Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

2.1.5. Можливість появи нових конкурентів.

Загроза з боку потенційних конкурентів виникає в тому разі, коли: відсутні або низькі бар’єри входу на даний ринок, або зменшується спроможність прямих конкурентів протидіяти потенційним конкурентам.

Важливим напрямком в цьому напрямі ПрАТ «Ратнівський молокозавод» є моніторинг та передбачення перспектив розвитку основних конкурентів. Він базується на постійній систематизація реальних і потенційних конкуруючих товарів (послуг) за основним напрямком діяльності підприємства; виявлення та аналіз усіх необхідних даних про конкурентів, їх поточний стан, перспективні плани; постійне дослідження всіх конкуруючих товарів (послуг) для виявлення сильних і слабких сторін, перспективних можливостей; формування прогнозних сценаріїв можливої поведінки, стратегії і тактики конкурентів.

Усі дані для виконання перелічених задач на підприємстві безупинно оновляються, а прогнозні сценарії можуть складатися й уточнюватися навіть щомісяця. Таким чином, підприємств постійно поновлює, удосконалює власну інформаційну базу. Збір і оперативне відновлення інформаційних даних дають реальну можливість здійснювати моніторинг конкурентів, мати надійний аналітичний матеріал для оцінки і прогнозування поведінки конкурентів.

2.2. Аналіз основних ринків, на яких функціонує підприємство, і цільових сегментів. Основні характеристики споживачів. ………………

2.2.1. Оцінка типу ринку (монополія, олігополія, конкурентна структура ринку, часткове домінування).

Ринкова боротьба, що проводиться виробниками молочних продуктів з розширення пропозиції за рахунок диференціації продукції, яка пропонується на ринку, або ж за рахунок заходів щодо поширення та просування молочних товарів на ринок сприяє конкурентоспроможності молока і молочної продукції. Конкурентоспроможність продукції в ринкових умовах має вирішальне значення, адже формує рівень фінансового благополуччя виробника, можливості ефективного позиціонування на ринку, а значить визнання споживачами якісних характеристик товару і його споживчих якостей. На ринку ЦМП, на якому діє 300 підприємств - вісім найбільших виробників контролюють 50% всього ринку ЦМП України (рис.1). А на першу десятку молокопереробних підприємств припадає 68% ринку

.

Рис. 1. Розподіл ринку молочної продукції між операторами України

Продукція великих операторів представлена майже в усіх регіонах України. Проте на місцевих (локальних) ринках ЦМП частка кожної окремої фірми порівняно невелика. Це дає підстави класифікувати ринок молочної продукції як ринок монополістичної конкуренції.

Монополістична конкуренція являє собою таку ринкову структуру, де порівняно велика кількість дрібних виробників пропонує подібні товари, близькі замінники, які незначно відрізняються один від одного. А кожний продавець, пропонуючи диференційований товар, формує власне коло покупців - мікроринок, на якому він виступає як монополіст. Тобто у певних межах фірма контролює ціну товару, маючи змогу підвищуючи її за рахунок обмеження обсягів виробництва.

Незважаючи на монопольну владу окремої фірми на певному сегменті, кожна з них занадто мала, щоб значно впливати на загальну ринкову ситуацію. Це робить ринок схожим на конкурентний. Отже, в умовах монополістичної конкуренції значний розвиток конкуренції поєднується з незначною монопольною владою над ринком.

Ціноутворення за умов монополістичної конкуренції має подвійний характер. З одного боку, воно зазнає впливу об’єктивних чинників – витрат виробництва і збуту, причому на перший план виходять саме витрати збуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]