Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

1.5. Висновок про доцільність реалізації обраної стратегії конкуренції.

Приватне акціонерне товариство «Ратнівський молокозавод» працює в молочній промисловості та займається виробництвом молочної продукції. В процесі своєї діяльності підприємство спирається на основні стратегічні орієнтири розвитку, які сформульовані в загальній стратегії підприємства.

Наявність орієнтирів діяльності підприємства у довгостроковій перспективі є одним з ключових завдань управління.

Підприємство уважно стежить за своїми конкурентами, обираючи найбільш ефективну конкурентну стратегію і постійно коригуючи її відповідно до швидких змін конкурентного середовища та проводить  спостереження за споживачами і шукає новаторські методи підвищення споживчої цінності своїх товарів, порівняно з конкурентами.

Конкурентна стратегія ПрАТ «Ратнівський молокозавод» спрямована на підвищення конкурентоспроможності молока і молокопродуктів за рахунок своїх конкурентних переваг.

Оцінка показників зовнішньої та внутрішньої успішності свідчить про те, що конкурентна стратегія є досить ефективною і забезпечує без бар’єрне існування підприємства на ринку молочної продукції.

Частина 2.

2. Аналіз конкурентного середовища

2.1. Аналіз основних сил конкуренції за м. Портером.

Конкурентний аналіз спрямований на визначення можливостей, загроз і відшукування стратегічних невизначеностей, що можуть створюватися конкурентами, що суперничають на певному ринку. Аналіз починається з визначення головних і потенційних конкурентів. Потім переходять до більш глибокого і ретельного вивчення різних аспектів їхньої діяльності: місії, цілей, стратегій, сильних і слабких сторін.

Серед різних факторів зовнішнього середовища, що діють на фірму, виділяють ключовий - це галузь (чи галузі), в якій фірма веде конкурентну боротьбу. Структура галузі має істотний вплив на формування правил конкурентної боротьби, а також потенційних стратегій фірми. Стан конкуренції в галузі залежить від п'яти основних конкурентних сил (модель п'яти конкурентних сил М. Портера):

1. Суперництво між продавцями усередині галузі.

2. Фірми, що пропонують товари-замінники (субститути).

3. Можливість появи нових конкурентів усередині галузі.

4. Здатність постачальників сировини, матеріалів і комплектуючих, які використовуються фірмою, диктувати свої умови. і

5. Здатність споживачів продукції фірми диктувати свої умови.

Модель п'яти сил конкуренції М. Портера дозволяє визначити найкращу відповідність між внутрішнім станом організації і дією сил у її зовнішньому оточенні.

Застосування для аналізу конкуренції в галузі моделі п'яти конкурентних сил М. Портера дозволяє визначити структуру цих сил, оцінити кожну силу і приступити до формування конкурентної стратегії.

Отже зробимо аналіз конкуренції за методом Портера на основі досліджуваного підприємства.

      1. Інтенсивність впливу існуючих прямих конкурентів.

Конкурентне середовище сформоване з підприємств молочної промисловості. Основними конкурентами ПрАТ «Ратнівський молокозавод» в межах Волинської області є найбільші молокозаводи області (до яких належить і Ратнівський молокозавод) – це є ВАТ «Ковельмолоко», ВАТ «Рожищенський сирзавод». Конкурентний вплив інших молочних підприємств Волинської області є незначний. Тому, по відношенню до основних конкурентів важливим завданням перед молокозаводом стоїть підвищення конкурентоспроможності молока і молокопродуктів. Вирішення цього завдання повинно спиратись на використання відповідних інструментів, які визначають параметри та ефективність функціонування економічного механізму молокопереробного комплексу. Основними такими інструментами є загальнодержавні інструменти, до яких можна віднести:

- надання державної підтримки виробникам молока;

- застосування диференційованих ставок ПДВ;

- надання інвестиційних кредитів та ін. ……

Визначальною стратегією діяльності підприємства та головною конкурентною відмінністю є виготовлення лише натуральних молочних продуктів без застосування немолочних домішок, консервантів та стабілізаторів.…

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]