Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій ОЦІНКА ОБЄКТІВ НЕРУХОМОСТ1.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Ринок нерухомості. Національний стандарт № 1. Загальні засади оцінки майна і майнових прав, принципи проведення оцінки

  1. Ринок нерухомості. Основні визначення та класифікація.

  2. Фактори впливу на ринок нерухомості.

  3. Функції та послуги ринку нерухомості.

  4. Об’єкти та суб’єкти ринку нерухомості. Інституціональні та неінституціональні професійні учасники ринку нерухомості.

  5. Специфіка ріелторської діяльності.

  6. Особливості ринку нерухомості в Україні.

  7. Рухоме і нерухоме майно.

  8. Класифікація об’єктів нерухомості. Природня та штучна нерухомість.

  9. Основні ознаки нерухомого майна.

  10. Нерумість як фізичний об’єкт та як правова категорія.

  11. Економічні характеристики об’єкта нерухомості. (вартісні показники, ринкова інформація, загальноекономічні дані).

  12. Національний стандарт № 1.

  13. Принципи оцінки.

Ринок нерухомості. Функціонування ринкової економіки неможливе без ринку нерухомості, оскільки саме нерухомість має вплив на розвиток відносин власності, сприяє задоволенню потреб підприємців, визначає рівень споживання. Цей ринок є сферою вкладення капіталу. Ринок нерухомості є істотною складовою будь-якої національної економіки, оскільки нерухомість це найважливіша частина національного багатства. Національни ринок нерухомості це сукупність регіональних, локальних ринків, які суттєво різняться один від одного за швидкістю розвитку, рівнем цін та ризиків,ефективністю інвестицій в нерухомість, політичною та соціальною стабільністю в регіоні.

Ринок нерухомості - це взаємозалежна система механізмів, за якими здійснюється передача майнових прав та інтересів у власність, в якій встановлюються ціни на нерухоме майно та яка забезпечує створення, передачу, експлуатацію і фінансування обєктів нерухомості. Різноманітність функцій ринку нерухомості відображає специфіку товарів які є в обігу на ньому. Виконуючи ряд загальних та спеціальних функцій, ринок нерухомості значно впливає на всі сторони життя та діяльності людей.

Функції ринку нерухомості.

  1. Інформаційна – ринок забезпечує зацікавлених субєктів інформацією про поточну кон’юнктуру ринку.

  2. Ціноутворююча – на основі попиту, пропозиції та конкуренції забезпечується механізм вільного ціноутворення на обєкти нерухомості.

  3. Посередницька – на ринку діють професійні посередники – ріелтори, оцінювачі, страхувальники, іпотечні кредитори.

  4. Регулятивна – ринок бере активну участь в перерозподілі ресурсів, спрямовуючи зусилля його учасників на дотримання ефективної структури економіки та задоволення громадських інтересів.

  5. Інвестиційна – нерухомість є привабливим засобом збереження й збільшення капіталу, сприяє переведенню заощаджень і нагромаджень населення з пасивної форми запасів в реальний капітал, що приносить дохід власнику нерухомості. При цьому нерухомість є своєрідною страховою гарантією інвестиційних ризиків.

  6. Соціальна – проявляється в зростанні трудової активності населення, підвищенні інтенсивності праці громадян, які планують стати власниками квартир, земельних ділянок. Ця функція сприяє формуванню середнього класу в державі.

  7. Стимулююча – конкуренція сприяє високій діловій активності й пошуку нових можливостей ефективного управління капітальною власністю.

Ринок нерухомості має ряд особливостей, що і дає підстави характеризувати його як специфічний секто національної економіки.