Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

Обсяг реалізації продукції за 2007-2009 рр.

Показник

2007

2008

2009

Обсяг реалізації продукції, тис. грн.

25100,0

54883,6

95131,0

Відхилення (+/-)

*

29783,6

40247,4

Як видно з таблиці спостерігається позитивна динаміка у зростанні обсягу реалізації молочної продукції. Це є свідченням того, що продукція є конкурентоспроможною.

Цінова політика молокозаводу залежить від типу ринку. ПрАТ «Ратнівський молокозавод» вибрав методику встановлення ціни на основі рівня поточних цін. Призначаючи ціну з урахуванням рівня поточних цін, підприємство в основному відштовхується від цін конкурентів на аналогічні товари.

В період проникнення на нові ринки ПрАТ «Ратнівський молокозавод» продаватиме продукцію за заниженою ціною в цілях стимулювання попиту. Цим досягається мета - випуск продукції у великих кількостях, знижує його собівартість і збутові витрати на одиницю продукції.

Просування продукції та реклама являються головними факторами в конкурентній боротьбі за долю ринку. Велику роль також відіграє наявність у компаній брендів та власної системи дистрибюції.

3.4. Аналіз інноваційної діяльності як засобу підвищення конкурентоспроможності продукції й підприємства.

Інноваційна діяльність молокозаводу спрямована на розробку і впровадження нових видів продукції. Зокрема група компаній «Агрополіс», до якої входить ПрАТ «Ратнівський молокозавод», першою в Україні запустила у виробництво унікальний спред «Гостинне» зі смаком паприки, часнику та кропу. Надалі заплановано розширення асортиментного ряду новими для українського ринку спредами з джемом та медом. Крім того, в планах – виробництво Т-молока.

3.5. Аналіз конкурентоспроможності різних категорій персоналу підприємства та аналіз витрат на розвиток персоналу.

Основним показником чисельності працівників є їх облікова кількість, яка визначається, як правило, на певну дату. До облікового складу працівників входять всі постійні та тимчасові працівники, які прийняті на роботу терміном на один день і більше. До облікового складу працівників не включаються працівники, які залучаються для виконання випадкових разових робіт. На початок 2011 року облікова чисельність працівників на ПрАТ «Ратнівський молокозавод» складає 245 осіб. ……………………………………………….. Аналіз якісного складу працівників показує, що найбільша частина працюючих на підприємстві має вік від 26-49 років (67,8 %) та від 50-59 років – 10,2 %. Це в свою чергу свідчить про розвиток тенденції старіння персоналу. Позитивною характеристикою залишається високе число працівників з середньоспеціальною та вищою освітою – 63,7 %. Одним з найважливіших об’єктів аналізу є рух трудових ресурсів на підприємстві, який характеризує зміну та складу та щільності персоналу у зв’язку з різними причинами. Плинність персоналу ПрАТ «Ратнівський молокозавод» є низькою (за 2008-2010 рр. коефіцієнт обороту з прийняття становить 2,4 %, а коефіцієнт обороту з вибуття – 1,6 %). Досить важливим моментом в аналізі трудових ресурсів є вивчення використання фонду робочого часу працівниками заводу. Слід відзначити те, що середня тривалість робочого дня за 2008-2010 роки зросла від 7,7 до 7,88 години.

Необхідним є застосування ПрАТ «Ратнівський молокозавод» стратегії підвищення кваліфікації персоналу та покращення мотивації персоналу. Щодо підвищення кваліфікації, то головні спеціалісти заводу проходять навчання на семінарах та тренінгах НАССР на яких отримують відповідні сертифікати підтвердження їх кваліфікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]