Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика экзамен ответы.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать

5)Програмно-методичні, організаційні питання плану статистичного спостереження.

Будь-яке статистичне дослідження послідовно проходить три етапи:

  1. Статистичне спостереження;

  2. Статистичне зведення і групування;

  3. Статистичний аналіз.

Всі етапи пов’язані між собою, відсутність одного з них приведе до разрыва целостности статистичного дослідження. Так, проведение статистического наблюдения бессмысленно без дальнейшего анализа, а анализ невозможен без информации, полученной на стадии первичной обработки.

Статистичне спостереження – це збір первинного матеріалу шляхом реєстрації фактів. На цьому етапі завдання статистики є облік кожної одиниці сукупності та індивідуальних значень властивих їй ознак. Характерним для нього є метод масових спостережень. Масове статистичне спостереження дає інформаційну базу для статистичних узагальнень і характеристики об’єктивних закономірностей.

Статистичне зведення і групування матеріалів статистичного спостереження. Зібрані факти класифікують і систематизують, їх поділяють за ознаками відмінності і об’єднують за ознаками подібності. Найважливішим специфічним прийомом на цьому етапі дослідження є метод групування, за допомогою якого досліджуванні явища поділяються на характерні групи і підгрупи.

Результати статистичного зведення і групування зображується у вигляді статистичних таблиць, за допомогою яких можна найбільш раціонально, систематично у наглядній формі представити статистичні дані.

Статистичний аналіз зведеного та опрацьованого матеріалу, в процесі якого виявляються закономірності та зв’язки суспільних явищ. Виділяють наступні етапи аналізу: констатація фактів та їх оцінка; встановлення характерних рис і причин явищ; формування гіпотез, висновків, пропозицій; статистична перевірка запропонованих гіпотез за допомогою статистичних показників.

На цій стадії використовують методи узагальнюючих показників (абсолютних, відносних, середніх величин, індексів, рідів динаміки, статистичних коефіцієнтів тощо). Деякі загальні риси оприділяються посредством измерения их вариации. Закономерности причинно-следственной связи общественных процессов и явлений устанавливаются с помощью корреляционно- регрессионного анализа.

Широкое применение в статистике находят графические методы, позволяющие в наглядной форме представить результаты статистических исследований.

Одним из важнейших методов статистики является балансовый метод, позволяющий увязать отдельные показатели в систему.

Большое значение для развития статистической методологии имеет компьютеризация статистических исследований, позволяющая создавать базы статистических данных и программы их обработки, в значительной мере сокращать сроки обработки информации, улучшать качество и наглядность проводимого анализа.

6). Помилки статистичного спостереження та способи їх виправлення. Форми контролю результатів спостереження.

Розбіжність між даними спостереження і дійсними називається помилкою.

Помилки поділяють на:

  • помилки реєстрації, які допущені в ході реєстрації даних спостереження випадково або систематично внаслідок неправильного встановлення фактів або неправильного їх запису.

  • помилки випадкові, які допущені внаслідок дії випадкових причин, що спричиняють спотворення (зміну) даних в той чи інший бік. Їх допускають як респонденти так і реєстратори.

  • помилки систематичні. Вони бувають з вини неправильно сформованої програми дослідження. До таких також відносяться навмисні і ненавмисні: систематичні (навмисні) помилки виникають внаслідок навмисного свідомого перекручення даних з метою прикрашення реальної дійсності. Службові особи, винні у несвоєчасному поданні або перекрученні даних державних статистичних спостережень, притягаються до дисциплінарної, матеріальної або кримінальної відповідальності.

  • помилки репрезентативності – це такі, що можуть виникати лише в несуцільному спостереженні де відбирається для обстеження тільки частина сукупності, що в свою чергу впливає на об’єктивне відтворення інформації про дану сукупність в цілому.

Названі вище помилки можуть бути виявлені і ні. Статистичні органи постійно займаються питаннями контролю за правильністю і відповідністю даних спостереження дійсним даним. З цією метою відповідальні працівники органів статистики застосовують на практиці слідуючи форми контролю:

  • зовнішній контроль, який проводиться візуально або за допомогою електронної техніки, комп’ютерних програм. Він спрямований на перевірку оформлення звіту, наявність і повноту запасів, охоплення звітом всіх одиниць спостереження;

  • логічний контроль, який проводиться шляхом зіставлення відповідей на взаємозв’язані питання

  • арифметичний контроль, який проводиться шляхом перевірки узагальнюючих показників і в погоджені тих показників, які випливають один з одного.