Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика экзамен ответы.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать
  1. Суть, джерела статистичного спостереження та вимоги до нього. Форми, види, способи статистичного спостереження та їх характеристика.

Статистичне спостереження є першим етапом статистичного дослідження суспільних явищ і процесів. Воно являє собою науково організовану роботу із збирання масових пер-винних даних про кількісну сторону суспільного життя. Джерелами статистичного спостереження є соціально-економічні явища, які досліджуються для подальшого аналізу.

Статистичне спостереження здійснюється шляхом ре-єстрації (запису) відповідних ознак явищ і процесів, тобто при-таманних їм властивостей, рис, особливостей. Цим статистичне спостереження відрізняється від інших форм спостереження у повсякденному житті, заснованих на чуттєвому сприйнятті: на-приклад, спостереження покупця за якістю товару. Тому статис-тичним можна назвати тільки те спостереження, яке забезпечує реєстрацію встановлених фактів у облікових документах для подальшого узагальнення. Прикладами статистичного спосте-реження є: систематизоване збирання відомостей на машинобу-дівному підприємстві про кількість випущених вузлів машин, витрат виробництва, прибутку; реєстрація обліковцем у перепи-сних листах відповідей громадян на питання програми перепису населення та ін. Реєструємі при спостереженні ознаки, які зазначалось вже в першій главі, можуть бути класифікованими таким чином:

• кількісні, які виражаються числами;

• атрибутивні, що характеризують описові риси яви-ща чи процесу словами;

• дискретні – кількісні ознаки, які набувають тільки цілочисельних значень;

• неперервні – кількісні ознаки, які в заданих межах можуть набувати будь-яких значень;

• істотні, які є головними для даного явища;

• неістотні, що не пов’язані безпосередньо з суттю розглядаємого явища.

Загальна задача будь-якого статистичного спостережен-ня полягає в тому, щоб отримати початковий матеріал, на основі якого можна вивчати розглядаєме явище (процес).

Статистичне спостереження повинно задовольняти таким вимогам:

а) нести цілком конкретне значення, наукову та практичну цінність;

б) забезпечувати збирання масових даних, в яких відображається вся сукупність даних, що характеризують дане явище; неповні дані, які недостатньо описують явища, що може привести при їх аналізі до помилкового результату;

в) бути орієнтовано на збирання не тільки тих даних, які безпосередньо характеризують вивчаємий об’єкт, а і ураховувати факти і події, під впливом яких здійснюється зміна стану об’єкта;

г) забезпечувати достовірність інформації, яку збирають, для чого здійснюється ретельна перевірка якості зібраних даних – як одна з най важливих характеристик cтатистичного спостереження;

д) проводитись на научній основі за заздалегідь розробленому плану, програми, що забезпечує наукове вирішення всіх питань.

Щоб виконати ці вимоги, потрібно дотримуватись пев-них методичних принципів і правил проведення спостереження, які вирішують дві групи питань: програмно-методологічні та організаційні.