Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен No.1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

35. Міжнародні повітряні перевезення.

В Україні при здійсненні авіаперевезень керуються багатосторонніми, двосторонніми договорами про повітряне обслуговування, а також Повітряним кодексом, у якому вказано, що регулярні міжнародні польоти повітряних суден, під час яких повітряні судна перетинають державний кордон України та іншої держави, здійснюються на підставі міждержавних домовленостей і міжнародних угод. Нерегулярні міжнародні польоти можуть виконуватися за спеціальними дозволами.

Згідно з нормами Варшавської конвенції договір перевезення оформляється складанням проїзного квитка — для пасажирів, багажні квитанції — для багажу, авіанакладної — для вантажу.

Авіанакладна складається у трьох оригінальних примірниках. Перший примірник, призначений для перевізника, та другий — для вантажоодержувача (супроводжує вантаж), підписує вантажовідправник. Третій примірник підписує перевізник. Його вручають вантажовідправникові після прийняття вантажу до перевезення. Вантажовідправник повинен подати в разі вимоги й інші документи чи інформацію. Якщо ці вимоги не виконані, відправник відповідає перед перевізником за будь-яку шкоду, що виникла внаслідок неподання ним документів чи інформації. Якщо перевізник готує документ на прохання вантажовідправника, він зобов’язаний це зробити як його агент. Та­ким чином, накладна і вказані у неї відомості є достатнім доказом укладення договору.

Права вантажовідправника:

1)може розпорядитися вантажем до його доставки одержувачу, якщо пред’явить свій примірник перевізного докумен­та та сплатить усі витрати по перевезенню; 2)визначає порядок видачі вантажу в місці призначення; 3)зможе оголосити цінність вантажу й багажу при пред’явленні їх до перевезення.

Права вантажоодержувача: 1)має право вимагати від перевізника передання вантажу та перевізних документів після прибуття їх до місця призначення, сплати відповідних зборів та виконання інших вимог, указаних у перевізному документі; 2)може примусово здійснювати права від свого імені, а також діючи в інтересах іншої особи, за умови виконання усіх зобов’язань вантажовідправником за договором перевезення. Плата за провіз вантажу авіатранспортом залежить від ва­ги вантажу, виду товару, кількості одиниць вантажу (наприклад, кількості контейнерів). Вантажні тарифи поділяються на такі види:

1)основні — це тарифи, які встановлюються за провіз од­ного кілограма вантажу від пункту відправлення до пункту призначення.

2)класові тарифи, які застосовуються для перевезення вантажів певного виду (клітки для тварин, несупроводжуваний багаж, друкарська продукція й ін.). Вони обчислюються на підставі нормального наскрізного тарифу до 45 кг, що збільшується на відповідну відсоткову надбавку, а потім ок­руглений результат збільшується на масу відправлення; 3)спеціальні тарифи — це пільгові вантажні тарифи і зі знижкою, які застосовуються для перевезень визначених категорій вантажів від/до визначених пунктів тільки в одному напрямку і узгоджуються між авіакомпаніями, що спільно ек­сплуатують дану авіалінію. Авіаперевезення характеризуються такими рисами: забезпечення високої швидкості доставки та збереження вантажу в дорозі;скорочення шляху;можливість перевезення вантажу в труднодоступні райони; високі витрати щодо доставки; узгодження маршрутів міжнародних перевезень авіакомпаніями різних країн.