієнт асоціації мож- на визначити так:

.

Фактичне значення критерію дорівнює , табличне значення Отже, між показниками алкоголіз- му і наркоманії засуджених та їхньою статтю існує слабкий прямий зв’язок, істотність якого не доведено.

Для аналізу чотириклітинкових таблиць співзалежності можна використовувати також співвідношення перехресних добутків їх часток, яке називається відношенням шансів і обчислюється за формулою: . Відношення шансів є мірою відносного ризику.

Наприклад, розглянемо табл. 6.5.

Таблиця 6.5

Розподіл загиблих і поранених у дтп за причинами наїзду

Причина наїзду

Загинуло

Поранено

Разом

Вина водіїв Вина пішоходів

25 6

133 36

158 42

Разом

31

179

200

Відношення шансів дорівнює Отже, імовірність постраждати в ДТП з вини водія майже така ж, як і з вини пішоходів.

Коефіцієнти рангової кореляції вимірюють взаємозв’язок між правовими ознаками, які можна зранжувати, насамперед на основі бальних оцінок. Ранги — це числа, які упорядковують сукупність правових явищ за значеннями правових ознак. Кожна ознака ранжується окремо в порядку зростання або зменшення її значень. Тобто найменшому значенню надається перший ранг, найбільшому значенню — останній або навпаки. Кількість рангів збігається з обсягом сукупності правових явищ.

Ранги правової ознаки х позначаються , правової ознаки у. Зв’язок між правовими ознаками х та у можна оцінити на основі рангів за формулою коефіцієнта рангової кореляції Спірмена ( — ро):

,

де d — різниця рангів: ; n — кількість елементів сукуп­ності.

Коефіцієнт кореляції рангів Кендала ( — тау) ґрунтується не на різницях рангів, як попередній коефіцієнт, а на відхиленнях кількості рангів, більшої від порівнюваної (), і меншої від порів- нюваної (), за результативною правовою ознакою (у):

.

Коефіцієнти Спірмена і Кендела можуть набувати значень від – 1 до + 1, тобто характеризують як тісноту, так і напрям зв’язку. Якщо і дорівнюють + 1, то йдеться про повний прямий зв’язок між правовими ознаками, якщо і дорівнюють – 1, то про повний зворотний зв’язок між ними.

Для перевірки істотності зв’язку фактичне значення і порівнюється з критичними так само, як і .

Таблиця 6.6