Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

2.2.2. Оцінка конкурентної позиції підприємства.

Конкурентна позиція в молочній галузі, займаючи одне з головних місць у системі стратегічних цілей молокозаводу, служить одночасно засобом і ціллю діяльності підприємства. ПрАТ «Ратнівський молокозавод» завоював сильні довгострокові конкурентні позиції по відноношенню до основних конкурентів за рахунок використання своїх конкурентних переваг.

Головною конкурентною перевагою ПрАТ «Ратнівський молокозавод» є виготовлення лише натуральних молочних продуктів без застосування немолочних домішок, консервантів та стабілізаторів. Також важливою конкурентною перевагою є максимально повне виконання замовлень, що поступають від дистриб'юторів.

2.2.3. Ідентифікація типу стратегії конкуренції (цінове лідерство, диференціювання, фокусування).

Цінова політика молокозаводу залежить від типу ринку. ПрАТ «Ратнівський молокозавод» вибрав методику встановлення ціни на основі рівня поточних цін. Призначаючи ціну з урахуванням рівня поточних цін, підприємство в основному відштовхується від цін конкурентів на аналогічні товари.

В період проникнення на нові ринки ПрАТ «Ратнівський молокозавод» продаватиме продукцію за заниженою ціною в цілях стимулювання попиту. Цим досягається мета - випуск продукції у великих кількостях, знижує його собівартість і збутові витрати на одиницю продукції.

Просування продукції та реклама являються головними факторами в конкурентній боротьбі за долю ринку. Велику роль також відіграє наявність у компаній брендів та власної системи дистрибюції.

Для ефективнішого використання потужностей шляхом спеціалізації підприємств на певному виді продукції підприємства молочної галузі об'єднують свої зусилля.

У результаті маркетингових досліджень було виявлено, що основними каналами розповсюдження молочних продуктів стали одно- і дворівневі канали, що дозволяє мінімізувати ціну на продукцію для кінцевого споживача і підтримувати обсяги продажу на відносно стабільному рівні. Перспективи розвитку вітчизняного ринку молока і молочних продуктів напряму залежать від доходів населення та можливостей підприємств розв'язувати проблеми оновлення основних фондів.

2.2.4. Аналіз основних загроз для існуючого конкурентного статусу підприємства.

На ринку молочних продуктів в останні роки склалася несприятлива ситуація, яка викликана чотирма факторами: зменшенням виробництва молока в країні; нестабільною ціновою ситуацією, яка не задовольняє як виробників молока так і його переробників; недосконалістю державного регулювання ринку молока та молочних продуктів; зниженням якості молока.

Основні характеристики споживачів молочної продукції ПрАТ «Ратнівський молокозавод» наступні:

1. Споживачі молочної продукції стали більш вимогливими не тільки щодо якості продукції, функціональності упакування або його дизайну. Сучасні споживачі разом із продуктом харчування хочуть отримувати ще й додаткову вигоду, цінність, тобто їх не цікавить просто продукт, вони шукають так звані «сховані джерела щастя». Це і є реальний мотив покупки.

Крім того, споживачі молочної продукції стають більше вимогливими щодо способу подання продукту. Вони втомилися від нав'язливості традиційної реклами і хочуть, щоб їх постійно дивували.

2. Більше третини всіх покупців схильні споживати продукцію певних торгівельних марок, тобто ступінь прихильності конкретним продуктам - високий.

3. Має місце поступова зміна споживчих цінностей. На сьогоднішній день значна увага приділяється корисності споживаного продукту. Стрімко зростає число споживачів функціональної груп молочних продуктів (тобто продуктів, збагачених вітамінами, мікроелементами та іншими корисними компонентами).

4. Споживачі потребують більшої інформації про діяльність самої компанії, що випускає продукцію, про якості товару, його властивості та переваги.

Що стосується діяльності ПрАТ «Ратнівський молокозавод», то дослідження показують - споживачі молочної продукції не мають чіткого уявлення про ту чи іншу торгівельну марку молочної продукції підприємства. Спроба споживачів описати ТМ «Щедрий вечір» у більшості випадків зводиться до одного слова - «якість».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]