Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен No.1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

52.Транспортне забезпечення зед

Міжнародні транспортні перевезення є важливим видом зовнішньоекономічної діяльності. Товар не може бути достав­лений з однієї країни до іншої без використання транспортних засобів; при цьому, природно, вартість товару зростає. Нині обсяг міжнародних перевезень такий великий, а транспортні операції настільки складні, що існує необхідність у встанов-ленні єдиних правил і норм у міжнародному транспортуванні. Актуальність зведення національних норм у єдину систему стандартів підкреслюється ще й тим, що у світі створено, по суті, єдину транспортну систему, яка охоплює, принаймні, те-риторії розвинутих країн Європи, Північної Америки і багать-ох країн інших регіонів.Міжнародним вважається перевезення, що здійснюється між двома чи більшою кількістю держав.Міжнародні перевезення вантажів забезпечуються морсь-ким, річковим, залізничним, повітряним, автомобільним, тру-бопровідним транспортом.Транспортні витрати істотно впливають на контрактну ціну товару, обсяги торгівлі. Вони бувають настільки велики­ми, що роблять експорт та імпорт товарів невигідним. Транспортні операції починають та завершують виконан-ня зовнішньоторговельної угоди. їх зміст визначається особ-ливостями вантажу, видом транспортного засобу, періодичністю поставки, митними процедурами тощо. Транспортні операції враховуються на всіх етапах ре-алізації зовнішньоторговельної угоди. Так, на етапі підготовки до укладання контракту проводяться такі роботи: аналізується ринок транспортних послуг, умови перевезення товарів, вартість доставки вантажу; визначається частка транспортних витрат у контрактній ціні товару, розраховується попередній кошторис транспортних витрат. На етапах укладення та вико-нання контракту укладаються договори перевезення товарів, оформлюються транспорты, товаросупроводжувальні, стра-хові документи, планується перевезення вантажів через мит-ний кордон України, товар підготовляється до перевезення, проводяться розрахунки з перевізником. Після завершения виконання контракту, у випадку необхідності, вирішуються суперечки між учасниками транспортних операцій.

53. Валютно-фінансові умови за контрактом на поставку комплектного устаткування.

Особливістю контрактів на поставку комплектного обладнання є застосування складних методів розрахунку цін:1)установления цін на кожну частину поставки (часткові постачання) у момент піддписання контракту 3)коригування цін з урахуванням змін у витратах виробництва, що відбулися в период виконання контракту; Для комплектного обладнання оцінка витрат виробництва здійснюється за трьома складовими:

  • вартість виробництва машин, обладнання та матеріалів;

  • витрати на інженерно-консультаційні послуги;

  • витрати будівельні роботи.

Розподіл вартості компонентів угоди всередині контракту робить постачальник. Як правило, використовується метод калькуляції реальних витрат. Він передбачає узгодження вар-тості обладнання та наданих послуг із замовником до укладан- ня контракту. Постачальник ознайомлює покупця з розрахун-ками цін на обладнання, розцінками погодинної оплати праці фахівців, техніків, монтажників, які беруть участь у здійсненні поставок обладнання.