Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

2.Характеристика середньо розвинутих країн перехідної економіки.

стали на шлях побудови ринкового господарства, мають потужну індустріальну базу і розгалужений агропромисловий комплекс. Враховуючи специфіку становлення суверенітету молодих незалежних держав, динаміку і ступінь завершеності економічних реформ, а також особливості економіко-географічного положення, серед постсоціалістичних країн вирізняють країни Євразії і незалежні країни – колишні республіки СРСР. До постсоціалістичних країн Євразії в Центральній Європі належать Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія (у складі республік Сербія і Чорногорія), Словенія, Хорватія, Боснія та Герцеговина, Македонія, Албанія; в Азії – Монголія. Молодим незалежним державними на теренах колишнього Радянського Союзу стали Росія, Україна, Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан, Туркменістан. Головні особливості структури господарства цих двох підгруп країн такі: високий рівень суспільного й територіального (географічного) поділу праці, розгалужені й цілком сформовані функціонально і територіально господарські системи, які за своїми ознаками мало відрізняються від відповідних структур економічно розвинутих країн. Але на сучасному етапі постсоціалістичним країнам бракує капіталу, а в більшості галузей використовується застаріла техніка і технологія. Тут тільки формуються сучасні організаційно-управлінські структури ринкового господарства. 3.Комлексна характеристика Індії.

Географічне положення - Індія розташована на півдні Азії , на півострові Індостан. На північному заході межує з Пакистаном та Афганістаном;на півночі - з КНР, Непалом і Бутаном; на сході - з М'янмою і Бангладеш. На півдні вузька Полкська протока і Манарська затока відділяють її від Шрі-Ланки.Площа території - 3,29 млн кв. км.Найвища точка - г. Чогорі.Кількість населення - 1,21 млрд. осіб.Столиця Нью-Делі.Найбільші міста: Калькутта,Мумбаї,Ченнаї,Хайдарабад,Ахмедабад.Адміністративний поділ -  28 штатів(Офіційні мови - хінді та англійська, а також 17 регіональних мов.Релігія - 82,6% населення сповідують індуїзм, 12,2% - іслам, 2,34% - християнство; серед віруючих є також сикхи (1,94%), буддисти (),76%), джайни (0,4%) та ін.Грошова одиниця - індійська рупія = 100 пайсам 

Білет 11.

1. Характеристика постсоціалістичних країн.

Головні особливості господарства цих двох підгруп країн такі: високий рівень суспільного і територіального (географічного) поділу праці, розгалужені і цілком сформовані функціонально і територіальне господарські системи, які за своїми ознаками мало відрізняються від відповідних структур економічно розвинутих країн. Але на сучасному етапі країнам бракує капіталу, і більшість галузей (особ­ливо сільське господарство, легка промисловість, торгівля) використовує застарілі техніку і технологію. В країнах тільки формуються сучасні організаційно-управлінські структури ринкового господарства. У всіх у них розпочалася еко­номічна перебудова на ринкових засадах, і деякі держави вже досягли певних успіхів. Більш вдало зарекомендували себе польська, чеська та угорська моделі економічних реформ.До постсоціалістичних країн Євразії у Центральній Європі належать Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія (у складі республік Сербія і Чорногорія), Словенія, Хорватія, Боснія та Герцего­вина, Македонія, Албанія; в Азії - Монголія.

2. Світові релігії

Релігійна карта майже 7-мільярдного населення Землі у останні роки виглядала так: 34 % - християни; 20 % - мусульмани; 14 % - індуїсти; 4 % - послідовники етнічних релігій; 6 % - буддисти; 2 % - послідовники нових релігій; 0,2 % - іудеї; 0,8 % - послідовники інших релігій.При цьому невіруючих та атеїстів у світі нараховується близько 860 млн. осіб (13%). Релігія як невід'ємний компонент соціальної системи виконує в ній декілька взаємопов'язаних функцій:· Компенсаційна. Релігія постає як процес зняття життєво важливих суперечностей і проблем людського буття. Вона психологічно компенсує обмеженість, безсилля, залежність людей від умов існування, наповнює новим змістом сенс їхнього життя;· Світоглядна. Релігія задає "граничні" критерії, які допомагають осмислити навколишній світ, місце людини в ньому, цілі і сенс життя;· Регулятивна. Через систему норм, приписів, установок, канонів Релігія регулює відносини, поведінку, вчинки та дії віруючих;· Комунікативна. Релігія забезпечує спілкування віруючих як у межах певних релігійних спільнот так і поза ними;· Терапевтична. (або утішна). Релігія містить психологічні можливості зняття негативних наслідків життєвих стресових ситуацій, збереження внутрішнього спокою, душевної рівноваги тощо;· Телеологічна; · Інтегративна. Релігія забезпечує безконфліктний зв'язок, певну злагоду, солідарність, згуртованість суспільства, соціальних груп, релігійних спільнот, підтримує рівновагу релігійних суспільних відносин,їх гармонізацію;· Аксіологічна;· Культурозберігаюча та культуроформуюча.