Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори уя_2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

47. Премія Демінга

Премія Демінга (Deming Application Prize) була заснована в 1951 р. організацією Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE) на знак визнання заслуг Едвардса Демінга, його робіт по статистичному контролю якості та його дружби з японським народом. Премія Демінга має декілька категорій, в тому числі для окремих осіб, підприємств і невеликих компаній. Щоб стати претендентом на здобуття цієї нагороди, яка вручається щорічно компанії або підрозділу компанії за видатні досягнення у сфері якості, треба подати заявку до комітету Companywide Quality Control (CWQCJ). За визначенням JUSE, CWQC - це система видів діяльності, які гарантують, що якісні товари та послуги, що вимагаються споживачам, розроблені, випускаються і поставляються економічно обгрунтованим чином з поважанням принципу орієнтації на споживача і прагненням домагатися загального соціального благополуччя. У види діяльності щодо забезпечення гарантії якості входять вивчення запитів ринку, дослідження і розробки, проектування, закупівлі, виробництво, перевірки та продаж, а також друше пов'язані з ними види діяльності, які здійснюються як у самій компанії, так і поза нею. Оскільки будь-який в компанії розуміє статистичні концепції та методи і застосовує їх до всіх аспектів забезпечення гарантії якості, етапи раціонального планування, реалізації, оцінювання і дій стають повторюваними, циклічними. CWQC призначена для надання допомоги бізнесу в досягненні його цілей.

Щороку подання на отримання цієї премії подають сотні компаній. Після того як пройшла початкова перевірка і подання було прийнято для подальшої обробки, компанія повинна скласти докладний опис своїх прийомів досягнення якості. На основі аналізу писемних описів відсівають лише ті компанії, які можуть добитися успіху на етапі аналізу в CWQC. Після цього починається етап вивчення їх діяльності на місці. Цей етап включає презентацію компанії, поглиблене співбесіду експертів з керівництвом та співробітниками і обговорення ситуації з топ-менеджерами. Експерти відвідують підприємство і можуть задати будь-яке питання будь-якому працівникові. Наприклад, при відвідуванні Florida Power and Light (див. рамку «Якість електрики») експерти поставили декільком співробітникам наступні питання: які ваші основні обов'язки? які найважливіші пріоритети корпорації? якими індикаторами ви користуєтеся для визначення показників своєї роботи? з точки зору руху до поставленої мети, де ви зараз знаходитеся на цьому шляху? Експерти просили навести приклади ситуацій, коли показники функціонування не є адекватними. За запитом експертів їм бувала негайно представлена ​​будь-яка документація. Підготовка до такого візиту вимагає дуже великих зусиль і часом може серйозно спантеличити керівників своїми масштабами і глибиною.

48. Національна премія якості Малкольма Болдриджа.

Осмислення ролі, яку відіграла премія Демінга у підвищенні якості в Японії, привело спеціалістів США до заснування в 1987 р. власної широкопрофільної престижної премії, а саме — національної премії за якість імені Малкольма Болдріджа. Метою її було надання допомоги американським підприємцям в осмисленні ролі якості для досягнення конкурентоспроможності організації на світовому ринку і оволодіння сучасними методами забезпечення якості. Премія Болдріджа присуджується щорічно організаціям — переможцям на конкурсній основі. Оцінювання учасників проводиться за 1000-бальною системою за 32 показниками, згрупованими за такими саме критеріями: роль керівництва; інформація й аналіз; стратегічне планування якості; використання людських ресурсів; управління процесами; результати у сфері якості і задоволення вимог споживачів. Аналіз показує, що вимоги до забезпечення якості у премії Болдріджа були вищими, ніж вимоги стандартів ISO 9000 першої версії. Один із творців премії твердив: "Якщо кожна організація зможе хоча б на 80 % виконати вимоги премії Болдріджа, то США дадуть фору будь-якій країні світу". Національна премія якості Малкольма Болдріджа (Malcolm Baldrige National Quality Award - MBNQA) була заснована і затверджена указом президента США Р. Рейгана в серпні 1987 р. Перша премія М. Болдріджа була присуджена в 1988 р. До групи виробничих компаній, що отримали премію, увійшла компанія Motorola. Як заявив на церемонії присудження премії її керівник Р. Гелвей, метою компанії є "нуль дефектів у всьому, що ми робимо".

Премія покликана допомогти усвідомленню американськими підприємцями ролі якості в досягненні конкурентоспроможності підприємства на світовому ринку і в оволодінні сучасними методами забезпечення якості. Крім того, премія підтримує зусилля компаній США щодо поліпшення якості, дозволяє відзначити їх досягнення та найбільш успішні програми в сфері якості.

При розробці критеріїв премії за основу був узятий підхід, що отримав назву Загального управління якістю. (TQM).

Премія присуджується М. Болдріджа трьома категоріями компаній:

    виробничим компаніям;

    сервісним компаніям;

    компаніям малого бізнесу, під якими розуміються виробничі або сервісні компанії з числом працюючих не більше 500 осіб.

Найбільш важливим підсумком заснування премії М. Болдріджа стало те, що багато компаній в США при розробці систем якості та надалі її вдосконаленні орієнтувалися на її критерії. Про значний інтерес до цих критеріїв свідчить хоча б такий факт: в 1990 і 1991 рр.. було затребувано 180 тис. копій критеріїв, хоча в конкурсі за цей же період брало участь всього 100 компаній. Премія М. Болдріджа пробудила інтерес до якості в США. Багато компаній чинять тиск на своїх постачальників для того, щоб ті приділяли особливу увагу якості. Наприклад, компанія Globe Metallurgical, що отримала премію Болдріджа в 1990 р., частково мотивувала участь у конкурсі бажанням добитися першої позиції в рейтингу якості Форда. У свою чергу, метою компанії Wallace Company, яка також завоювала премію в 1990 р., було виконання вимог, що пред'являються до якості її партнером - компанією Hoechst Celanese.