Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_biologiya_knizhka_2 (4).docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
121.84 Кб
Скачать

Питання 3. Профілактика хвороб людини, які спричиняються паразитами одноклітинними еукаріотами.

Для запобігання зараження паразитичними одноклітинними слід дотримуватися певних правил, як то: миття рук перед прийманням їжі і після відвідування туалету; ретель­не обмивання овочів, фруктів, які вживаються в їжу в сирому вигляді; вживання на природі (під час екскурсій, прогулянок) термічно обробленої їжі та питної води; оберігання продуктів і води від пилу та мух; ужиття заходів проти поширення москітів і комарів та їх укусів.

Отже, одноклітинні мають найрізноманітніші морфофізіологічні адаптації для проживання у всіх середовищах життя Землі.

Запитання для самоперевірки.

  1. Які ви знаєте основні способи розмноження в одноклітинних еукаріотів ?

  2. Яке значення мають одноклітинні для природи ? людини ?

  3. Назвіть основні захворювання людини, що викликаються одноклітинними ?

  4. Яких потрібно дотримуватись правил, щоб запобігти зараженню паразитичними одноклітинними ?

Тема 3.4 Багатоклітинні організми.

Самостійна робота 10.

Методичні рекомендації.

Питання 1.Взаємодія регуляторних систем в організмі людини.

Регуляція фізіологічних функцій забезпечує існування організму як єдиного цілого. За дальністю дії процесів регуляції в організмі розрізняють центральні (передають інформацію в межах усього організму) та місцеві (пов'язані з перенесенням речовин від клітини до клітини в межах невеликих ділянок) системи регуляції. Центральними регуляторними системами у людини є нервова, ендокринна та імунна фізіологічні системи. В основі впливу цих систем виділяють два механізми регуляції: електрофізіологічний, пов'язаний зі швидкою конкретною передачею електричного імпульсу по нервових шляхах, та гуморальний, що реалізується шляхом повільнішого перенесення хімічних речовин через рідини внутрішнього середовища.|

Основні принципи регуляції цілісності організму людини:

  • Принцип системної ієрархічності — елементарні внутрішньоклітинні процеси регуляції є підлеглими до вищих рівнів регуляції: рівень регуляції ЦНС- рівень вегетативної нервової системи — рівень ендокринної системи — рівень клітинної регуляції.

  • Принцип взаємодії систем регуляції — початковою ланкою процесів регуляції є виникнення нервових імпульсів в ЦНС, а завершальною — дія молекул - рецепторів у клітинах, які перетворюють інформацію речовин – інформонів у процеси пластичного й енергетичного забезпечення притаманних клітині функцій.

  • Принцип зворотнього зв'язку — сигнали, які виникають в організмі внаслідок діяльності різних органів, надсилаються до ЦНС, що дозволяє контролювати точність та відповідність їхньої роботи.

  • Принцип взаємозв'язку із зовнішнім середовищем - процеси регуляції ма­ють динамічно змінюватися і вдосконалюватися відповідно до змін зовнішньо­го середовища.

У людини виділяють три види регуляції: нервова, гуморальна та імунна, які характеризуються певними особливостями і діють за певними загальними принципами.

Запитання для самоперевірки.

  1. Які розрізняють системи регуляції за діяльністю дії в організмі людини ?

  2. Які ви знаєте основні принципи регуляції цілісності організму людини?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]