Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен No.1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

63. Митна вартість товарів, що експортуються з України.

Митна вартість товарів, що експортуються з України, виз-начається залежно від виду договору. При договорі купівлі-продажу або міни митна вартість товарів визначається на основі ціни, яку було фактично оплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетинання митного кордону України. До митної вартості товарів, що вивозяться, включаються також фактичні витрати, якщо вони не були раніше до неї включені:на навантаження, вивантаження, перевантаження, транспортування та страхування до пункту перетинан-ня митного кордону України;комісійні та брокерські виагороди;ліцензійні та іншіплатежі за використання об’єктів права інтелектуальної власності, яку покупець повинен прямо чи побічно здійснити як умову продажу (експор-ту) товарів, які оцінюються.При іншому виді договору митна вартість товарів визна-чається на основі ціни, підтвердженої комерційними, транс-портними, банківськими, бухгалтерськими та іншими доку¬ментами, що містять відомості про вартість товарів, які оцінюються, з урахуванням витрат на транспортування та страхування товарів до пункту перетинання митного кордону Ук-раїни. Митна вартість декларується шляхом надання декларації митної вартості.

64. Контрактна ціна.

Важливою умовою зовнішньоторговельної угоди є ціна това¬ру, яка визначається в розділі “Ціна та за- гальна вартість договору (контракту)”. У цьому розділі визначається ціна одиниці виміру товару та загальна вартість товарів або вартість виконаних робіт (наданої послуги), які по-стачаються згідно з контрактом (крім випадків, коли ціна то¬вару розраховується за формулою), та валюта платежів.У випадку розрахунку ціни зовнішньоторговельного кон¬тракту за формулою у договорі вказується орієнтована вартість контракту на дату його укладення.У цьому розділі можна вказати, які складові формують ціну контракту (вартість товару, витрати щодо відправлення товару, упакування, маркування тощо)Якщо за даним контрактом поставляються товари різної якості та асортименту, то ціна встановлюється окремо за оди-ницю кожного сорту, марки, а окремим пунктом договору вказується його загальна вартість. У цьому випадку цінові показ-ники вказуються у додатках до контракту — специфікаціях, які є невід’ємною складовою контракту.Таким чином, контрактна ціна — це кількість грошових одиниць, яку повинен заплатити покупець продавцю у тій чи іншій валюті за весь товар або одиницю товару, що були до¬ставлен! продавцем на базисних умовах у зазначений у кон¬тракт! географічний пункт.Базис ціни установлюється залежно від того, входять чи ні транспортні, страхові, складські та інші витрати з доставки то¬вару в його ціну. Як правило, для цього використовується відповідний термін Інкотермс з вказівкою пункту здачі товару. Калькуляція експортної ціни відповідно до рекомендацій Інкотермс включає ціну виробництва товару (собівартість із калькульованим прибутком) та витрати щодо додаткових умов постачання.

65. Способи фіксації контрактних цін.

При укладенні контракту обов’язково обумовлюють спосіб фіксації ціни. Залежно від характеру зовнішньоекономічної угоди ціна договору може бути зафіксована:♦ у момент укладання контракту;♦ протягом реалізації контракту;♦ до моменту завершения виконання контракту. Залежно від способу фіксації ціни розрізняють види цін:♦ тверда (стабільна, фіксована, гарантована);♦ рухлива;♦ ковзаюча; ♦ з наступною фіксацією. Тверда ціна встановлюється в момент підписання кон¬тракту у вигляді конкретно! цифри, не підлягає зміні протягом усього терміну його дії і не залежить від термінів і порядку по-стачання товарної партії. При цьому у тексті контракту ро-биться застереження: “Ціна тверда, зміні не підлягає”. Такі ціни, як правило, характерні при укладенні зовнішньоеко-номічних угод на товарно-сировинних біржах, міжнародних аукціонах, торгових ярмарках.Рухлива ціна — це зафіксована при укладанні контракту ціна, що може бути переглянута надалі, якщо ринкова ціна то¬вару до моменту його постачання зміниться. При встановленні рухливої ціни в контракт вноситься застереження, що передба-чає зміну ціни, зафіксованої в контракті, залежно від підвищен-ня або зниження ціни на ринку до моменту виконання угоди.Ковзаюча ціна встановлюється у момент виконання умов угоди шляхом перегляду договірної (базисної) ціни з ураху-ванням змін у витратах виробництва, що відбулися в період виконання контракту.При частковому постачанні ковзаюча ціна розраховується окремо на кожне постачання.Установления ціни з наступною фіксацією передбачає, що при укладанні контракту в ньому вказується базисна ціна, але одночасно робиться застереження, згідно з яким базисна ціна зміниться у випадку, якщо до моменту виконання угоди ви-никне зміна цін на ринку на аналогічний товар.