Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен No.1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

57.Загальні особливості механізму фінансування лізингу.

Лізингові операції відрізняються від кредиту тим, що після закінчення строку лізингу та сплати усієї обумовленої суми контракту, об’єкт лізингу залишається власністю лізингодавця, якщо за контрактом не передбачається викуп об’єкта лізингу за залишковою вартістю або передача у власність лізингоотримувачу. При лізингу контракт укладається на повну вартість обладнання, транспортних засобів тощо і лізингові платежі починаються після їх постачання лізингоотримувачу (орендарю) або пізніше. Таким чином, лізинг припускає відразу 100% кредитування, а при довгостроковому кредитуванні для купівлі устаткування підприємство сплачує аванс за рахунок власних коштів, який становить 15–20% вартості контракту.

Лізингові платежі не мають обмежених термінів (бувають щомісячними, щоквартальними) і розмірів погашения (суми платежів бувають різні). Ставка може бути фіксованою або плаваючою. В окремих випадках погашения відбувається після одержання виторгу від реалізації товарів, які зроблені на устаткуванні, узятому в лізинг, а іноді може бути компенсоване зустрічною поставкою, що дозволяє обновити виробничі фонди.

Платежі за лізингом відносяться на витрати виробництва. Вони не підлягають оподаткуванню, оскільки є орендною платою, а це знижує в орендаря оподаткований прибуток.

Сума платежів за лізингом фіксується під час підписання договору. Вона не залежить від коливань валютного курсу і змін банківського відсотка для довгострокового кредитування.

До складу лізингових платежів входять: 1)сума відшкодування частки вартості об’єкта лізингу, яка амортизується протягом строку внесения лізинго-вого платежу; 2)сума, що сплачується лізингодавцю як відсоток за залу-чений ним кредит для придбання майна за договором лізингу; 3)винагорода лізингодавцю за отримане в лізинг майно; 4)відшкодування страхових платежів за договором страхування, якщо об’єкт застрахований лізингодавцем; 5)інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу.

Розрахунок лізингового платежу здійснюється за форму­лою

і/Т Р=А*-------------------------

1-1:(1 + і/Т)Т/ ,

де Р — сума лізингових платежів;

А — сума договору лізингу;

Р — термін дії договору лізингу у роках;

І — відсоткова ставка банку у виді десяткового дробу;

Т — періодичність платежів (коефіцієнт при місячній періодичності платежів дорівнює 12, при квартальній — 4, при піврічній — 2, при річній — 1).

При здійсненні лізингових угод лізингоотримувач одер-жує податкові пільги країни-лізингодавця.

58.Платіжні умови при здійсненні фінансового лізингу.

Лізингові платежі — це оплата за виробниче використання об’єкта угоди. В орендну плату можуть входити витрати за послугами, які надаються лізингодавцем та передбачені у

лізинговому контракті.

Існують різноманітні види лізингових платежів:

1)Фіксована загальна сума лізингового платежу. Вона узгоджується сторонами та виплачується в установленому у лізинговому договорі порядку. Складається графік платежів, у якому вказується, що перший платіж здійснюється у день прийняття, а потім періодично (щомісячно, щоквартально). У лізинговому контракті може бути умова щодо можливих змін лізингових платежів (наприклад, при зростанні покупної ціни об’єкту угоди до його фактичного приймання, при зростанні або запровадженні нового мита чи зборів).

2)Платіж авансом, при якому лізингоотримувач надає лізинговій фірмі аванс або внесок у розмірі 15–20% покупної вартості об’єкта лізингової угоди при підписанні контракту, а решта (80–85%) сплачується після підписання протоколу приймання або протягом 3–5 років щоквартально.

3)Мінімальна лізингова плата. Це сума платежів у пе-ребігу строку оренди, яку повинен сплатити лізингоотриму-вач, плюс сума, яку останній повинен сплатити, якщо він має намір придбати лізинговий об’єкт після закінчення строку до­говору. 4)Невизначена орендна плата, яка установлюється не фіксованою сумою, а на визначеній основі, тобто у відсотках від обсягу реалізації, суми використаних коштів, індексів цін, ринкових ставок позичкового відсотка.Способи лізингових платежів установлюються у кон­тракте. Платежі бувають двох видів: одноразові та періодичні.Одноразові платежі здійснюються, як правило, після підписання сторонами протоколу прийомки. Вони передбачають фінансування угоди тільки в період виконання постачальником договору купівлі-продажу або наряду на постачання.Періодичні платежі бувають такими:1)однаковими за розмірами протягом усього строку оренди;2)із розмірами внесків, які зростають; 3)із розмірами внесків, які зменшуються; 4)із визначеним первісним внеском (авансом); 5)із прискореними платежами, коли лізингоотримувач погашав свою заборгованість у більшій частині у перші роки експлуатації устаткування, коли витрати на до­гляд за обладнанням невеликі.Лізингоотримувач повинен здійснити платіж обов’язково, незважаючи на обмеження можливості чи неможливості використання об’єкта угоди внаслідок ушкодження, а також у зв’язку із дією форс-мажорних обставин.У випадку прострочення платежу або його несплати, лізингодавець має право розірвати лізинговий контракт та ре-алізувати гарантії, які йому надаються. За прострочку платежу лізингоотримувач повинен сплатити пеню.При здійсненні фінансового лізингу всі виплати на утримання об’єкта лізингу, пов’язані з його страхуванням, експлуатацією, технічним обслуговуванням і ремонтом, несе лізинго-отримувач, якщо інше не передбачено договором лізингу.