Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_biologiya_knizhka_2 (4).docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
121.84 Кб
Скачать

Тема 3.5 Індивідуальний розвиток.

Самостійна робота 11.

Методичні рекомендації.

Питання 1. Діагностування вад розвитку людини та їх корекція.

Зовнішніми для зародка можуть бути чинники фізичної та хімічної природи: зміни температури, надходження кисню, лікарські речовини, токсини паразитів тощо. Особливо чутливими до дії різних чинників є певні періоди онтогенезу, які назвали критичними.

Критичні періоди — це періоди найменшої стійкості зародків до чинників зовнішнього середовища. Такими періодами є проміжки часу, пов'язані з переходом від одного морфофункціонального етапу розвитку до наступного, якісно відмінного від попереднього. Критичними періодами є: у передзиготний період — мейоз, запліднен­ня, під час ембріогенезу — імплантація, плацентація, пологи, у постембріогенезі — перший рік життя, час статевого дозрівання. Розрізняють критичні періоди у розвитку окремих органів і загальні для організму. Шкідливий вплив на організм можуть здійснювати хімічні речовини, фізичні та біологічні чинники, гіпоксія, голодування, наркотичні засоби та ін. Під їх впливом можуть виникати порушення розвитку, які називають вадами розвитку. Вади можуть виникати внаслідок змін у генетичному апараті (мутацій), впливу в ембріогенезі тератогенних чинників (деякі інфекційні хвороби, випромінювання, деякі ліки та ін.). Вади розвитку поділяють на спадкові (виникають у результаті мутацій), екзогенні (виникають під дією зовнішніх шкідливих чинників) і мультифакторні(виникають унаслідок спільної дії мутацій та зовнішніх шкідливих чинників). їх класифікують і за анатомо-морфологічним принципом: вади розвитку ЦНС, серцево-судинної системи, кістково-м'язової системи та ін.

Питання 2. Химерні організми.

Химерні організми (химери) — організми, у яких тканини складаються зі спадково неоднакових клітин або клітинних систем. У природі химерні організ­ми зазвичай виникають унаслідок спонтанного мутагенезу, порушення закономірнос­тей мітозу та соматичної редукції кількості хромосом (природні химери). Штучні химери отримують при тканинній трансплантації або щепленні (наприклад, при щеп­ленні живців пасльону на помідор, появляються химерні пагони, які схожі на щось середнє між пасльоном і помідором). Великий науковий інтерес мають дослідження з утворенням химерних ембріонів тварин шляхом поєднання бластомерів, узятих з ембріонів різних організмів (класичним прикладом є створення алофенних (чорно – білих мишей від чорних і білих мишей). Отримання та аналіз химер використовують у процесі дослідження онтогенезу, імунології, онкогенетики та в інших випадках.

Питання 3. Ембріотехнології.

Термін «клон» - грецьке слово (klon) означає гілочку, пагін, черешок. І вже більше 4 тисяч років людству відомий такий спосіб вегетативного розмноження рослин.

Про безстатеве розмноження, тобто клонування ссавців, стало відомо не так давно.

Народження в 1997 році клону ягнички за ім'ям Доллі в Інституті Рослінг у Великобританії в результаті використання донорського ядра клітини молочної залози дорослої вівці стало сенсацією.

А незабаром заговорили й про клонування людини.

Що необхідно для клонування людини:

1) жіноча яйцеклітина, з якої видаляється власне ядро;

2) клітина донора, що підлягає клонуванню. Ядро цієї клітини трансплантується в яйцеклітину;

3) отриманий у такий спосіб зародок впроваджується в матку сурогатної матері, тобто жінки, яка погодилася виносити цю вагітність.

Народжена у такий спосіб людина і є клоном. Він успадковує в повному обсязі генетичний код донора (генотип). Але справа в тому, що далеко не з першої спроби вдається одержати зародок клону. Наприклад, у випадку з ягничкою Доллі це вийшло з 277 спроби. Виходить, заради цього загинуло 276 яйцеклітин. При клонуванні людини передбачається, що таких втрат буде набагато більше.

На сьогоднішній день тільки декілька країн прийняли закони, що забороняють дублювання людини, включаючи Англію, Німеччину, Ізраїль. У США розробляється такий закон. Разом з тим, є чимало прихильників так званого «терапевтичного» клонування людських істот. Мова йде про створення ранніх ембріонів для одержання донорських тканин, призначених для лікування конкретних хворих людей.

Для цього використовуються стовбурні клітини, тобто клітини людських ембріонів раннього періоду розвитку. Здатність росту стовбурних клітин просто фантастична: трьохмільйонноклітинний організм новонародженої людини утвориться з однієї єдиної клітини всього за дев'ять місяців.

Але ще більш вражає здатність диференціації: та ж сама стовбурна клітина може перетворюватися в будь-яку клітину будь-якого людського органу, будь то нервова, печінкова, серцева, імунна й т.д. Для медицини це безцінний матеріал.

Це означає, що можна в лабораторних умовах вирощувати попередників найрізноманітніших клітин і потім трансплантувати їх важкохворим людям замість донорських органів. Але й у цьому випадку існує ключова морально-етична проблема - статус ембріона. З якого моменту його варто розглядати як істоту, яка має право на життя. Чи правомірна загибель однієї істоти заради життя іншої?

Вчені розпочали клонування людського ембріона.

Учені з Гарвардського університету почали експерименти з клонування людського ембріона. Ембріон буде використаний як джерело стовбурних клітин, призначених для лікування цілого ряду важких захворювань.

Гарвардський університет став другим американським університетом, що наважився на клонування людського ембріона. Раніше таку ж спробу здійснили вчені з Каліфорнійського університету, однак робота була тимчасово припинена, що дозволило фахівцям з Гарварда просунутися далі.

Фахівці покладають на терапевтичне клонування великі надії. На думку вчених з його впровадженням стане можливим ефективне лікування цукрового діабету, хвороби Паркінсона, травм спинного мозку, анемії і багатьох інших захворювань. 

Запитання для самоперевірки.

  1. Що таке критичні періоди ?

  2. Наведіть приклади природних і штучних химерів.

  3. Що розуміють під терміном «клон» ?

  4. Що необхідно, щоб клонувати людину ?

  5. В яких країнах заборонено клонування ?

  6. Якого університету вчені почали експерименти з клонування людського ембріона ?

  7. Як ви ставитись до клонування ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]