Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори уя_2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

20. Діаграма зв’язків

Діаграма зв'язківДіаграма зв'язків [1, 8-10, 33, 43] - інструмент, що дозволяє виявити ло-гические зв'язку між основною ідеєю, проблемою і різними даними.Завданням цього інструменту є встановлення відповідності основнихпричин порушення процесу, виявлених, наприклад, за допомогою діаграмиспорідненості, тим проблемам, які потребують вирішення. Ось чому є некото-рие подібності між діаграмою зв'язків та діаграмою Ісікава.Класифікація причин порушення процесу по їх важливості здійснює-ся з урахуванням наявних у компанії ресурсів, а також з урахуванням типових даних,характеризують причини.Використовувані в діаграмі зв'язків дані можуть бути отримані (згенерує-вани) із застосуванням діаграми спорідненості і «мозкової атаки».Діаграма зв'язків є головним чином логічним інструментом, про-тівопоставленним діаграмі спорідненості (або доповнює діаграму спорідненості).Приклади ситуацій, коли діаграма зв'язків може бути корисною:1) тема (предмет, проблема) настільки складна, що зв'язки між різнимиідеями не можуть бути встановлені за допомогою звичайних міркувань;2) тимчасова послідовність, згідно з якою робляться кроки, євирішальною;3) є підозра, що проблема, порушена в процесі роботи, - цевсього лише симптом більш фундаментальної і поки незачепленою про-блеми.Так само, як і у випадку діаграми спорідненості, робота над діаграмою зв'язківповинна проводитися у відповідних групах щодо поліпшення якості чис-ленность 5-9 чоловік.Досліджуваний предмет (результат, проблема) повинен бути заздалегідь визначений.Основні причини та дані, необхідні для виконання роботи, можназгенерувати, наприклад, із застосуванням діаграми спорідненості або диаграм-ми Ісікава.Діаграмма зв'язків, відома також як інтелект-карта, карта розуму (англ. Mind map) або асоціативна карта.Також вона може розглядатися як зручна техніка альтернативної запису.Діаграма зв'язків реалізується у вигляді деревовидної схеми, на якій зображені слова, ідеї, завдання або інші поняття, пов'язані гілками, що відходять від центрального поняття або ідеї. В основі цієї техніки лежить принцип "радіантного мислення", що відноситься до асоціативних мислительських процесів, відправною точкою яких є центральний об'єкт. (Радіант - точка небесної сфери, від якої неначе виходять видимі шляхи тіл з однаково направленими швидкостями). Карта розуму показує нескінченну різноманітність можливих асоціацій і отже, невичерпність можливостей мозку. Подібний спосіб запису дозволяє діаграмі зв'язків необмежено рости і доповнюватися. Діаграми зв'язків використовуються для створення, візуалізації, структуризації і класифікації ідей, а також як засіб для навчання, організації, вирішення завдань, прийняття рішень, при написанні статей.

21. Основні поняття і визначення у сфері підтвердження відповідності

Підтвердження відповідності продукції вимогам споживачів не є новою ідеєю. Простими формами цього було клеймування продукції виробником і запевнення продавцем покупця про її якість. Підтвердження відповідності завжди було тісно пов´язане зі стандартизацією. Коли виробник продукції вперше почав запевняти, що вона відповідає нормам певного стандарту, то в цей момент уже виникла найпростіша форма підтвердження відповідності.

Сертифікація — процедура, за допомогою якої визначений в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, системи управління якістю, навколишнім середовищем і персонал встановленим законодавством вимогам.

Випробувальна лабораторія — лабораторія, яка проводить технічні операції, що полягають у визначенні однієї чи декількох характеристик певної продукції згідно з установленою процедурою.

Сертифікат відповідності — документ, який підтверджує що продукція, система управління якістю, навколишнім середовищем і персонал відповідають встановленим вимогам конкретного стандарту чи іншого нормативного документу, визначеного законодавством.

Декларація про відповідність — документально оформлена в установленому порядку заява виробника, де дається гарантія відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством.

Технічний регламент з підтвердження відповідності — нормативно- правовий акт, затверджений Кабінетом Міністрів України, в якому містяться опис видів продукції, що підлягає обов´язковому підтвердженню відповідності, вимоги безпеки щодо життя та здоров´я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони навколишнього середовища, процедури підтвердження відповідності цим вимогам, правила маркування і введення продукції в обіг.

Свідоцтво про визнання відповідності — документ, що засвідчує визнання іноземних документів про підтвердження відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством України.

Введення продукції в обіг — виготовлення або ввезення на митну територію України продукції з наступною самостійною або опосередкованою її реалізацією на території України.

Законодавчо регульована сфера — сфера, в якій вимоги до продукції та умови введення її в обіг регламентуються законодавством.

Законодавчо нерегульована сфера — сфера, в якій вимоги до продукції та умови введення її в обіг не регламентуються законодавством.

Процедура підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері є обов´язковою для виробника, постачальника чи уповноваженого органу з сертифікації. Підтвердження відповідності в законодавчо нерегульованій сфері здійснюється на добровільних засадах. Відповідність продукції вимогам, встановленим законодавством, засвідчується декларацією про відповідність або сертифікатом відповідності.

Виробник зобов´язаний наносити національний знак відповідності у законодавчо регульованій сфері на продукцію, відповідність якої він засвідчив декларацією. У разі підтвердження відповідності уповноваженим органом сертифікації до національного знаку відповідності додається ідентифікаційний номер цього органу.

Підтвердження відповідності у законодавчо регульованій сфері здійснюється для окремих видів продукції, яка може становити небезпеку для життя та здоров´я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля відповідно до технічних регламентів з підтвердження відповідності.

Виробник забезпечує підтвердження відповідності та складає декларацію, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на цей вид продукції. Якщо виробник не є резидентом України, він призначає уповноважену особу — резидента України для підтвердження відповідності.

Сертифікація у закодавчо регульованій сфері проводиться згідно з вимогами технічних регламентів з підтвердження відповідності уповноваженими органами з сертифікації.

У разі позитивного рішення заявник одержує сертифікат відповідності.

Виробники і постачальники продукції, яка підлягає підтвердженню відповідності в законодавчо регульованій сфері мають певні зобов´язання.

Виробник має:

сприяти проведенню всіх процедур підтвердження відповідності, встановлених для конкретного виду продукції;

наносити на продукцію національний знак відповідності;

компенсувати споживачам продукції завдані їм збитки у разі виявлення невідповідності продукції вимогам, зазначеним у декларації про відповідність та/або сертифікаті відповідності чи свідоцтві про визнання відповідності.

Постачальник має:

реалізувати продукцію за умови наявності копії сертифіката відповідності та/або декларації про відповідність чи копії свідоцтва про визнання відповідності у порядку, визначеному законодавством;

припиняти реалізацію продукції, якщо вона не відповідає вимогам нормативних документів, зазначеним у декларації про відповідність або у сертифікаті відповідності чи свідоцтві про визнання відповідності.

Державний нагляд за дотриманням вимог з підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері здійснюється у порядку, встановленому законодавством.

Сертифікація на добровільних засадах може проводитися також органами сертифікації, уповноваженими на проведення робіт у законодавчо регульованій сфері.