Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_biologiya_knizhka_2 (4).docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
121.84 Кб
Скачать

Питання 3. Біологічна роль гормонів.

В організмі немає жодної фізіологічної функції, яка не перебувала б у сфері гормональної дії. Гормони забезпечують гуморальну регуляцію, здійснюючи вплив на: обмін речовин та енергії (тироксин); процеси росту і розвитку органів (соматотропін); статеве дозрівання (андрогени і естрогени); фізичний і психічний розвиток (ендорфіни); реакцію організму на стрес у комплексі з нервовою системою (адреналін)

Тироксин - основний тиреоїдний гормон хребетних та людини, що виробляється щитоподібною залозою. У земноводних та деяких костистих риб (вугрі, камбалоподібні) тироксин стимулює метаморфоз. У людини та теплокровних тварин підвищує інтенсивність обміну речовин та температуру тіла, впливає на формування тканин. Синтез і секреція тироксину регулюється за допомогою тиреотропного гормону, що виробляється гіпофізом, чинників середовища (температура, стрес, наявність в їжі йоду тощо). Порушення балансу тироксину в організмі призводить до різноманітних захворювань (зоб, кретинізм, мікседема).

Питання 4. Біологічна роль факторів росту.

Ростові фактори є великою групою гормонів, що діють на всі лінії гемотопоетичних клітин. Наявність на клітинах-попередниках рецепторів до якогось певного типу ростових факторів дає змогу використовувати їх для збільшення кількості клітин крові якоїсь окремої лінії. Дослідження гемопетичних ростових факторів вносить нове у розуміння механізмів гемопоезу. Багато їх властивостей забезпечують їм широке застосування при різних клінічних ситуаціях. EPO і G-CSF знайшли собі місце при лікуванні різноманітних захворювань. Основною сферою їх використання є збільшення ефективності протиракової терапії, де вони відіграють значну роль. Роль GM-CSF ще до кінця не зрозуміла; висока токсичність робить його менш привабливим засобом лікування нейтропеній та нейтропенійних сепсисів, проте його біологічна активність забезпечує йому інші потенційно можливі сфери застосування, наприклад для виведення клітин-попередників із кісткового мозку до периферичної крові. Застосування комбінацій ростових факторів відіграє величезну роль у лікуванні цитопеній (особливо нейтропеній), спричинених хіміотерапією. Перспективним є відновлення гемопоезу та боротьба із злоякісними новоутвореннями з використанням комбінацій різних інтерлейкінів та GM-CSF. Ростові фактори також можна застосовувати при різних хворобах, що не пов’язані з виникненням пухлин. Очікується збільшення їх ролі в лікуванні СНІДу. Як тільки відкриються нові особливості біології цитокінінів та ростових факторів, відбудеться подальше розширення їх застосування.

Запитання для самоперевірки.

  1. Які сполуки називають біологічно активними ?

  2. Чи можуть біологічно активні речовини пригнічувати біохімічні процеси ?

  3. Які біологічно активні речовини ви знаєте ?

  4. У чому особливості ферментів як біологічно активних речовин ?

  5. У чому особливості вітамінів як біологічно активних речовин ?

  6. У чому особливості гормонів як біологічно активних речовин ?

  7. У чому особливості факторів росту як біологічно активних речовин ?

Розділ ІІ. Клітинний рівень організації життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]