Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

3.Комплексна характеристика Великої Британії.

Столиця — Лондон. рельєф: острів відокремився від Європейського континенту ріки: Темза, Северн і Спей;

політична система — ліберальна демократія; експорт: злакові, цукровий буряк, рапс, картопля, м'ясо й м'ясні продукти, птахи, молочні продукти, електронне й телекомунікаційне устаткування, наукові прилади, нафта й газ, нафтохімікати, фармацевтичні препарати, добрива, кіно й телевізійні програми, літаки;Географічне розташування - розташована на північному західному узбережжі континентальної Європи на Британських островах. Омивається водами Атлантичного океану на заході і півночі, Північного моря - на сході. На півдні відділена від материка протокою Ла-Манш. Площа  країни - 244,82 тис. кв. км. Населення   - 60,9 млн. осіб Адміністративний поділ - складається з чотирьох історичних областей (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія), які поділяються в адміністративному відношенні на 39 графств (Gounty), 6 метрополітенських графств (Metropolitan Country)  і особлива адміністративна одиниця - Великий Лондон(Greater London); в Уельсі - 8 графств (Gounty); в Північній Ірландії - 26 округів (District); у Шотландії- 12 областей (Region). Острів Мен і Нормандські острови - самостійні адміністративні одиниці.Державна мова - англійськаРелігія  - англіканська державна церква (відноситься до протестантського християнства, глава церкви - монарх) в Англії і Уельсі (27 млн. осіб), просвітеріанська в Шотландії, римсько - католицька - 9 млн. осіб, мусульмани - 1,6 млн. осіб.Грошова одиниця - фунт стерлінгів

Білет 4.

1.Характеристика країн централізовано-керованої економіки.

Країнами централізовано керованої економіки залишаються Китайська На­родна Республіка, Корейська Народне-Демократична Республіка, В'єтнам, Лаос, Ку­ба. Незважаючи на те, що ринкові відносини все більш проникають в економіку цих країн, для них характерні високий рівень усуспільнення виробництва, широке застосування систем планування. Однак, в економіці цих країн відсутні ме­ханізми саморегулювання господарства, об'єктивного розподілу та регулювання ре­сурсів, зусилля держави в управлінні економікою перетворюється на стримуючий чинник розвитку, в них зберігаються командно-адміністративні методи організації та управління госпо­дарством. Країни централізовано керованої економіки вдало розв'язують окремі про­блеми розвитку господарства, зокрема техніко-економічні питання індустріалізації.

2.Охарактеризуйте ресурси світового океану.

 Ресурси Світового океану — це сукупність біологічних, мінеральних, енергетичних ресурсів, мінеральних солей та прісної води, що містить Світовий океан. На нього припадає 71% поверхні планети. Він відіграє велику роль у створенні необхідних умов для життя на Землі, дає половину кисню повітря планети. Вчені вважають, що приблизно протягом 3000 років вся вода Світового океану обновлюється в результаті кругообігу води в природі. вітовий океан дає 43% біомаси планети. Рослинні ресурси океану оцінюються в 430 млн. т. за рік. У водах океану до 20 тис. видів рослин та 180 тис. видів тваринних організмів. Виловлюючи щорічно 85—90 млн. т. риби, молюсків, водоростей та інших продуктів, людство забезпечує до 20% своєї потреби в білках тваринного походження. Продукти Океану використовуються також як сировина для одержання висококалорійного борошна для тваринництва.