Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ У.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

2.2.5. Виявлення нових можливостей у конкурентному середовищі і доцільність їх використання.

Потенційними зовнішніми можливостями можна вважати здатність фірми вийти на нові ринки або обслуговувати додаткові групи споживачів, розширити асортимент виробленої продукції, використати винаходи чи технологічні ноу-хау у випуску нової продукції, можливість швидкого розвитку окремих напрямків діяльності у зв'язку зі стрімким збільшенням попиту тощо.

Звичайно, у процесі виявлення своїх потенційних можливостей молокозаводу потрібно визначити також зовнішні загрози, зокрема появу дешевших технологій; впровадження конкурентом нового або вдосконаленого продукту; вихід на ринок нових конкурентів з низькими витратами; несприятливе державне регулювання під час спадів і коливань ділової активності на ринку; несприятливі демографічні зміни; несприятливі зміни курсів іноземних валют; сповільнення темпів зростання ринку та ін.

Аналіз ринкових можливостей фірми передбачає також використання стратегічного аналізу витрат, який концентрує увагу на порівнянні витрат фірми та її конкурентів. Таке порівняння потрібно здійснити по всьому ланцюжку витрат - від закупівлі сировини до цін на готову продукцію, з якими фірма вийде на ринок.

    1. Висновок про конкурентний статус підприємства

Молочна промисловість – одна з провідних галузей народного господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування.

Аналіз тенденцій та перспектив розвитку ринку молока та молочних продуктів дозволяє зробити висновок, що ця ринкова ніша одна з найбільш, динамічних та рентабельних, а, отже, і найбільш перспек­тивних.

ПрАТ «Ратнівський молокозавод» є одним з найбільших виробників молочної продукції у Волинській області. Основними конкурентами молочної галузі у межах області є ПАТ «Ковельмолоко» та ПАТ «Рожищенський сирзавод». Конкурентний вплив інших молочних підприємств Волинської області є незначний. Тому, по відношенню до основних конкурентів важливим завданням перед молокозаводом стоїть підвищення конкурентоспроможності молока і молокопродуктів за рахунок своїх конкурентних переваг.

Конкурентний статус фірми характеризує передумови досягнення фірмою того чи іншого рівня конкурентної переваги, тобто головної мети конкурентної боротьби на ринку.

Ці передумови на ПрАТ «Ратнівський молокозавод» визначаються: стратегічним потенціалом фірми (тобто внутрішніми факторами конкурентноздатності фірми); сукупним впливом зовнішніх факторів маркетингового середовища за умови досягнення визначеного рівня конкурентної переваги.

ПрАТ «Ратнівський молокозавод» має перспективний конкурентний статус, який характеризує нереалізований конкурентний потенціал.

Тому, розвиток конкурентного статусу підприємств повинен базуватися на постійному використанні нововведень; пошуку нових, більш досконалих форм товару, що випускається; поліпшенні якості товару на всіх етапах його розвитку та продажу. Підприємство ПрАТ «Ратнівський молокозавод» повинно вчасно обирати ту чи іншу стратегію поведінки, плавно маневрувати в океані ринкових відносин, бути на крок попереду конкурентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]