Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика экзамен ответы.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать

2) Загальні поняття про статистичну методологію.Етапи статистичного дослідження. Галузі статистичної науки.

Статистична методологія - це комплекс спеціальних методів, прийомів, засобів дослідження. Вона ґрунтується на загальнофілософських принципах. Спираючись на філософські категорії випадковості і необхідності, кількості і якості, взаємозв’язків і розвитку правових явищ, правова статистика використовує методи теорії статистики і розробляє свої для вивчення злочинності, правопорушень, цивільно-правових спорів і пов’язаних з ними соціальних явищ і процесів.

Методологічною основою статистики є:

1) теорія пізнання, яка визначає наукові підходи до вивчення явищ природи і суспільства;

2) діалектична логіка, загальнонаукові прийоми синтезу і аналізу;

3) системний підхід;

4) основи економічної теорії;

5) специфічні, властиві лише статистиці, методи (статистичне групування, зведення і групування, середні, узагальнюючі і аналітичні показники, індекси, вибірковий метод, балансовий метод, регресійно-кореляційний метод і т.д.).

Статистичне спостереження здійснюється в три етапи:

1) Підготовка спостереження — найвідповідальніший етап, оскільки тут постають і вирішуються основні методологічні та організаційні питання: хто, де, коли проводить спостереження і що для цього необхідно. Тобто на першому етапі складається докладний план статистичного спостереження.

  1. Реєстрація статистичних даних. На цьому етапі здійснюється безпосередній процес збирання даних, який потребує чіткої взаємодії, координованості всіх виконавчих служб.Від якості збирання залежать точність, повнота, вірогідність та своєчасність статистичної інформації.

  2. Формування бази даних. Цей етап передбачає контроль та нагромадження даних спостереження, а також їх збереження. На цьому етапі відпрацьовується система оперативного доступу та пошуку необхідних даних.

Статистика як самостійна наука пройшла складний шлях свого становлення. У процесі розвитку в її складі виділилися: математична статистика, загальна теорія статистики, соціальна і економічна статистики, галузеві статистики серед яких важливе місце займає статистика природних ресурсів і навколишнього середовища. Остання статистика має багато підрозділів за сферами діяльності: статистика лісового господарства, статистика геологорозвідувальних робіт, статистика міського навколишнього середовища, статистика знешкодження відходів, статистика охорони і захисту лісу, статистика стану і забруднення атмосферного повітря; статистика стану, використання і охорони водних ресурсів, статистика стану і використання мінеральних ресурсів. Статистичне спостереження проводиться у відповідності з планом статистичного спостереження, що містить програмно-методологічні та організаційні питання.

3)Завдання статистики в сучасних умовах та її організація в Україні.

Вивченням економічного і соціального розвитку країни, окремих її регіонів, галузей, об'єднань, фірм, підприємств займа­ються спеціально створені для цього органи, сукупність яких на­зивається статистичною службою. В Україні функції статистичної служби виконують органи державної статистики і органи відомчої статистики. Централізоване керівництво веденням статистики в нашій країні здійснює спеціально уповноважений центральний орган ви­конавчої влади в галузі статистики, який утворюється відповідно до статті 106 Конституції України. З 1997 року функції державно­го управління у сфері статистики здійснює Державний комітет ста­тистики України (Указ Президента України "Про утворення Дер­жавного комітету статистики України" від 29.07.97 за № 734/97). Організацію статистичної роботи на місцях здійснюють тери­торіальні органи статистики, що утворені відповідно до законо­давства Держкомстатом України в Автономній Республіці Крим, областях, районах та містах і підпорядковані йому. Функціональ­ними органами державної статистики є підприємства, установи та організації, що утворюються відповідно до законодавства Держ­комстатом України і знаходяться у сфері його управління.

Повноваження і функції органів державної статистики виз­начені Законом України "Про державну статистику" (2000 р.). Цей Закон регулює правові відносини в галузі статистики і веден­ня обліку, визначає організацію та основні завдання державної статистики, порядок подання і використання статистичних да­них, а також права, обов'язки і відповідальність органів держав­ної статистики.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про державну статистику" основними завданнями органів державної статистики є:

  • реалізація державної політики в галузі статистики;

  • збирання, опрацювання, аналіз, поширення, збереження, захист та використання статистичної інформації щодо масових економічних, соціальних, демографічних, екологічних явищі процесів, які відбуваються в Україні та її регіонах;

  • забезпечення надійності та об'єктивності статистичної інформації;

  • розроблення, вдосконалення і впровадження статистичної методології;

  • забезпечення розроблення, вдосконалення та впровад­ ження системи державних класифікаторів техніко-економічної та соціальної інформації, які використовуються для проведення ста­тистичних спостережень;

  • створення і ведення Єдиного державного реєстру підпри­ємств та організацій України;

  • впровадження новітніх інформаційних технологій з опрацювання статистичної інформації;

  • взаємодія інформаційної системи органів державної статистики з інформаційними системами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, міжнародних організацій та статистичних служб інших країн шляхом взаємного обміну інформацією, проведення методо­логічних, програмно-технологічних та інших робіт, спрямованих на ефективне використання інформаційних ресурсів;

  • координація дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб у питаннях ор­ганізації діяльності, пов'язаної із збиранням та використанням адміністративних даних;

  • забезпечення доступності, гласності й відкритості статис­ тичної інформації, її джерел та методології складання;

  • збереження і захист статистичної інформації.

Держкомстат України виконує роботу із збирання, опра­цювання та аналізу науково обґрунтованих даних, що характери­зують економічний і соціальний розвиток країни, процеси ста­новлення багатоукладної економіки, хід виконання державних і регіональних програм, пов'язаних із рішенням важливих народ­ногосподарських проблем. Характеризуючи розвиток національ­ної економіки країни, Держкомстат виявляє співвідношення га­лузей економіки, співвідношення між розмірами виробництва продукції і розмірами її споживання, відображує досягнутий рі­вень валового національного продукту, національний дохід то­що. Ці відомості подаються у встановлені терміни до Верховної Ради, адміністрації Президента, Кабінету Міністрів України, місцевих органів державної виконавчої влади, представницьких органів регіонального самоврядування, міністерств, відомств, інших керівних органів.