Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

4.2. Можливості виходу на нові ринки.

Можливості виходу на нові ринки підприємства ПрАТ «Ратнівський молокозавод» зумовлені багатьма чинниками. Перш за все - це наявність конкурентних переваг та активна асортиментна політика по розробці і впровадженні нової продукції. Підприємство повинно зосередитися увагу на нових ринків збуту молочної продукції в Західній Україні, зокрема це стосується Рівненської, Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

4.3. Можливості виробництва нової продукції та формування нового попиту.

Однією із важливих складових товарної політики фірми є розробка нових товарів. Здатність створювати нові товари є відмітною ознакою ефективно діючих підприємств, фірм, орієнтованих на маркетинг.

Створенню нового товару на підприємстві передує оцінка:

1) сфери можливого використання, кількості та складу потенційних покупців;

2) наявних ресурсів виробництва та збуту;

3) можливих змін у технологічному забезпеченні випуску нового товару;

4) господарських ризиків та ймовірності конкурування нового товару з тими, що вже виробляються підприємством.

Важливим є питання щодо рівня уніфікації товару. Дуже привабливо створити стандартний товар для всіх ринків. Це забезпечує низку безперечних переваг, а саме: значне заощадження коштів за рахунок збільшення обсягів виробництва; спрощення контролю за рухом запасів і організацією техніч­ного обслуговування; можливість розробки стандартних програм маркетингу; забезпечення швидкої окупності інвестицій.

Виготовлення та збут нових товарів потребують великих витрат, тому важливим завданням маркетингу є вибір таких ідей, реалізація яких даватиме належний зиск фірмі. Упровадження нового товару - завжди ризик, тому потрібно бути готовим до того, що ринок відкине створений товар, і мати напоготові інший виріб і його маркетингову програму.

Необхідність нової продукції для сталого економічного розвитку фірм пов’язують з такими обставинами:

1) нова продукція допомагає стабілізувати збут та витрати протягом року, що особливо важливо для компаній із сезонним характером виробництва;

2) нові вироби забезпечують фірмі більший прибуток і підвищують ефективність маркетингових програм;

3) зменшується залежність від одного товару або однієї асортиментної групи;

4) досягається максимальна ефективність системи реалізації;

5) з’являється можливість раціонального використання відходів діючого виробництва;

6) фірма дістає інструмент оперативного реагування на мінливі демографічні характеристики споживачів і зміни в стилі життя.

Ефективне довгострокове планування нової продукції потребує: 1) систематичних досліджень та розробок; 2) погодження про­блем виробництва нових товарів із можливостями фірми; 3) ґрунтовного знання споживчих оцінок параметрів продукції; 4) суттє­вих витрат часу й коштів.

На підприємстві ПрАТ «Ратнівський молокозавод» є всі можливості для виробництва нової продукції. На разі заплановано розширення асортиментного ряду новими для українського ринку спредами з джемом та медом. Крім того, в планах – виробництво Т-молока.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]