Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика экзамен ответы.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать

33)Індекси з змінними і постійними вагами. Середньозважені індекси.

Середньозважені індекси мають певну перевагу перед агрегатними, за їхньою допомогою можна вишикувати iєpapxію індексів від індивідуальних на окремі товари через грцпові (субіндекси) до загального по всій сукупності елементів. Проте їм властиві й недоліки. Якщо динамика окремих складових сукупності протилежна, то загальний індекс не в змозі адекватно відобразити закономірність динамики. Окрім того, середньозважений індекс визначається лише за умови порівнянності кола елементів. Якщо ж окремі елементи сукупності відсутні в базисному чи поточному періоді, то розрахунок за індивідуальними індексами неможливий. У цьому разі перевага надається індексу агрегатної форми.

Отже, за кожним індексом стоїть певне економічне явище, що зумовлює методику його розрахунку та змістовність.

обчислюємо загальні індекси цін i фізичного обсягу, як середньозважені індекси:

1. Загальний індекс фізичного обсягу товарообігу

тобто у вересні порівняно з серпнем кількість реалізованої агропродукції збільшилася на 18,0 %.

  1. Загальний індекс цін

Ціни в середньому зменшилися на 1,5 %.

  • базисні індекси з постійними вагами:

  • базисні індекси з змінними вагами:

  • ланцюгові індекси з постійними вагами:

  • ланцюгові індекси зі змінними вагами:

34)Аналіз динаміки середнього рівня інтенсивного показника. Індекси структурних зрушень.

Індекс структурних зрушень показує, на скільки процентів змінилося середнє значення показника під впливом змін у структурі сукупності. У даному випадку індексується кількісний показник, а якісний фіксується на рівні базисного періоду.  Наприклад,

індекс структурних зрушень ціни: ;

індекс структурних зрушень собівартості:  ;

 

індекс структурних зрушень зарплати: .

Між названими трьома індексами існує взаємозв’язок: індекс змінного складу дорівнює добутку індексу постійного складу та індексу структурних зрушень. Отже,

.

Аналіз динаміки середнього рівня здійснюють на основі побудови системи співзалежних індексів. Індекс, що характеризує зміну середнього рівня інтенсивного показника за рахунок зміни всіх факторів у цілому, дорівнює добутку індексів-співмножників, кожний з яких характеризує зміну лише одного фактора і тим самим вплив цієї зміни на динаміку середньої.

35) Суть і переваги вибіркового спостереження. Теоретичні основи вибірки. Генеральна і вибіркова сукупність.

Вибіркове спостереження — це такий вид не суцільного спостереження, при якому обстежуються не всі елементи сукупності, що вивчається, а лише певним чином відібрана їх частина. Сукупність, з якої вибирають елементи для обстеження, називають генеральною, а сукупність, яку безпосередньо обстежують, — вибірковою. Статистичні характеристики вибіркової сукупності розглядаються як оцінка відповідних характеристик генеральної сукупності.

Таким чином, основні причини, що зумовлюють перевагу вибіркового методу, зводяться до наступного:

  • економія часу і коштів;

  • зведення до мінімуму псування або навіть знищення досліджуваних об'єктів;

  • необхідність поглибленого вивчення кожної одиниці спостереження при неможливості дослідити за такою програмою всі одиниці сукупності;

  • досягнення більшої точності результатів дослідження завдяки скороченню помилок, що мають місце при реєстрації;

  • застосування вибіркового спостереження як засобу контролю даних суцільного спостереження.

Вибірковий метод дозволяє через вивчення частини спеціально відібраних одиниць охарактеризувати масове явище в цілому. Теорія і практика вибіркового спостереження показує, що воно за правильної організації дає достовірні відомості, цілком придатні для практичного використання.

Науковим обґрунтуванням можливості застосування вибіркового спостереження є діалектична єдність одиничного, особливого і загального, згідно з якою в кожному одиничному є риси особливого і загального, а загальне має риси одиничного і особливого. Це дає змогу за одиничним і особливим судити про загальне, за частиною — про ціле, якщо правильно знайдено зв'язок між ними.

Основними етапами вибіркового спостереження є:

  • обґрунтування мети вибіркового спостереження;

  • складання програми спостереження і розробка відповідних даних;

  • вирішення організаційних питань щодо спостереження;

  • визначення частки і способу відбору одиниць у вибіркову сукупність;

  • здійснення відбору;

  • реєстрація ознак досліджуваних одиниць;

  • узагальнення даних спостереження та визначення вибіркових характеристик;

  • обчислення похибок вибірки;

  • поширення кількісних характеристик вибіркового спостереження на всю сукупність.

Переваги вибіркового спостереження над суцільним реалізуються лише при дотриманні наукових принципів його організації і проведення, насамперед неупередженого, випадкового вибору елементів для обстеження. Принцип випадковості відбору забезпечує всім елементам генеральної сукупності рівні можливості попасти у вибірку.

Більшість же конкретних соціологічних досліджень мають не суцільний, а вибірковий характер. Він дає змогу забезпечити економічність досліджень і їх надійність за умов використання специфічної методики й техніки. Розрізняють генеральну та вибіркову сукупності. Генеральна сукупність - це вся множина соціальних об'єктів, які підлягають вивченню. Інколи генеральну сукупність ще називають популяцією. Вибіркова сукупність - це частина генеральної сукупності, що відображає та відтворює основні характеристики останньої і є її зменшеною моделлю. Наприклад, соціолог має на меті вивчити політичні вподобання студентської молоді України. Генеральна сукупність визначається цілями дослідження, а отже, її складають усі представники студентської молоді України.