Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори уя_2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

49. Європейська премія якості

Європейська премія за якістю прийнята як Українська національна премія за якістю. Вона найбільш придатна для проведення самооцінки системи по концепції "загального управління якістю" - однієї з найбільш перспективних систем менеджменту якості, яка буде розглянута далі.

Згідно з цією моделлю група критеріїв з оцінки результатів (задоволеність споживачів, персоналу, вплив діяльності на суспільство та ділові результати організації-конкурсанта) оцінюється разом з групою критеріїв забезпечення результатів (діяльність керівництва у забезпеченні якості та його управлінні, ефективність обраної стратегії і процесів планування, ефективність управління ресурсами, персоналом і процесами, ефективність функціонування системи якості).

З дев'яти критеріїв найвищою кількістю балів оцінюється "задоволеність споживачів" - до 200 балів. До найбільш значущих критеріїв відносяться: "ділові результати" - до 150 балів, показники ефективності "системи якості та процесів" - до 140 балів і "роль лідерів" - до 100 балів. Це повністю відображає сучасний погляд на пріоритети системи якості. На першому місці в організації забезпечення якості коштує ефективна система якості та провідна роль керівництва, на першому місці серед досягнутих результатів - задоволеність споживачів і ділові результати. Розглянемо вимоги Європейської премії по якості з урахуванням вагомості кожного показника в групі, до якої він належить. Критерії наведені в порядку вагомості у своїй групі, а не у відповідності з порядковим номером.

Група критеріїв "Забезпечення результатів"

"Система якості і процеси"

Критерій має максимальну вагомість у своїй групі - 140 балів.

Система критеріїв пов'язана з оптимізацією діяльності з ключових ланок.

"Роль лідерів"Критерій є другим за вагомістю в групі - 100 балів. Цим критерієм описуються заходи, що проводяться підприємством в області якості з ініціативи керівництва, робота керівництва з колективом, аналіз керівництвом системи якості та подальші заходи щодо її поліпшення; відображаються питання взаємодії зі споживачами та постачальниками, процедури вирішення спірних питань, рекламацій; аналізуються система матеріальних і моральних заохочень (премій, надбавок, пільг), заходи, що проводяться з метою мотивації співробітників і підвищення ступеня їх задоволеності умовами праці і результатами роботи.Критерій оцінюється в 90 балів.

"Стратегія і планування"

Критерій оцінюється в 90 балів і включає в себе наступні рівноцінні подкрітеріі:

формулювання стратегії та планів, заснованих на вичерпної і достовірної інформації;

розробка стратегії та планів;

здійснення обміну інформацією та втілення стратегії та планів;

• перегляд і вдосконалення стратегії та планів.

Група критеріїв "Результати"

"Задоволеність споживачів"

Цей критерій є найбільш вагомим з усіх критеріїв обох груп - 200 балів. Таким чином, задоволеність споживачів визнається найбільш важливим і значимим результатом з усіх можливих. Критерій включає в себе такі під-критерії:

сприйняття споживачами продукції, послуг і ставлення організації до споживачів - 150 балів;

додаткові показники, пов'язані із задоволенням потреб споживачів продукцією організації - 50 балів.

"Ділові результати"

Серед критеріїв обох груп цей критерій другий за вагомістю - 150 балів. Подаються результати однаковою мірою стосуються фінансових та додаткових показників ефективності діяльності організації.

Результати діяльності складаються з двох частин:

господарські (обіг готівкових коштів, дохід, прибуток, робочий капітал, платоспроможність і т. д.);

негосподарське, які у той же час відбивають ефективність діяльності підприємства (ринкова частка, втрати, рівень обслуговування, час виконання замовлень, час окупності нових розробок і т. д.).

"Задоволеність персоналу"

Критерій оцінюється в 90 балів. Подкрітеріі, що характеризують задоволеність персоналу:

сприйняття співробітниками своєї організації - 67,4 бали;

додаткові показники, пов'язані з рівнем задоволеності співробітників організації - 22,6 бали.

"Вплив діяльності на суспільство"

Критерій оцінюється в 60 балів і включає в себе такі подкрітеріі:

сприйняття суспільством організації - 15 балів;

додаткові оцінки, пов'язані з впливом діяльності організації на суспільство - 45 балів.

Важливим елементом "групи результатів" є роль підприємства у суспільному житті, що розглядається в широкому сенсі, а саме: діяльність підприємства, пов'язана з якістю життя, охорона навколишнього середовища та використанням природних ресурсів. Премія за якістю "за системою оцінок" є більш інформативною та повної оцінкою системи якості, ніж оцінка при сертифікації на відповідність вимогам стандартів ISO серії 9000 Премія за якістю призначена для кількісної оцінки рівня розвитку підприємства за певними напрямами, тоді як сертифікація на відповідність вимогам стандартів ISO серії 9000 лише констатуєвідповідність встановленим вимогам.